Chipsy ziemniaczane, to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przekąsek na świecie. Te ze sklepu niestety nie należą do zdrowej żywności, ale dziś podam Wam
pomysł na domowe chipsy, które możecie jeść do woli ( w granicach rozsądku ). Robiąc je pamiętajcie, że aby były chrupiące musicie pokroić bardzo cienko ziemniaki, wtedy sukces murowany. Chipsy będą chrupiące, a to najważniejsze. Jeśli chodzi o smak to użyjcie swojej ulubionej mieszanki, ja zrobiłam paprykowe. Jest jeden problem z chipsami domowej roboty, zawsze jest ich za mało!
📖 Przepis
Chipsy ziemniaczane
Domowe wspaniale chipsy bez zbędnych dodatków
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 4 duże ziemniaki
- olej do smażenia
- sól (do smaku)
- słodka papryka (do smaku)
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozłożyć na ściereczce lub ręczniku papierowym, aby obeschły.
- Do rondelka lub głębokiej patelni wlać olej i rozgrzać. Plasterki ziemniaczane wrzucać na olej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
- Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, kiedy ociekną z tłuszczu, posypać przyprawami.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ziemniaki powinny być bardzo cienko pokrojone. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Jeśli będą zbyt grube, zmiękną kiedy wystygną.
Adek napisał
Pyszne pyszności zaraz zabieram się za przygotowania takie niezdrowe śniadanie 🙂
Anna napisał
Super takie niezdrowe śniadanie 🙂
Monica napisał
Super, takich szukałam, dzisiaj zrobię paprykowe 🙂
siankoo napisał
jestem chipsozjadaczką, aż ślinka mi pociekła:)
Ola napisał
takie robiła mi babcia! 🙂
Alina napisał
Bardzo je lubię gdy dopadnie mnie mały głód;)
Anna napisał
Ja też je lubię:) ale chyba największymi zjadaczami chipsów są moje dzieci, a te chipsy mogą jeść bez obaw:))) pozdrawiam
Basia napisał
Super pomysł i wiesz co jesz! 🙂 Bez żadnych uzależniających dodatków, jak glutaminian sodu 🙂