Pieczywo z dodatkiem sera bardzo przypadło mi do gustu, piekłam już bułki i chleby z dodatkiem białych serów. Pieczywo takie zawsze jest wyśmienite! Dziś proponuje Wam bułki z dodatkiem ricotty i pszennej mąki razowej.
🥘 Składniki
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 125 ml ciepłej wody około 45 st C
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki miękkiego masła
- 250 g serka ricotta
- 2 średnie jajka
- 2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 1850
Dodatkowo
- 4 łyżki klarowanego masła do posmarowania upieczonych bułek
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wymieszać ciasto końcówką typu hak przez 5 minut na najniższej prędkości, a następnie przez 5 do 8 minut na średniej prędkości, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i zbij ciasto, a następnie podziel na 24 lub 12 większych części.
- Z ciasta uformować kulki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do podwojenia objętości.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
- Bułki piec przez 15 - 20 minut, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika na kratkę, posmarować wierzch bułek klarowanym masłem.
❄️ Przechowywanie
Miękisz pieczywa z dodatkiem ricotty jest dość ciężki, a jednocześnie wilgotny i delikatny w smaku. Bułki świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami, a delikatnie przypieczone na grillu są idealne do domowych burgerów i zapiekanek. Długo zachowują świeżość, nadają się również do zamrożenia. Po całkowitym wystudzeniu, bułeczki trzeba zamknąć w szczelnym woreczku foliowym i włożyć do zamrażalnika. Zamrożone można przechowywać przez dwa do trzech miesięcy. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością się nie zawiedziecie.
📖 Przepis
Bułki z ricottą
🥘 Składniki
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 125 ml ciepłej wody (około 45 st C)
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki miękkiego masła
- 250 g serka ricotta
- 2 średnie jajka
- 2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 1850
Dodatkowo
- 4 łyżki klarowanego masła do posmarowania upieczonych bułek
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wymieszać ciasto końcówką typu hak przez 5 minut na najniższej prędkości, a następnie przez 5 do 8 minut na średniej prędkości, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i zbij ciasto, a następnie podziel na 24 lub 12 większych części.
- Z ciasta uformować kulki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do podwojenia objętości.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
- Bułki piec przez 15 - 20 minut, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika na kratkę, posmarować wierzch bułek klarowanym masłem.
- Smacznego!
Comments
No Comments