Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 2 lip, 2019 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Truskawki co prawda już się kończą, ale mam nadzieję, że zdążycie jeszcze spróbować drożdżówek z ich dodatkiem. Jestem pewna, że kupicie je jeszcze bez problemu. Kiedy zabraknie truskawek, drożdżówki można zrobić malinami lub z jagodami te będą idealne! Smak drożdżówek z truskawkami i lukrem kokosowym jest obłędne dobry i do tego jeszcze kokosowa kruszonka, mniam!

drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 🍓 Truskawkowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 280 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 40 g masła

Składniki na kruszonkę

  • 60 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Składniki na lukier

  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • ¾ szklanki cukru pudru lub więcej

🔪 Instrukcje

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę, palcami rozetrzeć masło do chwili, kiedy zacznie się kleić, kruszonkę można na chwilę włożyć do zamrażalnika.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera wsypać składniki suche (mąkę, sól, cukier), mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim drożdże dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby składniki się spieniły. Następnie dodać je do składników suchych, wbić jajko, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie się już łączyć w jedną całość można dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez 2 minuty na średnich obrotach.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto podzielić na 8 równych części. Najlepiej użyć wagi (wagę całego ciasta podzielić na 8 porcji) z każdej uformować zgrabna kulkę. Kuleczki ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępu, dłonią spłaszczyć każdą kulkę, powstanie płaski placuszek.
  • Przygotować folę spożywczą, jedną jej stronę posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułeczki i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.

Przygotowanie truskawek i lukru

  • Truskawki umyć i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski dodać mąkę i cukier, wymieszać i dostawić. Do kubeczka wlać mleczkokokosowe, dodać cukier puder, utrzeć lukier w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, lukier powinien być na tyle płynny, żeby łatwo dał rozprowadzić się na bułkach.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić wgłębienie w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia nasypać łyżeczkę wiórków kokosowych. Następnie nałożyć przygotowane truskawki.
  • Wszystkie bułki pomalować roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować lukrem.

💭 Wskazówki

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste bardzo łatwo i szybko przygotujecie je w mikserze, wyrastanie przy takich temperaturach zajmuje dosłownie chwilę. Po uformowaniu bułeczek trzeba pamiętać, żeby podczas ostatniego wyrastania ciasto nie przerosło! Jeśli przegapicie ten moment i na powierzchni bułeczek pojawią się bąbelki, a ciasto zacznie się zapadać to najlepiej wszystkie bułeczki włożyć do miski i jeszcze raz przerobić. Ponownie z ciasta formować bułeczki i odczekać na kolejne wyrośnięcie.

Wypełnienie ze świeżych owoców nakładamy tuż przed wstawieniem drożdżówek do pieca, dzięki temu ciasto nie rozmięknie. Kruszonka jest również kokosowa, smak zyskuje dzięki dodatkowi wiórków kokosowych. Lukier również jest kokosowy, cukier puder mieszamy z gęstym mleczkiem kokosowym, to wystarczy, żeby smak był bardzo wyrazisty. Lukier można przygotować również z likieru kokosowego Malibu to oczywiście wersja dla dorosłych!

🍓 Truskawkowe wariacje

Drożdżówki to jeden z wielu przepisów, w którym wykorzystałam truskawki, zapraszam do spróbowania przepisów na inne pyszności.

  • Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej
    Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej
  • knedle truskawkowe
    Knedle truskawkowe
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • tarta z musem truskawkowym
    Tarta z musem truskawkowym

📖 Przepis

drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
Print Pin
5 z 3 głosów

Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym

Fantastyczne puszyste drożdżówki z truskawkami z dodatkiem kokosowych aromatów
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 8
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 280 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 40 g masła

Składniki na kruszonkę

  • 60 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Składniki na lukier

  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub więcej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę, palcami rozetrzeć masło do chwili, kiedy zacznie się kleić, kruszonkę można na chwilę włożyć do zamrażalnika.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera wsypać składniki suche (mąkę, sól, cukier), mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim drożdże dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby składniki się spieniły. Następnie dodać je do składników suchych, wbić jajko, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie się już łączyć w jedną całość można dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez 2 minuty na średnich obrotach.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto podzielić na 8 równych części. Najlepiej użyć wagi (wagę całego ciasta podzielić na 8 porcji) z każdej uformować zgrabna kulkę. Kuleczki ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępu, dłonią spłaszczyć każdą kulkę, powstanie płaski placuszek.
  • Przygotować folę spożywczą, jedną jej stronę posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułeczki i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.

Przygotowanie truskawek i lukru

  • Truskawki umyć i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski dodać mąkę i cukier, wymieszać i dostawić. Do kubeczka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier puder, utrzeć lukier w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, lukier powinien być na tyle płynny, żeby łatwo dał rozprowadzić się na bułkach.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić wgłębienie w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia nasypać łyżeczkę wiórków kokosowych. Następnie nałożyć przygotowane truskawki.
  • Wszystkie bułki pomalować roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować lukrem.
  • Smacznego!
drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Delektujemy napisał

    08 października, 2019 at 3:17 pm

    Wyglądają rewelacyjnie! ; ) Dzięki za kolejne inspiracje na drożdżówki.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 października, 2019 at 8:35 pm

      Dziękuję 🙂 Bułeczki są super smaczne i oczywiście można przygotować je z innymi owocami, teraz mogą to być maliny 🙂

      Odpowiedz
  2. Delektujemy napisał

    06 sierpnia, 2019 at 2:33 pm

    A takie bułeczki to szybko znikają. Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 sierpnia, 2019 at 5:09 pm

      Błyskawicznie 🙂 jak jest coś dobre, to nikogo dwa razy nie trzeba zapraszać do spróbowania 🙂 Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.