Kolejna propozycja na chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych oraz jagodą goji. Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji jest niezwykle sprężysty i bardzo smaczny, pasuje do każdego rodzaju dodatków. Skórka chleba zaraz po upieczeniu jest chrupiąca, na drugi dzień delikatnie mięknie. Można by pomyśleć, że jagoda goji sprawi, że chleb będzie słodki, ale tak nie jest. Z pewnością dzięki jagodzie goji chleb jest zdrowszy. Więcej o tej maleńkiej bombie witamin, jaką jest jagoda goji możecie przeczytać tutaj. Polecam!
📖 Przepis
Chleb żytnio - pszenny z jagodą goji
Wilgotny i bardo smaczny chleb z jagodą goji.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Na zaczyn
- 150 g zakwasu żytniego
- 300 g wody
- 250 g mąki żytniej typ 720
Na ciasto właściwe
- 200 g wody
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 190 g mąki pszennej zwykłej
- 30 g suszonej jagody goj
- 1 ½ łyżeczki soli (morskiej, kamiennej dajcie mniej)
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn wymieszać najlepiej wieczorem, przed pójściem spać. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki tylko do połączenia. Miskę z zaczynem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
- Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody. Ciasto na chleb wyrabiam w misce, drewnianą łyżką około 3 minut do połączenia wszystkich składników, możecie zrobić to przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką.
- Przykryć folią i znów odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, może być dłużej.
- Przygotować formę ( moja miała 14 x 32 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami.
- Ciasto przemieszać łyżką i przelać do formy. Przykryć i znów zostawić od wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
- Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu, a następnie szybko wsunąć chleb. Chleb pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 st C, ( z opcją górnej i dolnej grzałki ), a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy 25 - 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i "malujemy" go wodą, wystarczy 2 razy pomalować wierzch chleba, skórka zrobi się błyszcząca. Pamiętajcie, aby chleb od razu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Marzena napisał
Pięknie wygląda z tymi jagodami. Lubię chcleb z żurawiną więc pewnie ten by mi też
posamkował:-))
Anna napisał
Ten będzie miał mniej słodyczy niż ten z żurawiną, ale z pewnością Ci posmakuje:) pozdrawiam Ania