Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb z orzechami włoskimi

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 4 paź, 2013 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb z orzechami włoskimi nazywany też jest chlebem Burgundzki, jest to pszenny chlebek z dodatkiem aromatycznych orzechów. Pieczywo tego typu najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami. Orzechy włoskie nadają tak niesamowitego smaku i aromatu, że trudno oprzeć się kolejnej kanapeczce. Powiem szczerze, że ja uwielbiam zjeść jeszcze ciepłą kromeczkę z masłem.

Chleb przygotowany jest z pełnoziarnistej mąki pszennej i drożdży, więc jest to szybka wersja domowego pieczywa. Przygotowanie nie sprawi wam kłopotu, po 3 godzinach będziecie mogli cieszyć smakiem puszystego i aromatycznego domowego pieczywa. Ciasto wyrabiałam ręcznie, ale jest to dość pracochłonne i wymaga siły, polecam wam wyrobić ciasto przy pomocy miksera. Mikser wyposażony w końcówkę typu hak załatwi za was sprawę w kilka minut. Spróbujcie koniecznie chleb, jest pyszny!

chleb z orzechami wloskimi
Chleb z orzechami włoskimi

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb z orzechami włoskimi

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 2 godziny godziny
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st C)
  • 14 g suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
  • 1 łyżka melasy
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 3 ½ szklanek mąki pszennej pełnoziarnistej (może okazać, że trzeba będzie dodać ½ szkl. więcej)
  • 2 ½ szklanki grubo siekanych orzechów włoskich

Glazura do chleba

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W dużej misce rozrobić drożdże w ciepłej wodzie, dodać melasę, wymieszać odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać mleko w proszku, masło, sól i otręby, dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodawać mąkę jednocześnie zagniatając. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, wyrabiać przez 10 minut (można zrobić, to przy użyciu miksera)
  • Miskę nasmarować olejem, włożyć ciasto, wierzch ciasta równomiernie posypać orzechami, przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1, 5 godziny.
  • Ciasto wyłożyć na natłuszczony blat, wyrabiać, aż orzechy równomiernie rozprowadzą się w cieście. Gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk można podsypać 1 do 2 łyżek mąki.
  • Podzielić ciasto na dwie części, uformować okrągłe bochenki, ułożyć na blaszce do pieczenie (posypać mąką spód), delikatnie spłaszczyć od góry, naciąć bochenki równolegle 3- 4 razy na głębokość około 1 cm, posmarować glazurą, przykryć pergaminem pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
  • Wyrośnięte bochenki wstawić od nagrzanego piekarnika, wsypać szklankę lodu na jego dno, piec przez 35 minut, aż bochenki pięknie się zarumienią. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli używacie suchych drożdży, należy dodać je do mąki, nie trzeba robić wcześniej zaczynu.
chleb z orzechami wloskimi
Chleb z orzechami włoskimi

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mleko w proszku napisał

    29 września, 2021 at 8:37 am

    Czym mozna zastapic mleko w proszku? Jest jakis zdrowszy zamiennik?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2021 at 5:09 pm

      5 gwiazdek
      Mleko w proszku nie jest nie zdrowe, jest tylko mniej wartościowe niż mleko świeże, ale oczywiście można je pominąć. Proponuję pominąć mleko w proszku zupełnie. W przepisie są 2 szklanki wody, to proszę dać 1 szklankę wody i 1 szklankę mleka świeżego. Pozdrawiam serdecznie😁

      Odpowiedz
  2. Beata napisał

    05 lutego, 2015 at 1:51 pm

    Zamiast cukru dodalam lyzke syropu ryzowego.

    Odpowiedz
  3. Beata napisał

    05 lutego, 2015 at 1:49 pm

    Chlebek wlasnie wyjelam z piekarnika i stygnie.
    Mam wrazenie,ze 14 dag suchych drozdzy to za duzo.
    Ciasto wyszlo mi rzadkie wiec musialam dodac jeszcze szklanke maki, zobaczymy jak smakuje chlebek.
    poprosze o informacje zwrotne, jesli ktos tez taki chleb piekl.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lutego, 2015 at 7:11 pm

      Ciasto na chleb jest dość luźne i dlatego warto podsypywać je odrobiną maki podczas formowania bochenków. Szklanka mąki dodatkowo to wydaje mi się zbyt dużo, chleb będzie zdecydowanie twardszy niż z oryginalnych proporcji. Jeśli sprawia komuś problem formowanie bochenków, można ciasto umieścić w foremce, to zdecydowanie łatwiejszy sposób. Proszę o informację jak chleb wyszedł z większą ilością mąki 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. ladylaurabloq napisał

    04 października, 2013 at 2:19 pm

    Cudowny chleb,czy można zrezygnować z melasy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 października, 2013 at 3:54 pm

      Tak, oczywiście. Możesz zamiast niej dodać cukier trzcinowy lub miód:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.