Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe, to ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych i kokosowego lukru, ciasto jest bajeczne i bardzo smaczne!
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła miękkiego lub margaryny roślinnej
- 130 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 130 g jogurtu naturalnego typ grecki, gęsty
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 250 g śliwek wypestkowanych i pokrojonych
- 200 g brzoskwiń wypestkowanych i pokrojonych
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g masła
Składniki na lukier
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego lub soku z cytryny
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górniej i dolnej grzałki.
- Cukier puder umieścić w szklance dodać likier lub sok i utrzeć na gęsty lukier w razie potrzeby dodać więcej płynu lub cukru pudru. Odstawić do czasu upieczenia ciasta, wierzch przykryć, aby nie zaschnął.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić.
- W innej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodanym dokładnie zmiksować ciasto do połączenia się składników.
- Do otrzymanej masy dodać składniki suche na przemian z jogurtem naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia.
- Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 45 minjut, oczywiście przed wyjęciem sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka czy jest upieczone. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po delikatnim przestudzeniu polać lukrem.
🍰 Przygotowanie ciasta ucieranego
Przygotowując ciasto ucierane, trzeba zawsze pamiętać o składnikach na ciasto w temperaturze pokojowej, to podstawa udanego ciasta ucieranego! Jeśli chodzi o owoce użyte do ciasta, to dziś zaproponowałam brzoskwinie i śliwki, ale można wykorzystać dowolne owoce takie jak maliny, wiśnie lub gruszki. Połączenie puszystego ciasta z chrupiącą kruszonką i lekko kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam ciasto po raz pierwszy, zostało zjedzone, zanim dokładnie wystygło i następnego dnia musiałam piec kolejne. Wypróbowałam już wersję z malinami, porzeczkami czerwonymi i czarnymi wszystkie smakują wspaniale!
📖 Przepis
Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła (miękkiego lub margaryny roślinnej)
- 130 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 130 g jogurtu naturalnego (typ grecki, gęsty)
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 250 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych)
- 200 g brzoskwiń (wypestkowanych i pokrojonych)
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g masła
Składniki na lukier
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego (lub soku z cytryny)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górniej i dolnej grzałki.
- Cukier puder umieścić w szklance dodać likier lub sok i utrzeć na gęsty lukier w razie potrzeby dodać więcej płynu lub cukru pudru. Odstawić do czasu upieczenia ciasta, wierzch przykryć, aby się nie zaschnął.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić.
- W innej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodanym dokładnie zmiksować ciasto do połączenia się składników.
- Do otrzymanej masy dodać składniki suche na przemian z jogurtem naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia.
- Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 45 minjut, oczywiście przed wyjęciem sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka czy jest upieczone. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po delikatnim przestudzeniu polać lukrem.
Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂
Asia napisał
Bardzo dobre ciasto!!!! No i w końcu mam do czego wykorzystać Malibu, które od dawna czekało nie wiadomo na co😀Dziękuję za kolejny fajny przepis
Anna napisał
Bardzo proszę 😁 i cieszę się, że ciacho smakuje, a Malibu zostało wykorzystane we właściwy sposób 😜