• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Knedle i kluski » Knedle truskawkowe

Knedle truskawkowe

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 4 cze, 2018 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Knedle truskawkowe podane z pysznym orzeźwiającym sosem truskawkowo-miętowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Knedle to szybkie i bardzo łatwe danie do przygotowania, w tym przepisie możemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego! Czas, jaki musicie sobie zarezerwować w kuchni to tylko pół godziny, co przy tak pięknej pogodzie ma znaczenie 🙂 Chyba nikomu nie muszę zachwalać knedli, knedle są lubiane przez dużych i małych i zjadane w ogromnych ilościach. Moich domowników nie muszę wołać dwa razy na obiad, kiedy na stole stoją pyszne pulchniutkie knedle truskawkowe. Do dzisiejszych knedli przygotowałam sos truskawkowo-miętowy, który jest również bardzo smaczny i łatwy, wystarczy zmiksować truskawki z miętą i dodatkiem cukru i obiad już gotowy. Serdecznie zapraszam i życzę smacznego!

knedle truskawkowe
Print Pin
5 z 3 głosów

Knedle truskawkowe

Najlepszy obiad nie tylko dla dzieci!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 16
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 8 minutes
Całkowity czas 28 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 16 sztuk truskawek

Dodatkowo

  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 garść świeżych liści mięty
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wcześniej ugotowane ziemniaki, mogą to być ziemniaki z poprzedniego dnia, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać mąkę (1 i ½ szklanki), jajko i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformować rulon, który następnie dzielimy na 16 kawałków. Podczas formowania lekko podsypujemy blat pozostałą mąką.
  • Do dużego garnka wlać wodę, posolić i zagotować.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek około 7 cm średnicy (oby nie był zbyt cienki) na środek położyć truskawkę, ciasto zawinąć do góry, dokładnie zlepić i utoczyć kulkę, dłoń lekko oprószyć mąką i obtoczyć knedel w mące, gotowy odłożyć na podsypany mąka blat. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami ciasta.
  • Knedle wkładamy na wrzącą wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka. Kiedy woda ponownie zagotuje się zmniejszyć ognień i gotować jeszcze przez około 5 minut, do wypłynięcia i lekkiego powiększenia się wszystkich knedli. Uważajcie, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, to może spowodować, że knedle rozgotują się, rozkleją, a zamknięte w nich truskawki wypłyną. Po ugotowaniu knedle wyjmujemy łyżka cedzakową.
  • Pozostałe truskawki, cukier oraz miętę, zmiksować na gładki mus.
  • Knedle przed podaniem polać przygotowanym sosem.
  • Smacznego!
knedle truskawkowe
knedle truskawkowe
« Szarlotka truskawkowa
Chleb z garnka pytlowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    09 stycznia, 2020 at 10:07 pm

    5 stars
    Przepiękne zdjęcia. Sama robiłaś? A knedle z truskawkami wyglądają przepysznie. Aż mi się zachciało :). Jako dietetykowi nie wypada mi się wypowiadać na temat ich kaloryczności, ale przyznać muszę, że schrupałabym je bez wahania :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2020 at 10:34 pm

      Dziękuję bardzo. Tak, zdjęcia i oczywiście knedle zrobiłam sama 🙂 Zapraszam do spróbowania, nawet w sezonie zimowym można je przygotować z mrożonych truskawek i poczuć powiew wiosny ;), a o kaloriach czasami można zapomnieć. Choć w przypadku knedli, to tak prawdę mówiąc, nie jest to zbyt kaloryczne danie, jak policzyłam to 5 knedli ma około 150 kcal, więc można się skusić 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Marek napisał

    13 czerwca, 2018 at 11:22 am

    Bardzo fajnie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 czerwca, 2018 at 12:51 pm

      A jakie smaczne ?

      Odpowiedz
  3. Scott napisał

    13 czerwca, 2018 at 11:14 am

    Super

    Odpowiedz
  4. Daria napisał

    13 czerwca, 2018 at 11:13 am

    swietny wpis

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 czerwca, 2018 at 12:50 pm

      Dzięki ?

      Odpowiedz
  5. Magda - dietetyczka napisał

    12 czerwca, 2018 at 11:00 am

    Jak to apetycznie wygląda! Jeszcze ta dekoracja z kwiatu czarnego bzu. O ja! Cały Twój blog można by schrupać ? Też zaczynam robić zdjęcia na swojego blogu i ostatnio zorientowałam się ile przy tym pracy. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego co robisz. Rób dalej i trzymaj poziom!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2018 at 1:34 pm

      Dziękuję serdecznie ? To prawda pracy jest mnóstwo, ale jak satysfakcja! Życzę wytrwałości i powodzrnia ?

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →