Prosty chleb z nasionami konopi i czosnkiem niedźwiedzim. Jestem przekonana, że pokochacie go za jego smak i oczywiście za łatwość i szybkość wykonania. Dziś wzbogaciłam ciasto chleba przez dodanie łuskanych nasion konopi. Nasiona zawierają duże ilości magnezu, witamin, soli mineralnych, błonnika oraz drogocenne kwasy omega 3 i omega 6. Nie wiem, czy wiecie, ale nasiona konopi zawierają największą (zaraz po soi) ilość pełnowartościowego białka roślinnego, co ma znaczenie w diecie wegetariańskiej! Czosnek niedźwiedzi poznaliście już we wcześniejszych przepisach i mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu i rozsmakowaliście się w nim. Do ciasta chlebowego można użyć czosnku suszonego, a kiedy pojawi się już świeży, można zastosować świeże liście.
Przepis na chleb starałam się skomponować tak, aby jego przygotowanie zajmowało nie więcej niż 10 minut! Wiem, że dla wielu z Was jest to bardzo istotne, aby własny chleb można było przygotować w krótkim czasie. Przepis ten właśnie taki jest i nawet wyrastanie ciasta przyspieszyłam, wstawiając formę z ciastem do lekko nagrzanego piekarnika, aby szybko wyrósł. Chleb po upieczeniu jest rewelacyjny sprężysty lekko wilgotny z chrupiącą skórką. Poza wcześniej wymienionymi składnikami użyłam jeszcze płatków owsianych, mąki orkiszowej białej oraz mąki pszennej. Koniecznie wypróbujcie, bo chlebek jest pyszny.
📖 Przepis
Chleb z nasionami konopi
🥘 Składniki
- 35 g zakwasu (aktywnego, najlepiej żytni)
- 520 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 30 g łuskanych nasion konopi
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 50 g płatków owsianych
- 350 g mąki orkiszowej białej
- 200 g mąki pszennej (typ od 480 do 650)
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać zakwas aktywy (czyli wcześniej dokarmiony), wodę letnią (temperatura około 30 st C), drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
- Następnie dodać nasiona konopi, czosnek niedźwiedzi, płatki owsiane, sól mąki, całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Trwa to chwilę!
- Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i wyrównać wierzch, wierzch można posypać mąką lub płatkami owsianymi, formę z ciastem przykryć folią spożywczą.
- Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 40 st C, pozostawić go tam na 15-20 minut, następnie wyjmuję formę z ciastem i odstawiam w ciepłe miejsce na czas rozgrzania piekarnia do temperatury 210 st C.
- Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 210 st C wsypujemy na jego dno ½ szklanki kostek lodu i natychmiast wstawiamy chleb, po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszamy temperaturę do 200 st C, pieczemy jeszcze przez 35-40 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.Smacznego!
Maja napisał
Wygląda przepięknie! A konopie i Czosnek niedźwiedzi to moje ulubione, więc na pewno zrobię. A jak wyglądałby wydłużony przepis – ale na samym zakwasie bez drożdży? Będę Wdzięczna za pomoc.
Anna napisał
Dziękuję 😁. Jeśli chodzi o przygotowanie tego chleba na samym zakwasie, to proszę zrobić wieczorem przed dniem, w którym będzie pieczony chleb zaczyn. Czyli, z połowy ilości wody podanej w przepisie, zakwasu i mąki przennej trzeba zrobić zaczyn, który odstawiamy na całą noc. Następnego dnia należy dodawać pozostałe produkty, wyrobić ciasto i czekać aż wyrosnie. Następnie piec tak, jak w przepisie. Ciasto po wyrobieniu można od razu umieścić w keksówce i niech tam sobie spokojnie rośnie. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.
Iza-belka napisał
Właśnie robię ten chlebek... mam nadzieję że mąka orkiszowa "nie zepsuje" smaku ....
Anna napisał
Mam nadzieję, że chlebek wyszedł smaczny 🙂 Mąka orkiszowa jest wspaniałym dodatkiem do chleba, więc na pewno go nie zepsuje.