• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą

Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 7 lip, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Mamy teraz sezon rabarbarowo truskawkowy, to zróbmy dżemik na zimę! Bardzo prosty sposób, posiłkuję się w tym przypadku Żelfixem, więc nie tracę czasu na stanie przy garach i mieszanie dżemu przez długie godziny. Dzięki szybkiemu przygotowaniu dżemu nie tracimy cennych składników odżywczych. Dżem nie jest przesłodzony tak jak dżemy ze sklepu!

Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą w miseczce w tle słoiczki z dżemem.
Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • ½ kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 450 g cukru
  • 2 opakowania żelfiksu 3:1 wykorzystujemy 1 i ½ opakowania
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 3 łodygi mięty

🔪 Instrukcje

  • Rabarbar umyć i obrać, truskawki odszypułkować. Rabarbar pokroić na małe kawałki około 2 cm, wrzucić do garnka razem z truskawkami zasypać cukrem i zostawić na pół godziny.
  • Owoce w tym czasie puszczą sok, więc możemy wstawić garnek na wolny ogień. Kiedy owoce zaczną wrzeć, przykręcamy ogień na średni i od czasu do czasu mieszamy. Po około 15 minutach zdejmujemy garnek z ognia rozdrabniamy wszystko na gładki mus (nie jest to konieczne). Garnek ponownie stawiamy na ogniu i dokładamy imbir, łodygi mięty, gotujemy przez 5 minut. Teraz dosypujemy Żelfix ciągle mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy miętę i do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gotowy dżem. Mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, na 5-10 minut, aby zakrętki dobrze złapały.
  • Dżemu nie trzeba już pasteryzować. 

Robiąc dżem w domu, wiemy co w min jest! Rabarbar i truskawki słodko kwaśna kompozycja z aromatem mięty czy może być coś lepszego?

📖 Przepis

dzem rabarbarowo truskawkowy z mieta
Print Pin
Bądź pierwszy!

Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą

Domowy niskosłodzony dżem do chleba.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Porcji 4
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ½ kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 450 g cukru
  • 2 opakowania żelfiksu 3:1 (wykorzystujemy 1 i ½ opakowania)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 3 łodygi mięty
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rabarbar umyć i obrać, truskawki odszypułkować. Rabarbar pokroić na małe kawałki około 2 cm, wrzucić do garnka razem z truskawkami zasypać cukrem i zostawić na pół godziny.
  • Owoce w tym czasie puszczą sok, więc możemy wstawić garnek na wolny ogień. Kiedy owoce zaczną wrzeć, przykręcamy ogień na średni i od czasu do czasu mieszamy. Po około 15 minutach zdejmujemy garnek z ognia rozdrabniamy wszystko na gładki mus (nie jest to konieczne). Garnek ponownie stawiamy na ogniu i dokładamy imbir, łodygi mięty, gotujemy przez 5 minut. Teraz dosypujemy Żelfix ciągle mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy miętę i do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gotowy dżem. Mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, na 5-10 minut, aby zakrętki dobrze złapały.
  • Dżemu nie trzeba już pasteryzować. Smacznego!
Badyle rabarbaru.
Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą
Świeża soczysta mięta.
Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą
« Dip jogurtowo - ogórkowy
Sałatka z cukinii, fasolki i bobu »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}