Bardzo cieszę się, że jest już wiosna! Wreszcie można korzystać z jej dobrodziejstw! W ogródku pojawił się nowalijki i rabarbar, a w sklepach są już całkiem smaczne truskawki. Po długiej zimie mogę cieszyć się smakiem ciast z ich dodatkiem. Na dzisiejszy deser przygotowałam bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem i imbirem no i oczywiście z truskawkami. Ciasto spodoba się zapewne wszystkim, którzy cenią sobie szybkie i łatwe przepisy na domowe wypieki. Ciasto ucierane bywa kapryśne! Jest na to sposób, jeśli składniki użyte do przygotowania ciasta będą miały temperaturę pokojową, to zapewniam Was, że ciasto będzie wspaniałe!
Przejdź do:
Smak ciasta jest obłędny mocno imbirowy z kwaśną nutą rabarbaru i cudownym aromatem truskawek oraz dużą ilością chrupiącej i aromatycznej kruszonki. Zabierajcie się do przygotowania, a ja zasiadam z filiżanką herbaty do rozkoszowania się smacznym ciastem 🙂
🥘 SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 140 g miękkiego masła
- 3 średnie jajka
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 140 g drobnego cukru
Składniki na kruszonkę
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 70-80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
Dodatkowo
- 180 g rabarbaru (obranego)
- 7 dużych truskawek pokrojonych w kostkę
🔪 INSTRUKCJE
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.
- Zagnieść składniki na kruszonkę.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.
- Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
📖 Przepis
Ciasto z rabarbarem i imbirem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 140 g miękkiego masła
- 3 średnie jajka
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 140 g drobnego cukru
Składniki na kruszonkę
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 70-80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
Dodatkowo
- 180 g rabarbaru (obranego)
- 7 dużych truskawek pokrojonych w kostkę
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.
- Zagnieść składniki na kruszonkę.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.
- Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
- Smacznego!
Pierunskiemaszkety napisał
Kocham ciasta z owocami i wprost skaczę z radości, że zaczyna się na nie sezon, Twoje ciasto z rabarbarem wygląda wspaniale, przepis zapisany 🙂
Anna napisał
Ja również z niecierpliwością oczekuję na świeże owoce 🙂 Jak tylko z ziemi wyłoniły się listeczki rabarbaru to zaraz pomyślałam o cieście z jego udziałem 🙂