Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki z ricottą

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 17 lut, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pieczywo z dodatkiem sera bardzo przypadło mi do gustu, piekłam już bułki i chleby z dodatkiem białych serów. Pieczywo takie zawsze jest wyśmienite! Dziś proponuje Wam bułki z dodatkiem ricotty i pszennej mąki razowej.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ❄️ Przechowywanie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
bulki z ricotta
Bułki z ricottą

🥘 Składniki

  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 125 ml ciepłej wody około 45 st C
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 250 g serka ricotta
  • 2 średnie jajka
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 1850

Dodatkowo

  • 4 łyżki klarowanego masła do posmarowania upieczonych bułek

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wymieszać ciasto końcówką typu hak przez 5 minut na najniższej prędkości, a następnie przez 5 do 8 minut na średniej prędkości, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i zbij ciasto, a następnie podziel na 24 lub 12 większych części.
  • Z ciasta uformować kulki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
  • Bułki piec przez 15 - 20 minut, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika na kratkę, posmarować wierzch bułek klarowanym masłem.

❄️ Przechowywanie

Miękisz pieczywa z dodatkiem ricotty jest dość ciężki, a jednocześnie wilgotny i delikatny w smaku. Bułki świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami, a delikatnie przypieczone na grillu są idealne do domowych burgerów i zapiekanek. Długo zachowują świeżość, nadają się również do zamrożenia. Po całkowitym wystudzeniu, bułeczki trzeba zamknąć w szczelnym woreczku foliowym i włożyć do zamrażalnika. Zamrożone można przechowywać przez dwa do trzech miesięcy. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością się nie zawiedziecie.

📖 Przepis

bulki z ricotta
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki z ricottą

Wyśmienite bułki na każdy posiłek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 24
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 125 ml ciepłej wody (około 45 st C)
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 250 g serka ricotta
  • 2 średnie jajka
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 1850

Dodatkowo

  • 4 łyżki klarowanego masła do posmarowania upieczonych bułek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wymieszać ciasto końcówką typu hak przez 5 minut na najniższej prędkości, a następnie przez 5 do 8 minut na średniej prędkości, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i zbij ciasto, a następnie podziel na 24 lub 12 większych części.
  • Z ciasta uformować kulki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
  • Bułki piec przez 15 - 20 minut, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika na kratkę, posmarować wierzch bułek klarowanym masłem.
  • Smacznego!
bulki z ricotta

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.