Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Dżem malinowy z wanilią

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 25 sie, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Dżem malinowy z wanilią jest cudowny idealny do drożdżowych bułeczek, deserów i lodów. Jest delikatnie słodki z wyraźną nutą wanilii i aksamitnie gładki w smaku i konsystencji. Moja sugestia, jeśli chodzi o mycie malin, to panuje opinia, by nie myć malin, ja mówię myć!!! Przecież nie wiemy, w jakich warunkach rosły czy może kilka dni przed zerwaniem nie były pryskane opryskami przeciw robalom etc. Proszę, umyjcie je szczególnie wtedy, kiedy dajecie je dzieciom bez obróbki termicznej! No, chyba że macie swoje malinki z własnego ogrodu 🙂 Domowy dżem jest wspaniały i nie ma nic lepszego, nawet najlepszy dżem ze sklepu nie będzie tak smaczny i zdrowy jak ten domowy 😉 Do przygotowania dżemu użyłam naturalnej pektyny owocowej, która zagęszcza i żeluje, dzięki niej nie trzeba długo gotować dżemu no i nie trzeba go przesładzać. Pektyny do kupienia w sklepach internetowych i sklepach ze zdrową żywnością.

Tutaj podaję link do obiecanego przepisu na ekstrakt waniliowy!

📖 Przepis

miseczka z czerwonym malinowym dżemem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Dżem malinowy z wanilią

Domowy najlepszy dżem z malin z dodatkiem wanilii.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 kg malin
  • 500 g cukru lub mieszanka cukru i ksylitolu
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżeczki pektyny owocowej (lub tyle ile poleca producent pektyny)
  • sok z ½ cytryny
  • kilka słoików
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Maliny umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek.
  • Przetarte maliny przelać do garnka o grubym dnie, dosypać cukier, dodać ziarenka wanilii, garnek postawić na ogień, mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia.
  • Następnie zmniejszyć ogień dosypać pektynę wymieszaną z 2 łyżkami cukru energicznie mieszać dżem, aż pektyna połączy się z całością, ponownie zagotować, ciągle mieszać. Gotować przez 2-4 minuty, a następnie wyłączyć.
  • Do umytych i wyparzonych słoików nałożyć gorący dżem, zakręcić zakrętkę i postawić na zakrętce w ten sposób słoiki dobrze złapią.
  • Po 5-10 minutach można odwrócić słoiki, wystudzić, a następnie przenieść w chłodne miejsce.
  • Na zdjęciach poniżej moja modernizacja lejka, który ułatwia nakładanie dżemu.Obcięłam dolną część lejka, tworząc wygodny szeroki lej do nakładania dżemów. Nakładając dżem przy pomocy takiego leja nic się nie wylewa poza słoik.
    lejek do nalewania dżemu do słoików
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ważne! Nie wyrzucajcie wyskrobanych lasek wanilii. Zbierajcie je do szczelnie zamkniętego słoika lub przechowujcie w woreczku foliowym. To bardzo cenny "odpad"! W następnym wpisie podam przepis na ekstrakt waniliowy domowej roboty!
Na zdjęciach poniżej moja modernizacja lejka, który ułatwia nakładanie dżemu.Obcięłam dolną część lejka, tworząc wygodny szeroki lej do nakładania dżemów. Nakładając dżem przy pomocy takiego leja nic się nie wylewa poza słoik.
Dżem malinowy z dodatkiem wanilii w miseczce
Dżem malinowy z wanilią

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Darek napisał

    24 czerwca, 2014 at 3:24 pm

    Bo wanilia w laskach ma o wiele lepszy aromat od tej w proszku. Każdy kto miał z nia styczność o tym wie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 czerwca, 2014 at 4:20 pm

      Dokładnie:) a cukier wanilinowy to już nie jest to samo 🙁 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    25 sierpnia, 2012 at 7:26 am

    wspaniały!
    ta nutka wanilii jest bardzo interesująca.

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required