Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto z rabarbarem i imbirem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 24 kwi, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bardzo cieszę się, że jest już wiosna! Wreszcie można korzystać z jej dobrodziejstw! W ogródku pojawił się nowalijki i rabarbar, a w sklepach są już całkiem smaczne truskawki. Po długiej zimie mogę cieszyć się smakiem ciast z ich dodatkiem. Na dzisiejszy deser przygotowałam bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem i imbirem no i oczywiście z truskawkami. Ciasto spodoba się zapewne wszystkim, którzy cenią sobie szybkie i łatwe przepisy na domowe wypieki. Ciasto ucierane bywa kapryśne! Jest na to sposób, jeśli składniki użyte do przygotowania ciasta będą miały temperaturę pokojową, to zapewniam Was, że ciasto będzie wspaniałe!

puszysty kawałek ciasta z rabarbarem na drewnianej desce w tle całe ciasto
Ciasto z rabarbarem i imbirem
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

Smak ciasta jest obłędny mocno imbirowy z kwaśną nutą rabarbaru i cudownym aromatem truskawek oraz dużą ilością chrupiącej i aromatycznej kruszonki. Zabierajcie się do przygotowania, a ja zasiadam z filiżanką herbaty do rozkoszowania się smacznym ciastem 🙂

🥘 SKŁADNIKI

Składniki na ciasto

  • 140 g miękkiego masła
  • 3 średnie jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 140 g drobnego cukru

Składniki na kruszonkę

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

Dodatkowo

  • 180 g rabarbaru (obranego)
  • 7 dużych truskawek pokrojonych w kostkę

🔪 INSTRUKCJE

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.
  • Zagnieść składniki na kruszonkę.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

📖 Przepis

ciasto z rabarbarem i imbirem
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto z rabarbarem i imbirem

Proste i niezwykle smaczne ciasto ucierane z sezonowymi owocami!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 140 g miękkiego masła
  • 3 średnie jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 140 g drobnego cukru

Składniki na kruszonkę

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

Dodatkowo

  • 180 g rabarbaru (obranego)
  • 7 dużych truskawek pokrojonych w kostkę
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników, trwa to bardzo krótko.
  • Zagnieść składniki na kruszonkę.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, a na jego wierzch ułożyć obrany i pokrojony na około 1-2 cm kawałki rabarbar i truskawki na owoce rozsypać kruszonkę.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jajka, masło powinny mieć temperaturę pokojową. Masło i jajka najlepiej wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem ciasta. Jajka można również ogrzać w ekspresowym tempie w ciepłej wodzie.
Ciasto posypane cukrem pudrem udekorowane truskawkami w tle rabarbar z listkami
Ciasto z rabarbarem i imbirem

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Pierunskiemaszkety napisał

    24 kwietnia, 2016 at 11:41 am

    Kocham ciasta z owocami i wprost skaczę z radości, że zaczyna się na nie sezon, Twoje ciasto z rabarbarem wygląda wspaniale, przepis zapisany 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 kwietnia, 2016 at 5:57 pm

      Ja również z niecierpliwością oczekuję na świeże owoce 🙂 Jak tylko z ziemi wyłoniły się listeczki rabarbaru to zaraz pomyślałam o cieście z jego udziałem 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.