Vegeta, w latach osiemdziesiątych była rarytasem, który chciała mieć każda pani domu! W tamtych czasach był to towar trudno dostępny szmuglowany z Węgier, a następnie sprzedawany na różnego rodzaju targowiskach i bazarkach. Teraz vegetę można kupić w każdym sklepie, ale czy jest to nadal rarytas? Znam dzisiejsze gospodynie, które nie wyobrażają sobie bez niej żadnej potrawy! Śmiało mogę powiedzieć, że są wręcz od niej uzależnione. Niestety, vegeta nie należy do zdrowych przypraw, w zasadzie jest to mieszanka soli "wzbogacona" o sporą ilość glutaminianu sodu, cukru i sztucznych barwników. Tylko 15% stanowią suszone warzywa, a przecież może być ich 80%, wystarczy zrobić ją w domu.
Podaję najprostszy sposób na jej przygotowanie, wystarczy, że kupicie suszone warzywa (włoszczyznę), które należy zmielić w młynku połączyć z solą i kurkumą, przesypać do słoiczków i gotowe. Oczywiście, jeśli macie takie możliwości i ochotę warzywa możecie ususzyć sami, ale wiem, że nie każdy ma na to czas. Domowa vegeta jest smaczna i ma tę zaletę, że możecie sami sobie ją skomponować, tak jak lubicie. Bawcie się proporcjami i dopasowujcie smak vegety do swojego podniebienia. Wspomnę, że 200 g suszonej włoszczyzny, to aż 2 kilogramy świeżych warzyw, robi wrażenie. Vegeta powinna mieć bardzo intensywny smak, ponieważ jest to można powiedzieć koncentrat przypraw. Stosujemy ją z umiarem i do dosmaczenia gotowanych przez nas potraw.
📖 Przepis
Domowa vegeta
🥘 Składniki
- 200 g mieszanki suszonych warzyw: pasternak lub pietruszka (marchew, por, seler, lubczyk)
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki i/lub suszone liście selera
- 30 g suszonej cebuli
- 50 g soli morskiej (dałam himalajską)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 łyżki kurkumy
- 1 łyżka suszonego czosnku
- kilka suszonych grzybów - opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Suszone warzywa, pieprz i ziele angielskie zmielić w młynku, dodać sól, kurkumę dokładnie wszystko wymieszać, przesypać do słoika, gotowe.
- Smacznego!
📋 Notatki
Dodając gałkę muszkatołową, goździki, kminek odrobinę cynamonu przygotujemy mieszankę korzenną...
Urszula napisał
Zrobiłam pierwszy raz bardzo mi się podoba. Dziękuję za przekazanie przepisu. Napewno będę korzystała. 🥕🥕🍆🧄🧅URSZULA 👍
Anna napisał
Cieszę się bardzo, to bardzo dobry i zdrowszy zamiennik sklepowej wersji 😊
Tom napisał
Zrobiłem duży zapas i już nigdy nie kupię vegety w sklepie, ta jest rewelacyjna!
Anna napisał
Wspaniale, po co kupować w sklepie! Domowa najlepsza i najzdrowsza😁.
Maria o uzupelnienia> napisał
Dzisiaj zrobiłam wegete z tego przepisu jest aromatyczna dodałam czosnku niedzwiedziego
Maja napisał
Mam pytanie. Ile dodać soli i kurkumy do suszonej włoszczyzny? W jakich proporcjach? Niestety, mam z tym problem, nie chcę przedobrzyć...
Anna napisał
Zapraszam do zajrzenia do przepisu, tam podałam wszystkie proporcje. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ula napisał
Zrobiłam w ubiegłym roku własną vegetę z warzyw z mojego ogrodu jest rewelacyjna, pachnie tak niesamowicie że każda potrawa smakuje wybornie. Zrobiłam jej trzy słoiki po jednym dla córki i synowej są zachwycone jej aromatem Jest trochę roboty z suszeniem ale w tym roku zrobię znowu , oby tylko warzywa obrodziły..
Anna napisał
Również mam nadzieję, że warzywa będą dorodne w tym roku 🙂 Wspaniale, że dzieli się Pani takimi dobrami z najbliższymi, życzę obfitych zbiorów i smacznego!
Marzena napisał
Wspaniały przepis koniec z kupnymi vegetami , pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Dziękuję, to smaczna i bezpieczna przyprawa ? i można ją komponować według swojego podniebienia ! Pozdrawiam.
Agata napisał
No i to się nazywa prawdziwa Vegata! Nie to co ta sklepowa, gdzie praktycznie jest sama sól z wątłym dodatkiem marchewki czy natki. Kopiuję przepis do swojego kuchennego notatnika,kiedyś koniecznie wypróbuje! 🙂
Anna napisał
Super, zapraszam do własnoręcznego przygotowania przyprawy! Jedzmy zdrowo, a domowa Vegeta z tak dużą ilością warzyw dodana do wody daje nam super szybką bazę do pysznej zupy 🙂
Krzych napisał
Suszone warzywka niejedną zupę na obczyźnie ratowały.
Młynek taki do kawy? NIe protestował?
Anna napisał
Stary młynek dał radę 🙂 obrócił wszystko w pył 😉
Przemek z plazowa40.pl napisał
Ciekawe, jutro spróbuję i zobaczymy czy będzie lepiej czy gorzej 🙂
Anna napisał
Będzie lepiej 🙂 sam możesz tak skomponować Vegetę, żeby Tobie smakowała i to jest super! Miłego pichcenia 🙂
Gośka napisał
Bardzo przydatny przepis 😉 W końcu zrobię Vegetę, która będzie wszystkim smakować!
Anna napisał
Świetnie, własnoręcznie zrobiona Vegeta to jest to! Wiadomo co jemy 🙂
Anna napisał
Niekoniecznie wiemy co jemy, jeśli kupujemy gotowe suszone warzywa. Nie tak trudno jest wysuszyć je w piekarniku, wystarczy trochę chęci.
Anna napisał
Pani Aniu idąc tym tokiem należałoby zapytać, czy wiemy jakiej jakości są warzywa, które kupujemy...? Oczywiście, cudownie byłoby gdybyśmy wszyscy mieli własne ogródki :), ale to mało prawdopodobne. Przepis na domową Vegetę ma zachęcić i pokazać nawet najbardziej zapracowanym, że w kilka chwil mogą sami przygotować tego typu przyprawy, które będą wolne do zbędnych chemicznych dodatków. Suszenie warzyw dla wielu z nas mogłoby okazać się zbyt czasochłonne ( lub nie każdy ma taką możliwość ), a w przypadku powyższego przepisu trudno znaleźć wymówkę, no kłopotem może okazać się brak młynka do mielenia 😉 Oczywiście, zgadzam się z tym i popieram, że domowe suszenie warzyw to idealne rozwiązanie! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Agata napisał
własny ogródek to też nie jest rozwiązanie idealne chyba, że badamy ziemie z której potem mamy plony, a je same oczywiście też należałoby zbadać (wyrywkowo). A z przepisu skorzystam 🙂