• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Creme brulee kokosowy z mango

Creme brulee kokosowy z mango

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 8 maj, 2013 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Wariacja na temat creme brulee powstała z myślą o tych, którzy nie mogą spożywać laktozy. Oryginalny przepis jest na bazie tłustej śmietany, którą zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Eksperyment udał się, a zamiana śmietany na mleczko kokosowe, to nie tylko pozbycie się laktozy, ale i fantastyczny efekt smakowy. Krem ma bardzo delikatną konsystencję, a z dodatkiem prawdziwej wanilii i zmiksowanym słodkim owocem mango, to jest poezja smaku, raj dla podniebienia. Jedzenie creme brulee dostarcza nam wielu niespodzianek. Na początku trzeba przebić się przez twardą, karmelową skórkę cukrową, a następnie docieramy do warstwy pysznego kokosowego kremu. Na koniec dostajemy się na spód, gdzie ukryta jest porcja pysznego mango. Czy może być coś lepszego?

Creme brulee kokosowy z mango
Creme brulee kokosowy z mango
Przejdź do:
  • 💡 Wskazówki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

💡 Wskazówki

Na dno naczynia, w którym piekę porcje kremu, nakładam mus ze świeżego mango. Wiem, że nie zawsze można kupić dojrzałe mango, w takiej sytuacji możecie użyć mango z puszki lub przygotować mus z innych owoców. Fantastycznie będzie komponował się ananas, maliny lub truskawki. Deser po schłodzeniu, a przed podaniem posypujemy cukrem, a następnie karmelizujemy.  Żeby cukier był odpowiednio skarmelizowany najlepiej użyć palnika cukierniczego, jeśli go nie macie, możecie wstawić foremki do mocno nagrzanego piekarnika. Piekarnik powinien być ustawiony na opcję grill, a foremki ustawić najbliżej grzałek jak się da. Przypiec krótko do karmelizacji cukru i uzyskania grubej błyszczącej szklanej skórki. Koniecznie spróbujcie, polecam!

📖 Przepis

Creme brulee kokosowy z mango
Print Pin
5 z 1 głosu

Creme brulee kokosowy z mango

Fantastyczny bezmleczny deser.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ziarenka z ½ laski wanilii
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • ½ dużego dojrzałego mango
  • cukier trzcinowy na wierzch (po około 2 łyżeczki na sztukę)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleczko kokosowe wlać do garnka z grubym dnem, dodać wyskrobane ziarenka wanilii, zagotować. W garnuszku wymieszać mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wody, dodać do mleczka, zagotować, zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Mango zmiksować. Żółtka zmiksować z cukrem, krótko tylko do połączenia.
  • Do przestudzonej masy kokosowej stopniowo dodać żółtka i 2 łyżki zmiksowanego mango, jeśli okaże się, że w kremie są grudki trzeba przetrzeć go przez sito.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st C.
  • Na dno foremek nałożyć porcję mango, tyle by przykryło dno. Następnie wlać masę kokosową. Zagotować wodę w czajniku.
  • Do naczynia żaroodpornego wstawić foremki z przygotowanym kremem, do naczynia wlać gorącą wodę tak, aby woda sięgała do ½ wysokości foremek.
  • Wstawić do piekarnika, piecz przez 35 minut. Po upieczeniu, wyjąć foremki z brytfanki, pozostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem posypać wierzch cukrem trzcinowym, a następnie przypalić palnikiem. Kiedy skorupka stwardnieje można rozkoszować się cudownym smakiem.
  • Smacznego!
Creme brulee kokosowy z mango
Creme brulee kokosowy z mango
« Zupa szczawiowa
Jajka sadzone »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    10 maja, 2013 at 6:29 pm

    Mmm, musiał rozpływać się w ustach 🙂

    Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    08 maja, 2013 at 8:52 pm

    Coś dla mnie. Super przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 maja, 2013 at 9:44 pm

      Polecam, pycha:)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}