Szybki chleb z mąk mieszanych, żytniej i pszennej odrobiny otrąb żytnich, ziaren sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni. Przepis nie jest skomplikowany w wykonaniu, w zasadzie wystarczy wymieszać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Chleb po upieczeniu jest wilgotny, sprężysty z chrupiącą skórką. Domowe pieczywo długo pozostaje świeże, oczywiście jeśli odpowiednio je przechowamy. Natomiast dzięki nasionkom dodanym do ciasta, jest również bardzo zdrowe! Chleb smakuje ze wszystkimi dodatkami wyśmienicie, a szczególne z kozim serem, sałatą i soczystymi pomidorami, polecam. Zapraszam, spróbujcie sami to naprawdę niewiele pracy, a efekt jest wspaniały.
📖 Przepis
Chleb pszenno żytni z ziarnami
Pyszny domowy chlebek.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 ml wody
- 260 g mąki pszennej
- 260 g maki żytniej typ 720
- ½ szklanki otrąb żytnich
- 1 łyżka pestek dyni (mogą być prażone)
- 3 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżki sezamu
- 4 g suchych drożdży
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, miksować przez około 5 minut. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Keksówke o wymiarach 32 cm x 14 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami.
- Wyrośnięte ciasto przerobić, krótko łyżką, przelać je do przygotowanej formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
- Chleb przed wstawieniem do piekarnika można spryskać olejem i posypać nasionami siemienia lnianego.
- Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, piec chleb przez 35 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C piec jeszcze przez 20 minut, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu, wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
Wisia napisał
W przepisie jest 1/2 otrąb ,chciałam zapytać 1/2,czego?
Anna napisał
Przepraszam, gdzieś zginęła szklanka 😉 oczywiście powinno być * 1/2 szklanki otrąb żytnich!
Marta napisał
Czy wszystkie przepisy na chleby są Twojego autorstwa? Jestem po ogromnym wrażeniem...Podziwiam
Anna napisał
Dziękuję Ci bardzo 🙂 Nie, nie wszystkie przepisy są moje, czasami korzystam z przepisów znanych piekarzy i pozwalam sobie na dostosowywanie ich do realiów domowych piekarni 🙂