• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki z żurawiną

Bułki z żurawiną

Aktualizacja: 18 Maj, 2020 · Opublikowany: 3 Kwi, 2020 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Dla wielu z nas minął właśnie trzeci tydzień zamknięcia w domu i to z całą rodziną! To nietypowa i trudna sytuacja, ale jakoś musimy sobie radzić! Jednym ze sposobów na umilenie czasu i poprawę humoru jest dobre jedzenie. Oczywiście nie możemy obżerać się bez umiaru, bo to mogłoby skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek. Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści!

Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć wielkiej wprawy w pieczeniu. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścimy w robocie kuchennym, który wyrobi za nas ciasto. Następnie chwila w cieple, aby ciasto wyrosło, a następnie formowanie, do którego można zaprosić domowników. Dzieci małe, jak i te duże bardzo lubią taką pracę w kuchni. Z pewnością wolą to niż np. dyżur przy zmywarce ;)Po krótkim pieczeniu bułki z żurawiną, będą gotowe!

Lekko słodkie z dodatkiem suszonej żurawiny, mięciutkie i oczywiście pyszne! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, wspaniale smakują z masłem i miodem, a dla niektórych najlepsze są z kremem czekoladowym :). Jeśli chcielibyście upiec je z samego rana, żeby jeszcze ciepłe trafiły na stół, to oczywiście można to zrobić. Trzeba tylko ciasto wyrobić wieczorem, następnie od razu po wyrobieniu uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Blaszkę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Ciasto w nocy mimo chłodu w lodówce wyrośnie. Następnego dnia rano wyjąć ciasto i dać mu kilkanaście minut na ocieplenie, a następnie upiec.

Czy może być coś lepszego od świeżych pachnących bułek na śniadanie? Koniecznie spróbujcie przygotować je podwieczorek i podajcie z kubkiem kawy lub kakao. Smacznego!

bulki z zurawina
Print Pin
5 from 1 vote

Bułki z żurawiną

Fantastyczne puszyste bułki z suszoną żurawnią, idealne na śniadanie lub podwieczorek
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Przygotowanie 35 minutes
Gotowanie 16 minutes
Porcje 14
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 570 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka letnie
  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 70 g masła miękkiego lub roztopionego i przestudzonego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Dodatkowo

  • 1 małe jajko

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, sól oraz suche drożdże, (jeśli używacie drożdży świeżych, należy zrobić z nich rozczyn) jajka, mleko i miękkie masło, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto będzie gładkie i dobrze wyrobione dodajemy żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następie przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat (najlepszy będzie olej roślinny), dzielimy ciasto na równe porcje, najlepiej zrobić to przy pomocy wagi. Bułki równej wielkości tak samo się upieką.
  • Każdą porcję ciasta uformować w zgrabną okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce do pieczenia lub w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki mogą leżeć w niedużej odległości od siebie, podczas pieczenia urosną i połączą się brzegami. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Wyrośnięte bułki pomalować z wierzchu rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do przestudzenia.
  • Smacznego!
  • bulki z zurawina

Poprzedni wpis « Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
Kolejny wpis Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Serwis Przepis-y.pl napisał

    01 maja, 2020 at 10:12 am

    Wspaniały przepis, w obecnej sytuacji pieczenie własnego pieczywa i to z dodatkiem tak zdrowej i smacznej żurawiny na pewno będzie świetnym pomysłem. Wiele osób z takiego przepisu skorzysta.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 maja, 2020 at 6:53 pm

      Tak, to wyjątkowy czas, który można wykorzystać również w kuchni piekąc domowe pieczywo. Zawsze do tego namawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Thomas napisał

    07 kwietnia, 2020 at 1:40 pm

    Wspaniały przepis, idealny na obecną sytuację, kiedy można w pełni oddać się gotowaniu dla swojej rodziny i przy okazji zwiększyć swoje kulinarne umiejętności. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 kwietnia, 2020 at 3:23 pm

      Bardzo dziękuję, i oto chodzi ma być smacznie i rozwijająco 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  3. Basia napisał

    04 kwietnia, 2020 at 12:21 am

    Witam, w jakiej temperaturze i jak długo trzeba piec te bułeczki ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2020 at 10:06 am

      Dzień dobry, wszystko jest w przepisie (instrukcja) 180 st C przez około 17 minut.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia