Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Cukinia faszerowana kurkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 3 lip, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Lubicie kurki, cukinię i aromatyczny ser Dorblu, jeśli tak, to mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Farsz jest wyśmienity można wykorzystać  go do faszerowania papryki, bakłażana czy nawet jako nadzienie do gołąbków. Wszystko przygotowujemy na jednej patelni, a następnie faszerujemy cukinię i zapiekamy w piekarniku. Danie jest bardzo proste, szybkie i bardzo smaczne, o faszerowanej cukinii wystarczy podać surówkę, podpiekane ziemniaczki i szklaneczkę dobrego kompotu, obiad gotowy!

cukinia faszerowana kurkami
Cukinia faszerowana kurkami

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Cukinia faszerowana kurkami

Dobre i szybkie danie, wegetariańskie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 duża cukinia
  • 200 g świeżych kurek
  • 70 g jarmużu
  • ½ puszki fasoli gigant (Jaś)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki kaszki kuskus
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 40 g sera typu Dorblu
  • 6 plasterków twardego sera koziego można zastąpić serem żółtym
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta oregano
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką wydrążyć środek cukinii.
  • Wydrążony miąższ z cukinii drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Liście jarmużu umyć i posiekać na drobno.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, chwilkę podsmażyć po chwili dodać umyte i pokrojone kurki i posiekany czosnek, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać miąższ z cukinii, kiedy cukinia puści sok dodać 4 łyżki kaszki kuskus, smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty, dodać jarmuż, smażyć całość do momentu aż jarmuż nabierze jaskrawo zielonego koloru pod koniec dodać fasolę.
  • Zestawić patelnię z ognia, po krótkiej chwili, kiedy warzywa przestygną doprawić przyprawami, a następnie dodać drobno pokrojony ser Dorblu, dokładnie wmieszać do połączenie się składników.
  • Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180 st C.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinię, nałożyć farsz, można nałożyć " z górką ", delikatnie docisnąć. Na wierzch ułożyć po kilka plasterków twardego koziego sera. Wstawić do piekarnika na 20 minut
  • Smacznego!
cukinia faszerowana kurkami
Cukinia faszerowana kurkami

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anita napisał

    15 lipca, 2013 at 12:16 pm

    Wspaniałe, a ja nie miałam pomysłu na obiad dziś. Tylko po kurki isc muszę w razie braku będą pieczarki:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2013 at 11:05 pm

      Dziękuję:) i polecam, to naprawdę pyszne danie:))) pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    04 lipca, 2013 at 4:20 pm

    Cudne połączenie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2013 at 4:22 pm

      Jutro znów będzie na obiad:) kurki już są 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    03 lipca, 2013 at 10:40 am

    Cudownie wygląda,uwielbiam cukinie i kurki,miłego dnia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2013 at 10:37 pm

      Koniecznie wypróbuj, cukinia jest pyszna:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Aga napisał

    03 lipca, 2013 at 9:56 am

    Uwielbiam, teraz cukinie najlepsze, też je chętnie faszeruję, u Ciebie zaciekawiło mnie połaczenie kurek z pleśniowym serem. Musiało być pysznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2013 at 9:59 am

      Jest bardzo, bardzo dobra, właśnie ser i kurki dają fantastyczny smak:) polecam!
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.