Ciasto z żurawinami i laską wanilii to bardzo udane połączenie. Upiekłam je na próbę z mniejszej ilości ciasta, obawiając się, że będzie nie najlepsze. Ciasto okazało się jednak wyśmienite, zniknęło błyskawicznie i musiałam piec drugie tym razem pełnowymiarowe.
To bardzo łatwe ciasto ucierane, szybkie i niewymagające specjalnych umiejętności cukierniczych. Teraz jest sezon na świeżą żurawinę i warto wykorzystać ją również do wypieków, świeża jest naprawdę fantastyczna. Żurawina w połączeniu z ciemnym cukrem, zapieczona w mocno waniliowym puszystym cieście staje się wprost wyborna. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Ciasto z żurawinami
Puszyste i bardzo smaczne ciasto z dużą ilościa świeżej żurawiny.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 215 g cukru
- 1 laska wanilii
- 2 szklanki świeżych żurawin (mogą być mrożone)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku od pieczenia
- 1 szczypta soli
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 140 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- ½ szklanki mleka
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy około 22 - 23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać nasionka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Żurawiny posiekać nożem, można zrobić to w malakserze (żurawiny powinny być delikatnie rozdrobnione). Dodać do nich 6 łyżek cukru trzcinowego.
- Masło utrzeć z cukrem i wanilią około 2 - 3 minut na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując. Do mieszaniny dodawać na przemian mleko i składniki suche. Miksować do połączenia składników.
- Na dno tortownicy wyłożyć połowę ciasta, a na nie ułożyć wcześniej przygotowane żurawiny, delikatnie dociskając. Żurawiny nie powinny dochodzić do brzegu tortownicy, zostawcie około 3 mm marginesu. Na wierzch ułożyć pozostałą część ciasta, równomiernie rozprowadzić.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut, przed upływem tego czasu warto sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po kilku minutach zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Piekąc ciasto po raz pierwszy upiekłam je z mąki orkiszowej, jeśli macie taką spróbujcie, uważam, że ciasto jest lepsze i napewno zdrowsze:)
maggie napisał
Odkad pierwszy raz uzylam swiezej zurawiny w kuchni (a mialo to miejsce calkiem niedawno), nie moge przestac sie zachwycac przepisami z jej udzialem 🙂
Anna napisał
Prawda! To moje pierwsze doświadczenie ze świeżymi żurawinami i rownież jestem pod wielkim wrażeniem co z takiej malutkiej żurawinki można wyczarować:) Ciasto polecam!!!