Kto lubi rabarbar, maliny i migdały? Jeśli są chętni na to połączenie, to zapraszam na pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Kruszonką nie byle jaką, bo przygotowaną z mielonych migdałów. Ciasto jest bardzo proste i z pewnością się uda, jeśli będziecie pamiętać o porządnym ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna osiągnąć konsystencję majonezu, wtedy można dodać pozostałe składniki! No i oczywiście niezmienna zasada powtarzana przeze mnie przy każdym wpisie z ciastem ucieranym. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
🥘 Składniki
- 190 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mielonych migdałów
- 150 g cukru
- 120 g stopionego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 średnie jajko
Dodatkowo
- 200 g malin mrożonych lub świeżych
- 250 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę
- 120 g mielonych migdałów
- 60 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej!
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 st C. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce, zagnieść, a w razie potrzeby dodać więcej mąki lub masła.
- Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałeczki około 1 cm, nie trzeba obierać go ze skórki. Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej!
- Do jednej miski przesiać mąkę, dodać mielone migdały i proszek do pieczenia, całosć wymieszać.
- W drugiej misce zmiksować na jasną puszystą masę żółtka, jajko i cukier, masa powinna być bardzo dobrze ubita! Do masy jajecznej dodać składniki suche, które należy wymieszać przy pomocy łopatki tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch ciasta na które należy rozsypać przygotowane owoce i kruszonkę, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić przeprowadzając test "suchego patyczka" jeśli patyczek jest suchy, można ciasto wyjąc z piekarnika, jeśli są na nim ślady surowego ciasta trzeba jeszcze dopiec przez kilka minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
- Po upieczeniu wyjąć i przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
🧈 Ciasto bez masła, czy wyjdzie?
Muszę przyznać się, że ciasto przygotowywałam w lekkim pośpiechu i to właśnie z tego pośpiechu zapomniałam dodać stopione masło do ciasta. Masło, które było w oryginalnym przepisie. Szczerze mówiąc, myślałam, że ciasto po upieczeniu będzie suche, ale nie ciasto, mimo że bez masła to jest wilgotne, delikatnie i bardzo, bardzo smaczne. W przepisie, który otrzymałam od Marty (bardzo dziękuję), było 120 g masła, które możecie dodać, piekąc ciasto. Ciekawa jestem, jakie wyjdzie z jego dodatkiem, dajecie znać.
💭 Wskazówki
Piekąc ciasto, pilnujcie, aby się nie przypaliło, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba szczególnie uważać, piekąc ciasto po raz pierwszy. Obserwujcie je w piekarniku i ewentualnie skorygujcie czas lub temperaturę.
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką ma w swoim składzie migdały, ale zamiast mielonych migdałów możecie dodać mielone orzechy laskowe lub włoskie. Ciasto można przygotować z dodatkiem tylko rabarbaru albo innych owoców na przykład mogą to być truskawki.
📖 Przepis
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.
🥘 Składniki
- 190 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mielonych migdałów
- 150 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła (stopione)
- 4 żłótka
- 1 średnie jajko
Dodatkowo
- 200 g malin mrożonych (lub świeżych )
- 250 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę
- 120 g mielonych migdałów
- 60 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej!
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 st C. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce, zagnieść w razie potrzeby dodać więcej mąki lub masła.
- Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałeczki około 1 cm, nie trzeba obierać ze skórki. Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej!
- Do jednej miski przesiać mąkę dodać mielone migdały i proszek do pieczenia, wymieszać.
- W drugiej misce zmiksować na jasną, puszystą masę żółtka, jajko i cukier, masa powinna być bardzo dobrze ubita! *Do masy jajecznej dodać masło miksując na najniższych obrotach. Teraz składniki suche, które należy wymieszać przy pomocy łopatki tylko do połączenia się masy.
- Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch ciasta na które należy rozsypać przygotowane owoce i kruszonkę, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić przeprowadzając test "suchego patyczka" jeśli patyczek jest suchy, można ciasto wyjąc z piekarnika, jeśli są na nim ślady surowego ciasta trzeba jeszcze dopiec przez kilka minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
- Po upieczeniu wyjąć i przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Comments
No Comments