• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleb na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Specjalne
    • Kuchnie świata
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Izraelska
      • Kuchnia meksykańska
      • Międzynarodowa
    • Dania bezglutenowe
    • Dania wegańskie
    • Dania wegetariańskie
    • Dania fit
    • Dania dla dzieci
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Wielkanoc
    • Komunia Św.
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
  • Nav Social Menu

Strona główna » Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna

Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna

Lut 25, 2013 · Leave a Comment

ciabatta na zakwasie blyskawiczna
Czas czytania: 2 min

Ciabatta…”chodziła” za mną przez kilka dni w końcu musiałam ją upiec , co prawda ta jest w wersji błyskawicznej, ale równie dobra jak ta przygotowywana w klasyczny sposób. Wymieszałam składniki odczekałam chwilkę i po dwóch godzinach w domu unosił się zapach świeżego pieczywa. Błyskawiczna i pyszna odrobina dobrego sera, kropla oliwy z oliwek i uczta gotowa. Wspaniałe są również tosty z ciabatty przypieczone na suchej patelni lub w tosterze podane z masłem czosnkowym lub  kozim serem, figą lub awokado… pycha!

5 from 2 votes
Drukuj

Ciabatta na zakwasie - błyskawiczna

Pyszne i bardzo łatwe

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword zakwas
Przygotowanie 1 hour 50 minutes
Gotowanie 25 minutes
Razem 2 hours 15 minutes
Porcje 2 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 300 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody letnia
  • 740 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 12 g soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gruba sól morska lub grubo mielony pieprz do posypania wierzchu ciabat - opcjonalnie

Instrukcja

  1. Łączenie składników zaczynamy do składników płynnych, a następnie mąka drożdże, cukier, sól, oliwa.

  2. Jeśli używacie świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i odrobiny wody, odstawić w ciepłe miejsce aby wyrósł, a następnie dodać pozostałe składniki.

  3. Mieszamy mikserem przez około 7 minut.

  4. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz przerobić. Ciasto wyłożyć na mocno posypany mąka blat. Podzielić na dwie części i uformować nieregularny podłużny kształt. Posypać solą i pieprzem - opcjonalnie. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.

  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st C. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wsypać szklankę lodu na dno. Piec przez około 25 minut, po 10 minutach od wstawienia zmniejszyć temperaturę do 220 st C.

  8. Wystudzić na kratce.

  9. Smacznego!

Notatki

Z podanych proporcji wyszły mi bardzo duże 2 bagietki, każda po około 700 g! Po upieczeniu część pieczyw można zamrozić, najlepiej przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.

Sprawdź też  Bułeczki hamburgerowe

ciabatta na zakwasie blyskawiczna

Anna

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Bułki, Jesień, Kolacja, Pieczywo, Śniadanie, Wielkanoc drożdże, mąka pszenna, zakwas żytni

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Primary Sidebar

  • 6.5k 
  • 733 
  • 245 
  • 2k 

O mnie

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne. Więcej o mnie…

Newsletter


Zapisz się koniecznie do newslettera!


Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą lub katalog spamu, aby potwierdzić subskrypcję.

Zima

chleb z maki pelnoziarnistej

Chleb z mąki pełnoziarnistej

bulki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

bulki-z-platkami-owsianymi

Bułki z płatkami owsianymi

pasztet do smarowania

Pasztet do smarowania

bagietka wieloziarnista

Bagietka wieloziarnista

nalesniki na wodzie gazowanej

Naleśniki na wodzie gazowanej

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl How to Start a Food Blog

Copyright © 2019 Sprawdzona Kuchnia on the Cravings Pro Theme

Dziękuję!

Zapisz się do newslettera i nie ominie Cię żaden pyszny przepis!

Dziękuję za zapisanie się do newslettera!

Coś poszło nie tak :(

Szanuję Twoją prywatność

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZamknijNieDowiedz się więcej
Pozwól