Macie ochotę na pyszne ciasto ucierane z truskawkami i to raczej już ostatnie w tym sezonie. Ostatnie niestety, bo kończą się już truskawki w tym roku. Ciasto jest bardzo smaczne, kremowo-śmietankowe, rozpływające się w ustach.
🥘 Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru ⅔ szklanki cukru
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym 40 g
- ½ szklanki kwaśniej śmietany
- 170 g mąki pszennej
- 500 g truskawek
- cukier perłowy do posypania ciasta opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Do naczynia wsypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić.
- Masło umieścić w misce dodać drobny cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać jednocześnie dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną.
- Tortownicę o wymiarach 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu).
- Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym.
💭 Wskazówki
Mocna, kremowa struktura ciasta świetnie utrzymuje owoce na jego górze. Dziś ciasto upiekłam z truskawkami, ale można przygotować je z jagodami, malinami czy morelami. Warunkiem udanego ciasta ucieranego jest temperatura składników. Jajka, masło i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową warto, więc przed pieczeniem ciasta wyjąc wszystkie te składniki z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Jeśli nie macie na to czasu jajka i śmietanę (w pojemniczku) można wstawić do miski z ciepłą wodą, w ten sposób szybko osiągną odpowiednią temperaturę. Spróbujcie, a sami przekonacie się, jakie jest smacznego!
📖 Przepis
Ciasto ucierane z truskawkami
🥘 Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (=40 g)
- ½ szklanki kwaśniej śmietany
- 170 g mąki pszennej
- 500 g truskawek
- cukier perłowy do posypania ciasta (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
- Do naczynia wsypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić
- Miękkie masło umieścić w misce dodać drobny cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać jednocześnie dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną
- Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu)
- Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym.
- Smacznego!
📋 Notatki
Przepis z tej strony🙂
JUSTYNA napisał
Hej, Aniu...nie wiem dlaczego ,ale wszystkie truskawki opadły na dno ciasta,(u Ciebie tak pięknie na tym zdjęciu wyglądają)czy powinnam je wcześniej w mące delikatnie opruszyć?...,ja poukładałam stroną przeciętą truskawki na ciasto......ale i tak zostało zjedzone 🙂 ,no i oczywiście były też pierogi 🙂 wczoraj był truskawkowy dzień w kuchni!!!
Anna napisał
Głowy sobie nie dam urwać, ale myślę, że to właśnie może być przyczyna zatonięcia truskawek, bo ułożyłaś je stroną przecięcia do dołu 🙁 zawsze układam tak jak na zdjęciu i nigdy nie utonęły 🙂 ale co tam ważne, że smakowało i był domowy deser, 🙂
JUSTYNA napisał
...a ja dziś będę robić to ciacho z truskawkami,szybkie i smaczne :)mam już piękne truskaweczki ,także jak tylko wrócę z pracy do dzieła!!!!!!!!!!
Anna napisał
Mam nadzieję, że ciasto się udało 🙂 ja bardzo je lubię. Pamiętać należy o jednej zasadzie, składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, smacznego!
karmel-itka napisał
ależ kusisz z rana! cudowne ciasto!
Anna napisał
Kuszę, kuszę 🙂 jest pyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Wczoraj z samego rana, upiekłam z jagodami ( goście byli w drodze do nas ) a ciasto z truskawkami z dnia poprzedniego zniknęło w magiczny sposób:) pozdrawiam