Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Ciabatta na zakwasie błyskawiczna

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 25 lut, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Ciabatta..."chodziła" za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej, ale równie dobra jak ta przygotowywana w klasyczny sposób. Wymieszałam składniki odczekałam chwilkę i po dwóch godzinach w domu unosił się zapach świeżego pieczywa. Błyskawiczna i pyszna! Odrobina dobrego sera, kropla oliwy z oliwek i uczta gotowa. Wspaniałe są również tosty z ciabatty. Tosty przypieczone na suchej patelni lub w tosterze podane z masłem czosnkowym lub  kozim serem, figą lub awokado... pycha!

Ciabatta na zakwasie blyskawiczna
Ciabatta na zakwasie błyskawiczna

📖 Przepis

ciabatta na zakwasie blyskawiczna
Print Pin
3,75 z 4 głosów

Ciabatta na zakwasie - błyskawiczna

Pyszne i bardzo łatwe
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody (letnia)
  • 740 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 12 g soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gruba sól morska (lub grubo mielony pieprz do posypania wierzchu ciabat - opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Łączenie składników zaczynamy do składników płynnych, a następnie mąka drożdże, cukier, sól, oliwa.
  • Jeśli używacie świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i odrobiny wody, odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł, a następnie dodać pozostałe składniki.
  • Mieszamy mikserem przez około 7 minut.
  • Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz przerobić. Ciasto wyłożyć na mocno posypany mąka blat. Podzielić na dwie części i uformować nieregularny podłużny kształt. Posypać solą i pieprzem - opcjonalnie. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st C. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wsypać szklankę lodu na dno. Piec przez około 25 minut, po 10 minutach od wstawienia zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Z podanych proporcji wyszły mi bardzo duże 2 bagietki, każda po około 700 g! Po upieczeniu część pieczyw można zamrozić, najlepiej przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.
Ciabatta na zakwasie blyskawiczna
Ciabatta na zakwasie błyskawiczna

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    3,75 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Piekarz z miłości napisał

    13 grudnia, 2023 at 9:50 am

    1 gwiazdka
    Wygląda jak gorąca mąka z wodą. Takich przepisów porządny piekarz powinien się wstydzić. Zero techniki, zero siatki glutenowej! Ogólnie nawet nie wygląda jak ciabatta , tylko nie zdrowe pieczywo

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2023 at 7:26 pm

      W przekroju rzeczywiście wygląda bardziej, jak bułka, a ale kształt ma ciabatty i smak bardzo zbliżony do niej:). Siatka glutenowa jest, co ktoś, kto piecze pieczywo, widzi. Ciasto urosło, jest mięciutkie i delikatne. Tytuł mówi "błyskawiczna" co daje sygnał wytrawnym piekarzom, że nie będzie to klasyczna ciabatta z wielkim dziurkami, które można uzyskać w cieście, które pracuje przez kilkanaście godzin... Jest to przepis dla osób, które w szybki i łatwy sposób chcą przygotować domowe pieczywo, wytrawny piekarz z dużym doświadczeniem, jeśli ma ochotę, to zrobi klasyczną włoską ciabattę, każdy ma wybór ;). Zapewniam, że to pieczywo jest zdrowe, bo czemu miałoby niebyć z takich składników, oczywiście, jeśli ktoś ma nietolerancję glutenu, to wtedy tak, jest niewskazane i dla takich osób niezdrowe! Pozdrawiam gorąco i życzę udanych smacznych wypieków i więcej pogody ducha!

      Odpowiedz
  2. Jola napisał

    17 stycznia, 2022 at 5:02 pm

    Dzień dobry. Czy zamiast świeżego zakwasu można dodać suchy? I jaką ilość? Pozdrawiam serdecznie 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 stycznia, 2022 at 12:07 am

      Można dodać suchy zakwas. Jeśli chodzi o ilość to niestety nie wiem ile🤷. Jeśli jest to zakwas suszony kupny, to powinna być informacja na opakowaniu ile go dodać na daną ilość mąki. Natomiast jeśli jest to domowy zakwas, to proszę dać go tyle ile daje Pani zazwyczaj do np. wypieku chleba. Niestety nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z suszonym zakwasem, no poza jednym razem, kiedy kupiłam dla sprawdzenia, jak to działa. Niestety nie zadziałał:(. Chleb ratowałam drożdżami. Mam nadzieję, że wypiek się uda.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.