Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe kruche ciasteczka Linzer. Ciasteczka pięknie wyglądają, ale zapewniam, że smakują jeszcze lepiej! To jedne z najbardziej kruchych i delikatnych ciasteczek, jakie jadłam. Wspaniałe jest to, że ciasteczka można dowolnie "doprawić" chodzi mi tutaj o przyprawę, którą dodajemy do ciasta. Na Boże Narodzenie może to być cynamon, skórki cytrusów, gałka muszkatołowa lub mieszanka piernikowa. Natomiast na Wielkanoc wspaniale sprawdzi się aromat cytryny lub migdałów. Sami zdecydujcie, na co w danej chwili będziecie mieć ochotę. Bawcie się smakiem i dodajcie szczyptę ulubionego aromatu!
🥘 Składniki
- 170 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 80 g mielonych migdałów
- 1 średnia cytryna tylko skórka starta z niej
- 120 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cynamon
Dodatkowo
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 mały słoiczek dżemu
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, ubić na jasną masę - około 3 minuty ubijania na średnich obrotach wystarczy. Dodać żółtko, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy, całość zmiksować do połączenia.
- W małej misce wymieszać mąkę, sól i mielone migdały, dodać je do ubitej masy maślanej, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Blachę od pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć na podsypany mąką blat i rozwałkować na cienki placek około 4mm. Przy pomocy okrągłej foremki do ciastek o średnicy 5 cm, wykroić ciasteczka. W połowie z nich wyciąć (małą foremką) na środku dziurkę, serduszko lub choinkę. Ciastka układać na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10 minut, do zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić od wystygnięcia.
- Wierzchnie ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, na spody nałoży po łyżce dżemu. Ciastka przykryć pudrowanym wierzchem. Gotowe!
🍪 Wykończenie
Ciastka pięknie wyglądają dzięki temu, że składają się z dwóch ciastek przełożonych dżemem. Jedno ciastko, dolne jest pełne, natomiast wierzch to ciastko z dziurką. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka sklejamy przy pomocy ulubionego dżemu. Oczywiście, zamiast dżemu można użyć kremu czekoladowego lub marcepanowego, tutaj również panuje dowolność.
🔄 Zamienniki
Dzisiejsze ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów, ale zamiast nich można dodać mielone orzechy włoskie, lub całkowicie je pominąć. Jeśli pominiecie migdały, to w zamian dodajcie mąkę pszenną. Namawiam jednak, żebyście spróbowali dokładnie poniższego przepisu, jest naprawdę super! Jeśli szukacie przepisów na ciasteczka, to zapraszam do wypróbowania wspaniałych ciastek limonkowo-cukrowych lub ciastek z marcepanem.
📖 Przepis
Ciasteczka Linzer
🥘 Składniki
- 170 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 80 g mielonych migdałów
- 1 średnia cytryna (tylko skórka starta z niej)
- 120 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cynamon)
Dodatkowo
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 mały słoiczek dżemu
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, ubić na jasną masę - około 3 minuty ubijania na średnich obrotach wystarczy. Dodać żółtko, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy, całość zmiksować do połączenia.
- W małej misce wymieszać mąkę, sól i mielone migdały, dodać je do ubitej masy maślanej, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Blachę od pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć na podsypany mąką blat i rozwałkować na cienki placek (około 4mm). Przy pomocy okrągłej foremki do ciastek o średnicy 5 cm, wykroić ciasteczka. W połowie z nich wyciąć (małą foremką) na środku dziurkę, serduszko lub choinkę. Ciastka układać na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10 minut, do zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić od wystygnięcia.
- Wierzchnie ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, na spody nałoży po łyżce dżemu. Ciastka przykryć pudrowanym wierzchem. Gotowe!
- Smacznego!
Comments
No Comments