Ciabatta..."chodziła" za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej, ale równie dobra jak ta przygotowywana w klasyczny sposób. Wymieszałam składniki odczekałam chwilkę i po dwóch godzinach w domu unosił się zapach świeżego pieczywa. Błyskawiczna i pyszna! Odrobina dobrego sera, kropla oliwy z oliwek i uczta gotowa. Wspaniałe są również tosty z ciabatty. Tosty przypieczone na suchej patelni lub w tosterze podane z masłem czosnkowym lub kozim serem, figą lub awokado... pycha!
📖 Przepis
Ciabatta na zakwasie - błyskawiczna
Pyszne i bardzo łatwe
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 300 g zakwasu żytniego
- 500 g wody (letnia)
- 740 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 12 g soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gruba sól morska (lub grubo mielony pieprz do posypania wierzchu ciabat - opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Łączenie składników zaczynamy do składników płynnych, a następnie mąka drożdże, cukier, sól, oliwa.
- Jeśli używacie świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i odrobiny wody, odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł, a następnie dodać pozostałe składniki.
- Mieszamy mikserem przez około 7 minut.
- Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz przerobić. Ciasto wyłożyć na mocno posypany mąka blat. Podzielić na dwie części i uformować nieregularny podłużny kształt. Posypać solą i pieprzem - opcjonalnie. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st C. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wsypać szklankę lodu na dno. Piec przez około 25 minut, po 10 minutach od wstawienia zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
- Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Z podanych proporcji wyszły mi bardzo duże 2 bagietki, każda po około 700 g! Po upieczeniu część pieczyw można zamrozić, najlepiej przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.
Piekarz z miłości napisał
Wygląda jak gorąca mąka z wodą. Takich przepisów porządny piekarz powinien się wstydzić. Zero techniki, zero siatki glutenowej! Ogólnie nawet nie wygląda jak ciabatta , tylko nie zdrowe pieczywo
Anna napisał
W przekroju rzeczywiście wygląda bardziej, jak bułka, a ale kształt ma ciabatty i smak bardzo zbliżony do niej:). Siatka glutenowa jest, co ktoś, kto piecze pieczywo, widzi. Ciasto urosło, jest mięciutkie i delikatne. Tytuł mówi "błyskawiczna" co daje sygnał wytrawnym piekarzom, że nie będzie to klasyczna ciabatta z wielkim dziurkami, które można uzyskać w cieście, które pracuje przez kilkanaście godzin... Jest to przepis dla osób, które w szybki i łatwy sposób chcą przygotować domowe pieczywo, wytrawny piekarz z dużym doświadczeniem, jeśli ma ochotę, to zrobi klasyczną włoską ciabattę, każdy ma wybór ;). Zapewniam, że to pieczywo jest zdrowe, bo czemu miałoby niebyć z takich składników, oczywiście, jeśli ktoś ma nietolerancję glutenu, to wtedy tak, jest niewskazane i dla takich osób niezdrowe! Pozdrawiam gorąco i życzę udanych smacznych wypieków i więcej pogody ducha!
Jola napisał
Dzień dobry. Czy zamiast świeżego zakwasu można dodać suchy? I jaką ilość? Pozdrawiam serdecznie 😊
Anna napisał
Można dodać suchy zakwas. Jeśli chodzi o ilość to niestety nie wiem ile🤷. Jeśli jest to zakwas suszony kupny, to powinna być informacja na opakowaniu ile go dodać na daną ilość mąki. Natomiast jeśli jest to domowy zakwas, to proszę dać go tyle ile daje Pani zazwyczaj do np. wypieku chleba. Niestety nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z suszonym zakwasem, no poza jednym razem, kiedy kupiłam dla sprawdzenia, jak to działa. Niestety nie zadziałał:(. Chleb ratowałam drożdżami. Mam nadzieję, że wypiek się uda.