Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Ciasteczka Linzer

Aktualizacja: 20 sty, 2020 · Opublikowany: 19 sty, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe kruche ciasteczka Linzer. Ciasteczka pięknie wyglądają, ale zapewniam, że smakują jeszcze lepiej! To jedne z najbardziej kruchych i delikatnych ciasteczek, jakie jadłam. Wspaniałe jest to, że ciasteczka można dowolnie "doprawić" chodzi mi tutaj o przyprawę, którą dodajemy do ciasta. Na Boże Narodzenie może to być cynamon, skórki cytrusów, gałka muszkatołowa lub mieszanka piernikowa. Natomiast na Wielkanoc wspaniale sprawdzi się aromat cytryny lub migdałów. Sami zdecydujcie, na co w danej chwili będziecie mieć ochotę. Bawcie się smakiem i dodajcie szczyptę ulubionego aromatu!

Ciasteczka z dziurką wypełnione pomarańczowym i porzeczkowym dżemem.
Ciasteczka Linzer
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍪 Wykończenie
  • 🔄 Zamienniki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 170 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 80 g mielonych migdałów
  • 1 średnia cytryna tylko skórka starta z niej
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cynamon

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 mały słoiczek dżemu

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, ubić na jasną masę - około 3 minuty ubijania na średnich obrotach wystarczy. Dodać żółtko, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy, całość zmiksować do połączenia.
  • W małej misce wymieszać mąkę, sól i mielone migdały, dodać je do ubitej masy maślanej, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  • Blachę od pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć na podsypany mąką blat i rozwałkować na cienki placek około 4mm. Przy pomocy okrągłej foremki do ciastek o średnicy 5 cm, wykroić ciasteczka. W połowie z nich wyciąć (małą foremką) na środku dziurkę, serduszko lub choinkę. Ciastka układać na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10 minut, do zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić od wystygnięcia.
  • Wierzchnie ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, na spody nałoży po łyżce dżemu. Ciastka przykryć pudrowanym wierzchem. Gotowe!

🍪 Wykończenie

Ciastka pięknie wyglądają dzięki temu, że składają się z dwóch ciastek przełożonych dżemem. Jedno ciastko, dolne jest pełne, natomiast wierzch to ciastko z dziurką. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka sklejamy przy pomocy ulubionego dżemu. Oczywiście, zamiast dżemu można użyć kremu czekoladowego lub marcepanowego, tutaj również panuje dowolność.

🔄 Zamienniki

Dzisiejsze ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów, ale zamiast nich można dodać mielone orzechy włoskie, lub całkowicie je pominąć. Jeśli pominiecie migdały, to w zamian dodajcie mąkę pszenną. Namawiam jednak, żebyście spróbowali dokładnie poniższego przepisu, jest naprawdę super! Jeśli szukacie przepisów na ciasteczka, to zapraszam do wypróbowania wspaniałych ciastek limonkowo-cukrowych lub ciastek z marcepanem.

📖 Przepis

ciasteczka w środku wypełnione dżemem z wierzchy posypane cukrem pudrem
Print Pin
5 z 3 głosów

Ciasteczka Linzer

Austriackie ciasteczka z mielonych migdałów i dżemu
Autor Anna
Kuchnia Austriackia
Rodzaj Desery
Przygotowanie 7 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 170 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 80 g mielonych migdałów
  • 1 średnia cytryna (tylko skórka starta z niej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cynamon)

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 mały słoiczek dżemu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, ubić na jasną masę - około 3 minuty ubijania na średnich obrotach wystarczy. Dodać żółtko, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy, całość zmiksować do połączenia.
  • W małej misce wymieszać mąkę, sól i mielone migdały, dodać je do ubitej masy maślanej, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  • Blachę od pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć na podsypany mąką blat i rozwałkować na cienki placek (około 4mm). Przy pomocy okrągłej foremki do ciastek o średnicy 5 cm, wykroić ciasteczka. W połowie z nich wyciąć (małą foremką) na środku dziurkę, serduszko lub choinkę. Ciastka układać na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10 minut, do zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić od wystygnięcia.
  • Wierzchnie ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, na spody nałoży po łyżce dżemu. Ciastka przykryć pudrowanym wierzchem. Gotowe!
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do ciastek użyłam dżemu porzeczkowego, pomarańczowego i morelowego.
Widok na ciasteczka z góry ułożone na drewnianej podkładce w lewym dolnym rogu zielona ozdoba.
Ciasteczka Linzer

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha
  • weganskie ciastka owsiane
    Wegańskie ciastka owsiane

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.