Fantastyczny dodatek do pieczonych warzyw, mięs, placków i innych przysmaków. Do przygotowana dipu wykorzystałam gęsty grecki jogurt, mieszankę świeżych ziół i świeżego ogórka. To aromatyczna zielenina sprawia, że dip jest tak smaczny i orzeźwiający. Dip na bazie jogurtu jest zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny niż podobne sosy, których bazą jest majonez lub tłusta śmietana. Kaloryczność jest ważne szczególne dla chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów no i oczywiście wszystkich dbających o zdrowie. Zapraszam koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Dip jogurtowo - ogórkowy
Lekki dip, który możecie podać do wszelkiego rodzaju kotlecików, mięs, placków...
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 300 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- ½ dużego świeżego ogórka
- 1 garść zielonych ziół: bazylia, kolendra i mięta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
🔪 Instrukcje
- Ogórek umyć, obrać ze skórki i pokroić na drobną kosteczkę.
- Do miseczki włożyć jogurt, powinien to być jogurt typy greckiego czyli bardzo gęsty. Dodać pokrojone ogórki, zioła, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy sos do momentu podania przechowujemy w lodówce w przeciwnym razie, jogurt bardzo się rozrzedzi.
- Smacznego!
Comments
No Comments