Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym. Bardzo smaczne o kremowej ciężkiej konsystencji nie wymagające nasączania. Dzięki dodatkowi puree z dyni ciasto jest bardzo wilgotne , a korzenne przyprawy nadają niepowtarzalny smak. Krem taki jak lubię najbardziej, delikatny z serka mascarpone, tym razem dodałam sok i skórkę z pomarańczy, i odrobinę cynamonu. Do przełożenia ciasta użyłam dodatkowo kremu Nutella, który fantastycznie skomponował się z całością. Ciasto dyniowe jest typowo jesienną propozycją, aromatyczne z rozgrzewającymi przyprawami... do tego filiżanka dobrej herbaty.
📖 Przepis
Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym
Dość ciężkie dyniowe ciasto z pysznym kremem!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Na tort
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- ½ szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
- 1 ¼ szklanki puree z dyni ()
🔪 Instrukcje
- Rozgrzać piekarni do 170 st C.
- Dwie okrągłe foremki o średnicy 22 lub 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, wymieszać i odstawić. W misce miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodać mieszaninę suchych składnik na przemian z maślanką, ciągle mieszając. Na samym końcu dodać puree z dyni, wymieszać na jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na dwie części, rozlać do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 - 40 minut, do "suchego patyczka".
- Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę studzić w foremkach przez 10 minut. Następnie wyjąć z foremek (do góry nogami) i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Śmietanę ubić na sztywną pianę.
- Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, dokładni połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.
Wykończenie
- Dwa blaty można przeciąć na pół w ten sposób uzyskamy cztery blaty.
- Na pierwszy blat nałożyć nutellę, rozsmarować na całym blacie. Następnie nałożyć porcję kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem. Nałożyć na wierzch porcję kremu, przykryć trzecim blatem. Na trzeci blat nałożyć znów porcję nutelli i porcję kremu, przykryć czwartym blatem.
- Udekorować całe ciasto pozostałym kemem.
- Smacznego!
kasia napisał
Witam Ciasto wygląda wspaniale, Będę dzisiaj korzystać z Twojego przepisu. Mam pytanie czy mogę maślankę zastąpić jogurtem naturalnym?
Anna napisał
Tak, możesz trzeba go dokładnie wymieszać przed dodaniem:) powodzenia
aurelia eugenia napisał
gracias por responderme, he buscado en print y he resuelto en pdf - eres muy amable, felicidades y bravo por los dulces, estupendas - aurelia eugenia
Anna napisał
Yo estaba muy contento de haber ayudado a usted. Espero que mis recetas serán aquellas probado. Saludos Anna
aurelia eugenia napisał
pero por que imprimir y no copiar pdf?
Anna napisał
Las disposiciones están listos para imprimir, haga clic en el 🙂 de impresión entonces usted puede guardar en una pdf 🙂
gin napisał
Wygląda obłędnie. I ten kolor... 🙂
Ola napisał
ale mam smaka... na takie ciasto...
Anna napisał
Ola, jutro sobota..:))))zachęcam do upieczenia:)
Basia napisał
Jakie cudo!!!! Koniecznie do spróbowania, bo lubię dynię i pomarańczę, świetnie się łączą!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Anna napisał
Polecam jest pyszne, aromatyczne, wilgotne...Pozdrawiam Ania
Pati napisał
To prawda, rewelacyjne!
Droczilka napisał
Ciacho wygląda przepysznie. Mniam! 🙂