Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym

Aktualizacja: 9 kwi, 2019 · Opublikowany: 19 paź, 2012 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym. Bardzo smaczne o kremowej ciężkiej konsystencji nie wymagające  nasączania. Dzięki dodatkowi puree z dyni ciasto jest bardzo wilgotne , a korzenne przyprawy nadają niepowtarzalny smak. Krem taki jak lubię najbardziej, delikatny z serka mascarpone, tym razem dodałam sok i skórkę z pomarańczy, i odrobinę cynamonu. Do przełożenia ciasta użyłam dodatkowo kremu Nutella, który fantastycznie  skomponował się z całością. Ciasto dyniowe jest  typowo jesienną propozycją, aromatyczne z rozgrzewającymi przyprawami... do tego filiżanka dobrej herbaty.

ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym

📖 Przepis

ciasto z dyni z kremem pomarańczowym
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym

Dość ciężkie dyniowe ciasto z pysznym kremem!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Na tort

  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
  • 1 ¼ szklanki puree z dyni ()

Składniki na krem

  • 250 g serak mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ()
  • 300 ml śmietany do ubijania
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • kilka łyżek Nutelli (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rozgrzać piekarni do 170 st C.
  • Dwie okrągłe foremki o średnicy 22 lub 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, wymieszać i odstawić. W misce miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodać mieszaninę suchych składnik na przemian z maślanką, ciągle mieszając. Na samym końcu dodać puree z dyni, wymieszać na jednolitą masę.
  • Ciasto podzielić na dwie części, rozlać do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 - 40 minut, do "suchego patyczka".
  • Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę studzić w foremkach przez 10 minut. Następnie wyjąć z foremek (do góry nogami) i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywną pianę.
  • Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, dokładni połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.

Wykończenie

  • Dwa blaty można przeciąć na pół w ten sposób uzyskamy cztery blaty.
  • Na pierwszy blat nałożyć nutellę, rozsmarować na całym blacie. Następnie nałożyć porcję kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem. Nałożyć na wierzch porcję kremu, przykryć trzecim blatem. Na trzeci blat nałożyć znów porcję nutelli i porcję kremu, przykryć czwartym blatem.
  • Udekorować całe ciasto pozostałym kemem.
  • Smacznego!
ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kasia napisał

    31 października, 2012 at 1:13 pm

    Witam Ciasto wygląda wspaniale, Będę dzisiaj korzystać z Twojego przepisu. Mam pytanie czy mogę maślankę zastąpić jogurtem naturalnym?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 października, 2012 at 1:27 pm

      Tak, możesz trzeba go dokładnie wymieszać przed dodaniem:) powodzenia

      Odpowiedz
  2. aurelia eugenia napisał

    29 października, 2012 at 5:18 pm

    gracias por responderme, he buscado en print y he resuelto en pdf - eres muy amable, felicidades y bravo por los dulces, estupendas - aurelia eugenia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 października, 2012 at 5:25 pm

      Yo estaba muy contento de haber ayudado a usted. Espero que mis recetas serán aquellas probado. Saludos Anna

      Odpowiedz
  3. aurelia eugenia napisał

    28 października, 2012 at 4:14 pm

    pero por que imprimir y no copiar pdf?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2012 at 5:37 pm

      Las disposiciones están listos para imprimir, haga clic en el 🙂 de impresión entonces usted puede guardar en una pdf 🙂

      Odpowiedz
  4. gin napisał

    23 października, 2012 at 7:05 pm

    Wygląda obłędnie. I ten kolor... 🙂

    Odpowiedz
  5. Ola napisał

    19 października, 2012 at 5:30 pm

    ale mam smaka... na takie ciasto...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2012 at 9:16 pm

      Ola, jutro sobota..:))))zachęcam do upieczenia:)

      Odpowiedz
  6. Basia napisał

    19 października, 2012 at 9:48 am

    Jakie cudo!!!! Koniecznie do spróbowania, bo lubię dynię i pomarańczę, świetnie się łączą!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2012 at 1:02 pm

      Polecam jest pyszne, aromatyczne, wilgotne...Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  7. Pati napisał

    19 października, 2012 at 9:17 am

    To prawda, rewelacyjne!

    Odpowiedz
  8. Droczilka napisał

    19 października, 2012 at 8:18 am

    Ciacho wygląda przepysznie. Mniam! 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required