• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Ciabatta na zakwasie błyskawiczna

Ciabatta na zakwasie błyskawiczna

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 25 lut, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ciabatta..."chodziła" za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej, ale równie dobra jak ta przygotowywana w klasyczny sposób. Wymieszałam składniki odczekałam chwilkę i po dwóch godzinach w domu unosił się zapach świeżego pieczywa. Błyskawiczna i pyszna! Odrobina dobrego sera, kropla oliwy z oliwek i uczta gotowa. Wspaniałe są również tosty z ciabatty. Tosty przypieczone na suchej patelni lub w tosterze podane z masłem czosnkowym lub  kozim serem, figą lub awokado... pycha!

Ciabatta na zakwasie blyskawiczna
Ciabatta na zakwasie błyskawiczna
ciabatta na zakwasie blyskawiczna
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciabatta na zakwasie - błyskawiczna

Pyszne i bardzo łatwe
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 1 hour 50 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 2 hours 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody (letnia)
  • 740 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 12 g soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gruba sól morska (lub grubo mielony pieprz do posypania wierzchu ciabat - opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Łączenie składników zaczynamy do składników płynnych, a następnie mąka drożdże, cukier, sól, oliwa.
  • Jeśli używacie świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i odrobiny wody, odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł, a następnie dodać pozostałe składniki.
  • Mieszamy mikserem przez około 7 minut.
  • Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz przerobić. Ciasto wyłożyć na mocno posypany mąka blat. Podzielić na dwie części i uformować nieregularny podłużny kształt. Posypać solą i pieprzem - opcjonalnie. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st C. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wsypać szklankę lodu na dno. Piec przez około 25 minut, po 10 minutach od wstawienia zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Z podanych proporcji wyszły mi bardzo duże 2 bagietki, każda po około 700 g! Po upieczeniu część pieczyw można zamrozić, najlepiej przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.
Ciabatta na zakwasie blyskawiczna
Ciabatta na zakwasie błyskawiczna
« Chleb na zakwasie błyskawiczny
Babka z żurawiną »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jola napisał

    17 stycznia, 2022 at 5:02 pm

    Dzień dobry. Czy zamiast świeżego zakwasu można dodać suchy? I jaką ilość? Pozdrawiam serdecznie 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 stycznia, 2022 at 12:07 am

      Można dodać suchy zakwas. Jeśli chodzi o ilość to niestety nie wiem ile🤷. Jeśli jest to zakwas suszony kupny, to powinna być informacja na opakowaniu ile go dodać na daną ilość mąki. Natomiast jeśli jest to domowy zakwas, to proszę dać go tyle ile daje Pani zazwyczaj do np. wypieku chleba. Niestety nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z suszonym zakwasem, no poza jednym razem, kiedy kupiłam dla sprawdzenia, jak to działa. Niestety nie zadziałał:(. Chleb ratowałam drożdżami. Mam nadzieję, że wypiek się uda.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}