Pyszny, aromatyczny i błyskawiczny dżem - sos z rabarbaru, który wykorzystuję do lodów, drożdżówek czy innych słodkości. Jest dość rzadki w swojej konsystencji, bo jest zrobiony z myślą, aby wykorzystywać go głównie jako sos do deserów. Świetnie smakują z nim lody, serniki i naleśniki. Polecam ten smak, jest niecodzienny, ale zapewniam, że pyszny!
📖 Przepis
Dżem - sos z rabarbaru
Dżem, a może raczej sos do naleśników, lodów i innych deserów.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g obranego rabarbaru
- 200 g cukru trzcinowego
- 50 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml musu truskawkowego
🔪 Instrukcje
- Rabarbar pokroić na małe kawałeczki, włożyć do garna z grubym dnem, dodać wodę, dusić przez 10 minut, zdjąć z ognia. Zmiksować rozgotowany rabarbar na gładką masę.
- Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać cukier, całość gotować przez 5 - 8 minut, do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać sok z cytryny i mus truskawkowy, zagotować.
- Słoik wyparzyć, wlać od niego gorący dżem, zamknąć.
- Gotowe, smacznego!
📋 Notatki
Truskawki zmiksować przed dodaniem, ja wykorzystałam mrożony mus. Gotowy, przechowujemy w lodówce!
Comments
No Comments