Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe można porównać do bardzo popularnego brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Dzisiejszy deser ma dodatek orzechów włoskich. Można wyczuć je w strukturze ciasta, a właściwie ich maleńkie kawałeczki, przez co jego konsystencja jest nieco sypka. Absolutnie nie jest to wadą, piszę o tym, żebyście się niepotrzebnie nie martwili. Wynika to z faktu, że orzechy są siekane, a nie zmielone na pył. Autor przepisu nalega, aby takie właśnie były, drobniutko siekane nożem takie jak migdały do muffinek migdałowych. Jest to troszkę pracochłonne, ale naprawdę warto.
Ciasto polecam z trzech powodów, jest łatwe, niesamowicie dobre no i bezglutenowe! Przed podaniem posypcie ciasto mieszanką cukru i kakaa.
Przepis znalazłam w książce Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery".
📖 Przepis
Ciasto czekoladowo-orzechowe
🥘 Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 250 g łuskanych orzechów włoskich
- 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
🔪 Instrukcje
- Czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy włoskie drobniutko posiekać nożem.
- Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać żółtka, czekoladę i orzechy, całość utrzeć. Na koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek, na początek do masy dodać 2 łyżki ubitej piany i wymieszać delikatnie szpatułką, a następnie dodać pozostałą część, również delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierzch. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 st C, pieczemy przez 40-45 minut.
- Studzimy ciasto, a następnie posypujemy mieszanką cukru pudru i kakaa.
- Smacznego!
Mary napisał
Moje ulubione składniki! Zapisuję do wypróbowania!
Anna napisał
Polecam, bardzo, bardzo dobre 🙂