Przepisy na przetwory
Chyba zgodzicie się z tym, że domowe przetwory nie mają sobie równych, są dużo lepsze niż te ze sklepu. Już wiosną możemy zacząć przygotowywać dżemy, powidła i galaretki. Zaletą przygotowywania ich w domu poza smakiem jest fakt, że kontrolujemy to, co dodajemy do słoika. W przypadku dżemów to bardzo ważne, bo idealnie możemy dostosować ilość użytego cukru. W sklepie kupimy niestety dżemy z wysoką zawartością cukru lub innego gorszego słodzika, a małą ilością owoców.
Kiedy za oknem jest już zimno, a my możemy otworzyć słoiczek domowego dżemu, mniam to sama przyjemność. Można zjeść naleśnik lub bułeczkę z dżemem malinowym, który swoim zapachem przynosi wspomnienie lata.
Poza przetworami słodkimi możemy przygotować również przetwory wytrawne. Kiszone ogórki i pomidory to najlepsza baza do zup kanapek i burgerów. Przeciery pomidorowe, ketchupu, chutney, ogórki konserwowe, zakwasy buraczane, syropy, soki i sosy.
Żeby cieszyć się wspaniałymi smakami lat zimą, watro zrobić je własnoręcznie. Wystarczy przygotować po kilka słoiczków z każdego rodzaju, a to zapewni nam zapas na zimę.