Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki z twarożkiem

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 18 kwi, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Bułki z twarożkiem są tak pyszne, że znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie musicie upiec je i sami przekonać się o ich smaku. Bułki są bardzo miękkie, pięknie pachną  no i pięknie wyglądają, a to ważne, bo dodatkowo wyglądem zachęcają do zjedzenia kanapki na ich bazie. Delikatnie słodki miąższ pasują do wszelkiego rodzaju dodatków do słodkich, ale też i do wytrawnych dodatków. Muszę przyznać, że są niebezpiecznie wciągające, kiedy są jeszcze ciepłe swoim zapachem zachęcąją do pochłonięcia całej partii. Właśnie takie prosto z piekarnika zjadłam dwie i trudno było mi się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej...musiałam zostawić coś dla dzieci 🙂 Przepis pochodzi z niezawodnej książki Beatrice Ojakangas "Chleb pieczemy w domu". Zapraszam spróbujcie!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 3 głosów

Bułki z twarożkiem

Miękkie, puszyste i bardzo smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 15
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 14 g suchych drożdży ( lub 28 g świeżych)
  • 2 średnie jajka
  • 2 opakowanie twarożku ziarnistego wiejskiego (po 150 g każdy = 300 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki bardzo miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego (może być Damamera)
  • ½ szklanki ciepłej wody

Dodatkowo

  • ulubione nasiona do posypania bułek
  • 1 średnie rozmieszane z 1 łyżką mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem, połączyć z ciepła wodą, pozostawić na kilka minut aby się spieniły.
  • Twarożek rozetrzeć na gładko ( nie jest to konieczne ale mój twarożek miał duże kawałki 🙂
  • Do miski miksera wlać drożdże, dodać jajko, twarożek, mąki, sól i masło, wyrabiać ciasto przez około 8 minut. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Ciasto podzielić na 15 równych kawałków ( po około 80 g każda ) uformować okrągłe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie posmarować bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać ulubionymi nasionkami.
  • Przed wstawieniem bułek do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu. Piec 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
bułki z twarozkiem
bułki z twarozkiem

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    20 kwietnia, 2013 at 2:07 am

    Z twarożkiem bułeczek jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 kwietnia, 2013 at 7:31 am

      Polecam, są obłędne!

      Odpowiedz
  2. Eliza napisał

    18 kwietnia, 2013 at 12:44 pm

    Bułeczki jak malowane 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 kwietnia, 2013 at 10:53 pm

      Bułeczki są fantastyczne, polecam na weekend:)pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.