• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Brownie » Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 10 mar, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe można porównać do bardzo popularnego brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Dzisiejszy deser ma dodatek orzechów włoskich. Można wyczuć je w strukturze ciasta, a właściwie ich maleńkie kawałeczki, przez co jego konsystencja jest nieco sypka. Absolutnie nie jest to wadą, piszę o tym, żebyście się niepotrzebnie nie martwili. Wynika to z faktu, że orzechy są siekane, a nie zmielone na pył. Autor przepisu nalega, aby takie właśnie były, drobniutko siekane nożem takie jak migdały do muffinek migdałowych. Jest to troszkę pracochłonne, ale naprawdę warto.

ciasto czekoladowo - orzechowe
Ciasto czekoladowo - orzechowe

Ciasto polecam z trzech powodów, jest łatwe, niesamowicie dobre no i bezglutenowe! Przed podaniem posypcie ciasto mieszanką cukru i kakaa.

Przepis znalazłam w książce Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery".

ciasto czekoladowo - orzechowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-orzechowe.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy włoskie drobniutko posiekać nożem.
  • Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać żółtka, czekoladę i orzechy, całość utrzeć. Na koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek, na początek do masy dodać 2 łyżki ubitej piany i wymieszać delikatnie szpatułką, a następnie dodać pozostałą część, również delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierzch. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 st C, pieczemy przez 40-45 minut.
  • Studzimy ciasto, a następnie posypujemy mieszanką cukru pudru i kakaa.
  • Smacznego!
ciasto czekoladowo - orzechowe
ciasto czekoladowo - orzechowe
« Pizza z pieczarkami
Chleb z czarnuszką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mary napisał

    10 marca, 2014 at 1:03 pm

    Moje ulubione składniki! Zapisuję do wypróbowania!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 marca, 2014 at 6:15 pm

      Polecam, bardzo, bardzo dobre 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}