Chleb z orzechami włoskimi nazywany też jest chlebem Burgundzki, jest to pszenny chlebek z dodatkiem aromatycznych orzechów. Pieczywo tego typu najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami. Orzechy włoskie nadają tak niesamowitego smaku i aromatu, że trudno oprzeć się kolejnej kanapeczce. Powiem szczerze, że ja uwielbiam zjeść jeszcze ciepłą kromeczkę z masłem.
Chleb przygotowany jest z pełnoziarnistej mąki pszennej i drożdży, więc jest to szybka wersja domowego pieczywa. Przygotowanie nie sprawi wam kłopotu, po 3 godzinach będziecie mogli cieszyć smakiem puszystego i aromatycznego domowego pieczywa. Ciasto wyrabiałam ręcznie, ale jest to dość pracochłonne i wymaga siły, polecam wam wyrobić ciasto przy pomocy miksera. Mikser wyposażony w końcówkę typu hak załatwi za was sprawę w kilka minut. Spróbujcie koniecznie chleb, jest pyszny!
📖 Przepis
Chleb z orzechami włoskimi
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 2 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st C)
- 14 g suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
- 1 łyżka melasy
- ½ szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 3 ½ szklanek mąki pszennej pełnoziarnistej (może okazać, że trzeba będzie dodać ½ szkl. więcej)
- 2 ½ szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
Glazura do chleba
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
🔪 Instrukcje
- W dużej misce rozrobić drożdże w ciepłej wodzie, dodać melasę, wymieszać odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać mleko w proszku, masło, sól i otręby, dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodawać mąkę jednocześnie zagniatając. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, wyrabiać przez 10 minut (można zrobić, to przy użyciu miksera)
- Miskę nasmarować olejem, włożyć ciasto, wierzch ciasta równomiernie posypać orzechami, przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1, 5 godziny.
- Ciasto wyłożyć na natłuszczony blat, wyrabiać, aż orzechy równomiernie rozprowadzą się w cieście. Gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk można podsypać 1 do 2 łyżek mąki.
- Podzielić ciasto na dwie części, uformować okrągłe bochenki, ułożyć na blaszce do pieczenie (posypać mąką spód), delikatnie spłaszczyć od góry, naciąć bochenki równolegle 3- 4 razy na głębokość około 1 cm, posmarować glazurą, przykryć pergaminem pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
- Wyrośnięte bochenki wstawić od nagrzanego piekarnika, wsypać szklankę lodu na jego dno, piec przez 35 minut, aż bochenki pięknie się zarumienią. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Smacznego!
Mleko w proszku napisał
Czym mozna zastapic mleko w proszku? Jest jakis zdrowszy zamiennik?
Anna napisał
Mleko w proszku nie jest nie zdrowe, jest tylko mniej wartościowe niż mleko świeże, ale oczywiście można je pominąć. Proponuję pominąć mleko w proszku zupełnie. W przepisie są 2 szklanki wody, to proszę dać 1 szklankę wody i 1 szklankę mleka świeżego. Pozdrawiam serdecznie😁
Beata napisał
Zamiast cukru dodalam lyzke syropu ryzowego.
Beata napisał
Chlebek wlasnie wyjelam z piekarnika i stygnie.
Mam wrazenie,ze 14 dag suchych drozdzy to za duzo.
Ciasto wyszlo mi rzadkie wiec musialam dodac jeszcze szklanke maki, zobaczymy jak smakuje chlebek.
poprosze o informacje zwrotne, jesli ktos tez taki chleb piekl.
Anna napisał
Ciasto na chleb jest dość luźne i dlatego warto podsypywać je odrobiną maki podczas formowania bochenków. Szklanka mąki dodatkowo to wydaje mi się zbyt dużo, chleb będzie zdecydowanie twardszy niż z oryginalnych proporcji. Jeśli sprawia komuś problem formowanie bochenków, można ciasto umieścić w foremce, to zdecydowanie łatwiejszy sposób. Proszę o informację jak chleb wyszedł z większą ilością mąki 🙂 Pozdrawiam
ladylaurabloq napisał
Cudowny chleb,czy można zrezygnować z melasy?
Anna napisał
Tak, oczywiście. Możesz zamiast niej dodać cukier trzcinowy lub miód:)