Lubicie kurki, cukinię i aromatyczny ser Dorblu, jeśli tak, to mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Farsz jest wyśmienity można wykorzystać go do faszerowania papryki, bakłażana czy nawet jako nadzienie do gołąbków. Wszystko przygotowujemy na jednej patelni, a następnie faszerujemy cukinię i zapiekamy w piekarniku. Danie jest bardzo proste, szybkie i bardzo smaczne, o faszerowanej cukinii wystarczy podać surówkę, podpiekane ziemniaczki i szklaneczkę dobrego kompotu, obiad gotowy!
📖 Przepis
Cukinia faszerowana kurkami
Dobre i szybkie danie, wegetariańskie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 duża cukinia
- 200 g świeżych kurek
- 70 g jarmużu
- ½ puszki fasoli gigant (Jaś)
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kaszki kuskus
- 1 duży ząbek czosnku
- 40 g sera typu Dorblu
- 6 plasterków twardego sera koziego można zastąpić serem żółtym
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 garść świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1 szczypta oregano
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką wydrążyć środek cukinii.
- Wydrążony miąższ z cukinii drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Liście jarmużu umyć i posiekać na drobno.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, chwilkę podsmażyć po chwili dodać umyte i pokrojone kurki i posiekany czosnek, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać miąższ z cukinii, kiedy cukinia puści sok dodać 4 łyżki kaszki kuskus, smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty, dodać jarmuż, smażyć całość do momentu aż jarmuż nabierze jaskrawo zielonego koloru pod koniec dodać fasolę.
- Zestawić patelnię z ognia, po krótkiej chwili, kiedy warzywa przestygną doprawić przyprawami, a następnie dodać drobno pokrojony ser Dorblu, dokładnie wmieszać do połączenie się składników.
- Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180 st C.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinię, nałożyć farsz, można nałożyć " z górką ", delikatnie docisnąć. Na wierzch ułożyć po kilka plasterków twardego koziego sera. Wstawić do piekarnika na 20 minut
- Smacznego!
Anita napisał
Wspaniałe, a ja nie miałam pomysłu na obiad dziś. Tylko po kurki isc muszę w razie braku będą pieczarki:)
Anna napisał
Dziękuję:) i polecam, to naprawdę pyszne danie:))) pozdrawiam
Kasia napisał
Cudne połączenie 🙂
Anna napisał
Jutro znów będzie na obiad:) kurki już są 🙂 pozdrawiam
ladylaurabloq napisał
Cudownie wygląda,uwielbiam cukinie i kurki,miłego dnia.
Anna napisał
Koniecznie wypróbuj, cukinia jest pyszna:) Pozdrawiam
Aga napisał
Uwielbiam, teraz cukinie najlepsze, też je chętnie faszeruję, u Ciebie zaciekawiło mnie połaczenie kurek z pleśniowym serem. Musiało być pysznie!
Anna napisał
Jest bardzo, bardzo dobra, właśnie ser i kurki dają fantastyczny smak:) polecam!
Pozdrawiam