Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb na jogurcie

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 14 paź, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb na jogurcie naturalnym z dodatkiem siemienia lnianego. Chleb jest oczywiście pyszny jak każde domowe pieczywo! Środek jest miękki i delikatnie wilgotny o lekko kwaśnym smaku. Skórka jest delikatna i miękka z pysznymi ziarenkami siemienia lnianego. Chleb najlepiej smakuje z dodatkami wytrawnymi takimi jak, sery, pasztety, pasty, a mięsożercy chwalą sobie jego smak z plasterkiem domowej szynki.

Siemię lniane to źródło drogocennych składników dla naszego organizmu. Pewnie wiecie, że siemię jest magazynem kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin, składników mineralnych, związków śluzowych, które mają dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. To małe ziarenko powinno znaleźć się w każdej kuchni, można używać go do pieczywa, ciastek, musli i różnego rodzaju napojów. Siemię  jest bardzo tanie, bo kilogram tego "złota" można kupić za 6 zł w sklepie, a jeszcze taniej na targu. Koniecznie zadbajcie, aby siemię zawsze było w Waszej kuchni!

📖 Przepis

chleb na jogurcie
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb na jogurcie

Prosty i bardzo smaczny chleb na jogurcie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 150 g wody o temperaturze pokojowej
  • 100 g zakwasu żytniego (aktywny)
  • 100 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
  • 150 g mąki żytniej (typ 1850)
  • 50 g mąki pszennej (dowolny typ)

Składniki na ciasto właściwe

  • 190 g wody
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 12 g soli
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 225 g mąki żytniej białej
  • 50 g siemienia lnianego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać w misce, wystarczy połączyć składniki mieszając łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Następnego ranka dodać do zaczynu, składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody wymieszanej z jogurtem i drożdżami, następnie dodać mąki, sól i siemię lniane. Ciasto wymieszać do połączenia składników, ja robię to dużą drewnianą łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, ale jeśli musicie wyjść z domu na dłużej, może spokojnie zostawić ciasto nawet na 9 godzin.
  • Przygotować formę na chleb ( ja użyłam 23 x 14 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami. Ciasto przed przełożeniem do formy, wymieszać, przelać, wyrównać, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięty chleb posypać mąką lub spryskać olejem, na dno piekarnia wsypać szklankę kostek lodu, aby wytworzyła się para, wstawić chleb. Chleb pieczemy 50 minut, bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
chleb na jogurcie

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Małgorzata napisał

    03 sierpnia, 2015 at 7:47 pm

    Przepiękne te chleby. Będę próbować po kolei, bo od dawna piekę sama w domu. Do tej pory piekłam tylko z mieszanki mąk żytniej i pszennej, obydwie pełnoziarniste, no i na zakwasie żytnim. Teraz spróbuję tego z jogurtem.
    Mam tylko pytanie. Co to za blaszka do pieczenia, z której wychodzą takie fajne bardziej płaskie niż wysokie chlebki?
    Sama bym w taka się zaopatrzyła, bo chyba taki chleb szybciej i fajniej się piecze.
    Będę wdzięczna za podpowiedź:).
    Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.
    Małgorzata

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2015 at 8:54 pm

      Foremkę kupiłam w Ikea, tam znalazłam kilka ciekawych propozycji 🙂 Dziękuję i zapraszam do wypróbowania mojego pieczywa, pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.