Chrupiąca ciecierzyca, to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, może być alternatywą dla chipsów i innych "zapychaczy" ze sklepu. Świetnie smakuje na ostro, słono czy słodko, wystarczy wymieszać ulubione przyprawy obtoczyć w nich ciecierzycę i upiec. Chrupiąca delikatnie słodka z nutą ostrej papryki pasuje jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Polecam!
📖 Przepis
Chrupiąca ciecierzyca
Zdrowa domowa przekąska
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 puszka ciecierzycy 400 g
- sól (do smaku)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki ostrej papryczki chilli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
🔪 Instrukcje
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- W małej miseczce umieścić wszystkie przyprawy, olej i miód, wymieszać - miód powinien być płynny.
- Ciecierzycę umieścić w misce, wlać do niej przygotowany sos, dokładnie wymieszać tak aby ziarenka pokryły się marynatą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Na blachę położyć papier do pieczenia. Ciecierzycę wyjąć z marynaty, rozłożyć na papierze, wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut mieszając co 10 minut, aby ziarenka równo się piekły. Po upieczeniu wystudzić, powinny być chrupiące.
- Smacznego!
Luka Li napisał
Uwielbiam taką ciecierzycę!:)
Sylwia napisał
Super pomysl, na pewno wkrotce zrobie.Pozdrawiam Sylwia
Anna napisał
Cieciorkę można wykorzystać na wiele sposobów, a to może być dobry pomysł na podsunięcie czegoś zdrowego naszym maluchom. Pozdrawiam Ania