Truskawki co prawda już się kończą, ale mam nadzieję, że zdążycie jeszcze spróbować drożdżówek z ich dodatkiem. Jestem pewna, że kupicie je jeszcze bez problemu. Kiedy zabraknie truskawek, drożdżówki można zrobić malinami lub z jagodami te będą idealne! Smak drożdżówek z truskawkami i lukrem kokosowym jest obłędne dobry i do tego jeszcze kokosowa kruszonka, mniam!
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 280 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 szczypta soli
- 10 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 1 duże jajko
- 40 g masła
Składniki na kruszonkę
- 60 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Składniki na lukier
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- ¾ szklanki cukru pudru lub więcej
🔪 Instrukcje
Przygotowanie kruszonki
- Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę, palcami rozetrzeć masło do chwili, kiedy zacznie się kleić, kruszonkę można na chwilę włożyć do zamrażalnika.
Przygotowanie ciasta
- Do miski miksera wsypać składniki suche (mąkę, sól, cukier), mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim drożdże dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby składniki się spieniły. Następnie dodać je do składników suchych, wbić jajko, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie się już łączyć w jedną całość można dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez 2 minuty na średnich obrotach.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto podzielić na 8 równych części. Najlepiej użyć wagi (wagę całego ciasta podzielić na 8 porcji) z każdej uformować zgrabna kulkę. Kuleczki ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępu, dłonią spłaszczyć każdą kulkę, powstanie płaski placuszek.
- Przygotować folę spożywczą, jedną jej stronę posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułeczki i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.
Przygotowanie truskawek i lukru
- Truskawki umyć i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski dodać mąkę i cukier, wymieszać i dostawić. Do kubeczka wlać mleczkokokosowe, dodać cukier puder, utrzeć lukier w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, lukier powinien być na tyle płynny, żeby łatwo dał rozprowadzić się na bułkach.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić wgłębienie w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia nasypać łyżeczkę wiórków kokosowych. Następnie nałożyć przygotowane truskawki.
- Wszystkie bułki pomalować roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować lukrem.
💭 Wskazówki
Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste bardzo łatwo i szybko przygotujecie je w mikserze, wyrastanie przy takich temperaturach zajmuje dosłownie chwilę. Po uformowaniu bułeczek trzeba pamiętać, żeby podczas ostatniego wyrastania ciasto nie przerosło! Jeśli przegapicie ten moment i na powierzchni bułeczek pojawią się bąbelki, a ciasto zacznie się zapadać to najlepiej wszystkie bułeczki włożyć do miski i jeszcze raz przerobić. Ponownie z ciasta formować bułeczki i odczekać na kolejne wyrośnięcie.
Wypełnienie ze świeżych owoców nakładamy tuż przed wstawieniem drożdżówek do pieca, dzięki temu ciasto nie rozmięknie. Kruszonka jest również kokosowa, smak zyskuje dzięki dodatkowi wiórków kokosowych. Lukier również jest kokosowy, cukier puder mieszamy z gęstym mleczkiem kokosowym, to wystarczy, żeby smak był bardzo wyrazisty. Lukier można przygotować również z likieru kokosowego Malibu to oczywiście wersja dla dorosłych!
🍓 Truskawkowe wariacje
Drożdżówki to jeden z wielu przepisów, w którym wykorzystałam truskawki, zapraszam do spróbowania przepisów na inne pyszności.
📖 Przepis
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 280 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 szczypta soli
- 10 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 1 duże jajko
- 40 g masła
Składniki na kruszonkę
- 60 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Składniki na lukier
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- ¾ szklanki cukru pudru (lub więcej)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie kruszonki
- Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę, palcami rozetrzeć masło do chwili, kiedy zacznie się kleić, kruszonkę można na chwilę włożyć do zamrażalnika.
Przygotowanie ciasta
- Do miski miksera wsypać składniki suche (mąkę, sól, cukier), mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim drożdże dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby składniki się spieniły. Następnie dodać je do składników suchych, wbić jajko, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie się już łączyć w jedną całość można dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez 2 minuty na średnich obrotach.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto podzielić na 8 równych części. Najlepiej użyć wagi (wagę całego ciasta podzielić na 8 porcji) z każdej uformować zgrabna kulkę. Kuleczki ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępu, dłonią spłaszczyć każdą kulkę, powstanie płaski placuszek.
- Przygotować folę spożywczą, jedną jej stronę posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułeczki i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.
Przygotowanie truskawek i lukru
- Truskawki umyć i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski dodać mąkę i cukier, wymieszać i dostawić. Do kubeczka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier puder, utrzeć lukier w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, lukier powinien być na tyle płynny, żeby łatwo dał rozprowadzić się na bułkach.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić wgłębienie w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia nasypać łyżeczkę wiórków kokosowych. Następnie nałożyć przygotowane truskawki.
- Wszystkie bułki pomalować roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować lukrem.
- Smacznego!
Delektujemy napisał
Wyglądają rewelacyjnie! ; ) Dzięki za kolejne inspiracje na drożdżówki.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Bułeczki są super smaczne i oczywiście można przygotować je z innymi owocami, teraz mogą to być maliny 🙂
Delektujemy napisał
A takie bułeczki to szybko znikają. Serdecznie pozdrawiam.
Anna napisał
Błyskawicznie 🙂 jak jest coś dobre, to nikogo dwa razy nie trzeba zapraszać do spróbowania 🙂 Pozdrawiam.