• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym

Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym

Aktualizacja: 15 kw., 2021 · Opublikowany: 23 maj, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale się formuje i dlatego też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca.

Drozdzowki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 100 g orzechów laskowych
  • 20 g sezamu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • 12 łyżek dżemu rabarbarowego

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut ( końcówka hak )
  • Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Orzechy drobno posiekać
  • Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać orzechy, sezam, imbir i wiórki kokosowe, całość prażyć przez 4 minuty ciągle mieszając
  • Następnie dodać cukier trzcinowy, całość prażyć jeszcze przez chwilę do momentu kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, całość ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliło
  • Zdjąć z ognia przełożyć do miski, dodać dżem rabarbarowy, wymieszać
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g
  • Rozwałkować każdą porcję ciasta na okrągły placuszek o średnicy około 17 cm
  • Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku, a następnie zwinąć w rulon
  • Następnie zawinięty rulon złożyć na pół i nożem naciąć przez środek, pamiętając aby zostawić 2 - 3 cm nieprzecięte
  • Nacięte części wywinąć na zewnątrz, formując serce
  • Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem pomalować roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka
  • Piec przez 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki
  • Po upieczeniu wystudzić

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym

Wspaniale drożdżówki z pysznym nadzieniem w pięknym kształcie
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 10
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miękkiego masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 100 g orzechów laskowych
  • 20 g sezamu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • 12 łyżek dżemu rabarbarowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut, końcówka hak.
  • Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Orzechy drobno posiekać.
  • Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać orzechy, sezam, imbir i wiórki kokosowe, całość prażyć przez 4 minuty ciągle mieszając.
  • Następnie dodać cukier trzcinowy, całość prażyć jeszcze przez chwilę do momentu kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, całość ciągle mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło.
  • Zdjąć z ognia przełożyć do miski, dodać dżem rabarbarowy, wymieszać.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g.
  • Rozwałkować każdą porcję ciasta na okrągły placuszek o średnicy około 17 cm.
  • Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku, a następnie zwinąć w rulon.
  • Następnie zawinięty rulon złożyć na pół i nożem naciąć przez środek, pamiętając aby zostawić 2 - 3 cm nieprzecięte. Nacięte części wywinąć na zewnątrz, formując serce.
  • Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem pomalować roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka.
  • Piec przez 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wystudzić.
Drozdzowki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
  • Drozdzowki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
  • Drozdzowki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
  • Drozdzowki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym
« Dżem - sos z rabarbaru
Spring rolls z łososiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. abbra napisał

    01 kwietnia, 2014 at 9:31 pm

    Świetny przepis - bułeczki były pyszne ! Wczoraj wieczorem upiekłam, a do teraz dotrwała chyba jedna - reszta zniknęła 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 kwietnia, 2014 at 10:43 pm

      Super! bardzo się cieszę, że tak smakowały u nas również cieszą się nieustającą popularnością w różnych wersjach smakowych 🙂

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    23 maja, 2013 at 11:09 am

    orzechy i rabarbar? intrygujące połączenie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2013 at 11:15 am

      O tak! To nowa kompozycja, a z dodatkiem świeżego, drobno krojonego rabarbau jeszcze lepsze:)

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    23 maja, 2013 at 10:13 am

    Wspaniale wyglądają,pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2013 at 10:23 am

      Teraz zrobiłam wersję z dżemem rabarbarowym i z kawałkami rabarbau, też pycha! a dzieci oczywiście wola z nutellą:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →