Dżem malinowy z wanilią jest cudowny idealny do drożdżowych bułeczek, deserów i lodów. Jest delikatnie słodki z wyraźną nutą wanilii i aksamitnie gładki w smaku i konsystencji. Moja sugestia, jeśli chodzi o mycie malin, to panuje opinia, by nie myć malin, ja mówię myć!!! Przecież nie wiemy, w jakich warunkach rosły czy może kilka dni przed zerwaniem nie były pryskane opryskami przeciw robalom etc. Proszę, umyjcie je szczególnie wtedy, kiedy dajecie je dzieciom bez obróbki termicznej! No, chyba że macie swoje malinki z własnego ogrodu 🙂 Domowy dżem jest wspaniały i nie ma nic lepszego, nawet najlepszy dżem ze sklepu nie będzie tak smaczny i zdrowy jak ten domowy 😉 Do przygotowania dżemu użyłam naturalnej pektyny owocowej, która zagęszcza i żeluje, dzięki niej nie trzeba długo gotować dżemu no i nie trzeba go przesładzać. Pektyny do kupienia w sklepach internetowych i sklepach ze zdrową żywnością.
Tutaj podaję link do obiecanego przepisu na ekstrakt waniliowy!
📖 Przepis
Dżem malinowy z wanilią
🥘 Składniki
- 2 kg malin
- 500 g cukru lub mieszanka cukru i ksylitolu
- 2 laski wanilii
- 4 łyżeczki pektyny owocowej (lub tyle ile poleca producent pektyny)
- sok z ½ cytryny
- kilka słoików
🔪 Instrukcje
- Maliny umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek.
- Przetarte maliny przelać do garnka o grubym dnie, dosypać cukier, dodać ziarenka wanilii, garnek postawić na ogień, mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia.
- Następnie zmniejszyć ogień dosypać pektynę wymieszaną z 2 łyżkami cukru energicznie mieszać dżem, aż pektyna połączy się z całością, ponownie zagotować, ciągle mieszać. Gotować przez 2-4 minuty, a następnie wyłączyć.
- Do umytych i wyparzonych słoików nałożyć gorący dżem, zakręcić zakrętkę i postawić na zakrętce w ten sposób słoiki dobrze złapią.
- Po 5-10 minutach można odwrócić słoiki, wystudzić, a następnie przenieść w chłodne miejsce.
- Na zdjęciach poniżej moja modernizacja lejka, który ułatwia nakładanie dżemu.Obcięłam dolną część lejka, tworząc wygodny szeroki lej do nakładania dżemów. Nakładając dżem przy pomocy takiego leja nic się nie wylewa poza słoik.
- Smacznego!
Darek napisał
Bo wanilia w laskach ma o wiele lepszy aromat od tej w proszku. Każdy kto miał z nia styczność o tym wie.
Anna napisał
Dokładnie:) a cukier wanilinowy to już nie jest to samo 🙁 Pozdrawiam
karmel-itka napisał
wspaniały!
ta nutka wanilii jest bardzo interesująca.