Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Faworki

Chrust

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 21 lut, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Tłusty czwartek! Dla niektórych jest to najwspanialszy dzień w roku, no może zaraz po Bożym Narodzeniu. Co pieczecie w tym dniu pączki, oponki serowe, churros, a może rozetki bezglutenowe? Najlepiej wszystko, ale kto siedziałby dziś cały dzień w kuchni. Jeśli nie macie wprawy w pieczeniu pączków lub czasu na ich przygotowanie to skuście się na chrust. Chrust jest bardzo łatwy,  a jeśli będziecie mieli jakiegoś pomocnika, to praca pójdzie błyskawicznie. Przygotowanie ciasta sprowadza się do jego zagniecenia i tutaj wspiera mnie mój robot kuchenny, który odwala całą robotę, ale oczywiście bez problemu zrobicie to ręcznie. Następnie trzeba dać odpocząć ciastu przez jakieś pół godziny, zanim weźmiemy się za bicie ciasta.

Bicie ciasta to jeden z najważniejszych punktów dzisiejszego przepisu. Ciasto bijemy wałkiem, rozwałkowujemy je wielokrotnie i składamy. Cały ten proces ma na celu wprowadzenie od niego jak największej ilości powietrza, które to sprawia, że chrust po usmażeniu jest pełen pęcherzyków. Ciasto dzięki temu jest kruche i chrupiące. Kolejnym ważnym punktem jest bardzo cienko rozwałkowany placek, z którego będziecie wycinać chrust. Zbyt grube ciasto może zepsuć całą naszą pracę włożoną w zagniatanie, wałkowanie i bicie. Gruby chrust po smażeniu będzie dość twardy i lekko gumowaty. Warto postarać się i rozwałkować ciasto naprawdę cieniutko! Życzę przyjemnej pracy i oczywiście smacznego!

Z podanej porcji wyszły mi dwie duże 3 litrowe miski chrustu!

📖 Przepis

chrust
Print Pin
5 z 1 głosu

Chrust

Wspaniały chrust czyli faworki!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 3 żółtka
  • 200 g śmietany 18% (gęsta)
  • 1 łyżka spirytusu (lub octu)
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub kilka kropli olejku, lub ziarenka z ½ laski wanilii)

Dodatkowo

  • 700 ml oleju roślinnego
  • cukier puder do oprószenia chrustu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę dodać sól, cukier, jajko, żółtka, esencję waniliową, spirytus oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, ja wykorzystałam do tego robot kuchenny wyposażony w końcówkę typu hak. Można zrobić to ręcznie. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnio cienki placek złożyć ciasto na pół lub na trzy części (koperta) i zbić wałkiem przez 1-2 minuty, rozwałkować i ponownie zbić, złożyć, zbić i itd. Czynność powtórzyć kilka razy. Można ciasto wałkować przy pomocy wałkownicy, rozwałkowując ciasto na długi placek składać go, zbić wałkiem i ponownie wałkować itd. Po solidnym zbiciu ciasta uformować kulę i ponownie zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto po chwili odpoczynku zmięknie i będzie bardzo elastyczne.
  • Z ciasta odcinać mały kawałek, rozwałkować go na bardzo cieniutki placek lekko podsypując mąką. Placek na chrust powinien być naprawdę bardzo cieniutki, chrust po usmażeniu będzie delikatny i kruchy. Placek tniemy radełkiem lub nożem na paski o szerokości około 3 cm, a następnie dzielimy paski na odcinki około 12 cm. Na środku każdego kawałka ciasta robimy nacięcie około 3 cm przez nacięcie przewinąć jeden koniec ciasta. Układać na lekko podsypanym blacie.
  • Do głębokiej patelni lub rondla wlać olej, rozgrzać do temperatury 175-180 st C. dobrze jest kontrolować temperaturę oleju termometrem cukierniczym, który mocujemy na garnku. Chrust wkładamy na gorący olej, po kilka sztuk, należy pamiętać, że chrust po włożeniu do oleju rośnie, więc nie można przesadzić z jego ilością. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, trawa to kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Gotowy wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej ma ręcznik papierowy, aby całkowicie ociekł z nadmiaru tłuszczu.
  • Chrust przed posypaniem cukrem pudrem powinien całkowicie wystygnąć, aby cukier się nie rozpuszczał. Chrust po wystudzeniu nabiera pełnej kruchości.
  • Smacznego!
chrust
chrust

Więcej Przepisy na faworki

  • rozetki - bezglutenowe
    Rozetki - bezglutenowe
  • faworki
    Faworki
  • churros z przyprawa piernikowa
    Churros z przyprawą piernikową

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aneta napisał

    06 marca, 2019 at 8:03 am

    Wieki nie jadłam chruścików! Chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 marca, 2019 at 9:30 am

      O, to konieczne proszę spróbować 😀

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.