Ciabatta…”chodziła” za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej, ale równie dobra jak ta przygotowywana w klasyczny sposób. Wymieszałam składniki odczekałam chwilkę i po dwóch godzinach w domu unosił się zapach świeżego pieczywa. Błyskawiczna i pyszna odrobina dobrego sera, kropla oliwy z oliwek i uczta gotowa. Wspaniałe są również tosty z ciabatty przypieczone na suchej patelni lub w tosterze podane z masłem czosnkowym lub kozim serem, figą lub awokado… pycha!

Ciabatta na zakwasie - błyskawiczna
Pyszne i bardzo łatwe
Składniki
- 300 g zakwasu żytniego
- 500 g wody letnia
- 740 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 12 g soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gruba sól morska lub grubo mielony pieprz do posypania wierzchu ciabat - opcjonalnie
Instrukcja
Łączenie składników zaczynamy do składników płynnych, a następnie mąka drożdże, cukier, sól, oliwa.
Jeśli używacie świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i odrobiny wody, odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł, a następnie dodać pozostałe składniki.
Mieszamy mikserem przez około 7 minut.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz przerobić. Ciasto wyłożyć na mocno posypany mąka blat. Podzielić na dwie części i uformować nieregularny podłużny kształt. Posypać solą i pieprzem - opcjonalnie. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st C. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wsypać szklankę lodu na dno. Piec przez około 25 minut, po 10 minutach od wstawienia zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Notatki
Z podanych proporcji wyszły mi bardzo duże 2 bagietki, każda po około 700 g! Po upieczeniu część pieczyw można zamrozić, najlepiej przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Dodaj komentarz