Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto ucierane z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 8 lip, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na pyszne ciasto ucierane z truskawkami i to raczej już ostatnie w tym sezonie. Ostatnie niestety, bo kończą się już truskawki w tym roku. Ciasto jest bardzo smaczne, kremowo-śmietankowe, rozpływające się w ustach.

ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru ⅔ szklanki cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym 40 g
  • ½ szklanki kwaśniej śmietany
  • 170 g mąki pszennej
  • 500 g truskawek
  • cukier perłowy do posypania ciasta opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do naczynia wsypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić.
  • Masło umieścić w misce dodać drobny cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać jednocześnie dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną.
  • Tortownicę o wymiarach 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu).
  • Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym.

💭 Wskazówki

Mocna, kremowa struktura ciasta świetnie utrzymuje owoce na jego górze. Dziś ciasto upiekłam z truskawkami, ale można przygotować je z jagodami, malinami czy morelami. Warunkiem udanego ciasta ucieranego jest temperatura składników. Jajka, masło i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową warto, więc przed pieczeniem ciasta wyjąc wszystkie te składniki z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Jeśli nie macie na to czasu jajka i śmietanę (w pojemniczku) można wstawić do miski z ciepłą wodą, w ten sposób szybko osiągną odpowiednią temperaturę. Spróbujcie, a sami przekonacie się, jakie jest smacznego!

📖 Przepis

ciasto ucierane z truskawkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasto ucierane z truskawkami

Pyszne, kremowe ciasto ucierane z soczystym truskawkami
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (=40 g)
  • ½ szklanki kwaśniej śmietany
  • 170 g mąki pszennej
  • 500 g truskawek
  • cukier perłowy do posypania ciasta (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
  • Do naczynia wsypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić
  • Miękkie masło umieścić w misce dodać drobny cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać jednocześnie dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną
  • Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu)
  • Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie!!! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
ciasto ucierane z truskawkami
ciasto ucierane z truskawkami
i

Przepis z tej strony🙂

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    28 maja, 2014 at 11:59 am

    Hej, Aniu...nie wiem dlaczego ,ale wszystkie truskawki opadły na dno ciasta,(u Ciebie tak pięknie na tym zdjęciu wyglądają)czy powinnam je wcześniej w mące delikatnie opruszyć?...,ja poukładałam stroną przeciętą truskawki na ciasto......ale i tak zostało zjedzone 🙂 ,no i oczywiście były też pierogi 🙂 wczoraj był truskawkowy dzień w kuchni!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2014 at 12:22 pm

      Głowy sobie nie dam urwać, ale myślę, że to właśnie może być przyczyna zatonięcia truskawek, bo ułożyłaś je stroną przecięcia do dołu 🙁 zawsze układam tak jak na zdjęciu i nigdy nie utonęły 🙂 ale co tam ważne, że smakowało i był domowy deser, 🙂

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    27 maja, 2014 at 11:03 am

    ...a ja dziś będę robić to ciacho z truskawkami,szybkie i smaczne :)mam już piękne truskaweczki ,także jak tylko wrócę z pracy do dzieła!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2014 at 10:52 am

      Mam nadzieję, że ciasto się udało 🙂 ja bardzo je lubię. Pamiętać należy o jednej zasadzie, składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, smacznego!

      Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    08 lipca, 2013 at 8:01 am

    ależ kusisz z rana! cudowne ciasto!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 lipca, 2013 at 8:51 am

      Kuszę, kuszę 🙂 jest pyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Wczoraj z samego rana, upiekłam z jagodami ( goście byli w drodze do nas ) a ciasto z truskawkami z dnia poprzedniego zniknęło w magiczny sposób:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.