Mamy teraz sezon rabarbarowo truskawkowy, to zróbmy dżemik na zimę! Bardzo prosty sposób, posiłkuję się w tym przypadku Żelfixem, więc nie tracę czasu na stanie przy garach i mieszanie dżemu przez długie godziny. Dzięki szybkiemu przygotowaniu dżemu nie tracimy cennych składników odżywczych. Dżem nie jest przesłodzony tak jak dżemy ze sklepu!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- ½ kg truskawek
- 1 kg rabarbaru
- 450 g cukru
- 2 opakowania żelfiksu 3:1 wykorzystujemy 1 i ½ opakowania
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 3 łodygi mięty
🔪 Instrukcje
- Rabarbar umyć i obrać, truskawki odszypułkować. Rabarbar pokroić na małe kawałki około 2 cm, wrzucić do garnka razem z truskawkami zasypać cukrem i zostawić na pół godziny.
- Owoce w tym czasie puszczą sok, więc możemy wstawić garnek na wolny ogień. Kiedy owoce zaczną wrzeć, przykręcamy ogień na średni i od czasu do czasu mieszamy. Po około 15 minutach zdejmujemy garnek z ognia rozdrabniamy wszystko na gładki mus (nie jest to konieczne). Garnek ponownie stawiamy na ogniu i dokładamy imbir, łodygi mięty, gotujemy przez 5 minut. Teraz dosypujemy Żelfix ciągle mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy miętę i do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gotowy dżem. Mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, na 5-10 minut, aby zakrętki dobrze złapały.
- Dżemu nie trzeba już pasteryzować.
Robiąc dżem w domu, wiemy co w min jest! Rabarbar i truskawki słodko kwaśna kompozycja z aromatem mięty czy może być coś lepszego?
📖 Przepis
Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą
Domowy niskosłodzony dżem do chleba.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- ½ kg truskawek
- 1 kg rabarbaru
- 450 g cukru
- 2 opakowania żelfiksu 3:1 (wykorzystujemy 1 i ½ opakowania)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 3 łodygi mięty
🔪 Instrukcje
- Rabarbar umyć i obrać, truskawki odszypułkować. Rabarbar pokroić na małe kawałki około 2 cm, wrzucić do garnka razem z truskawkami zasypać cukrem i zostawić na pół godziny.
- Owoce w tym czasie puszczą sok, więc możemy wstawić garnek na wolny ogień. Kiedy owoce zaczną wrzeć, przykręcamy ogień na średni i od czasu do czasu mieszamy. Po około 15 minutach zdejmujemy garnek z ognia rozdrabniamy wszystko na gładki mus (nie jest to konieczne). Garnek ponownie stawiamy na ogniu i dokładamy imbir, łodygi mięty, gotujemy przez 5 minut. Teraz dosypujemy Żelfix ciągle mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy miętę i do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gotowy dżem. Mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, na 5-10 minut, aby zakrętki dobrze złapały.
- Dżemu nie trzeba już pasteryzować. Smacznego!
Comments
No Comments