Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Falafel

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 mar, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a podobno najlepsze można zjeść w Jerozolimie. Przepis dopracowano tam do perfekcji! Knajpek i smażalni można znaleźć w Jerozolimie bez liku, serwują one falafele z przeróżnymi dodatkami. Można zjeść je z sałatkami i różnego rodzaju sosami lub hummusem. Bardzo popularnym daniem z dodatkiem falafeli jest "mana falafel", czyli pita wypełniona falafelami, frytkami oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Dziś zaproponuję Wam falafele z hummusem, prostą sałatką i sosem tahini. Prosty i szybki pomysł na wegetariański bardzo smaczny obiad.

Oczywiście, trzeba wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, ale to nie problem, bo pamiętajcie, że falafelki robi się z surowych ziaren, a nie z gotowanych! Po przygotowaniu masy na falafelki należy schłodzić ją w lodówce, aby masa dobrze stężała. Dzięki temu kotleciki będą się lepiej formowały, a następnie smażyły. Masa powinna być dobrze doprawiona przyprawami to podstawa smacznego falafelka. Ilość przypraw w tym przepisie dostosowałam tak, aby mogły zjeść je dzieci, a smakują im ogromnie 🙂 Dla osób dorosłych można dodać odrobinę więcej pikantnych przypraw. Falafele koniecznie podajemy ciepłe!

📖 Przepis

falafel
Print Pin
4,84 z 6 głosów

Falafel

Autor Anna
Kuchnia Śródziemnomorska
Rodzaj Obiad
Porcji 34
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka wody (w razie potrzeby)

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Składniki na sos tahini

  • 70 g pasty tahini
  • 50 g wody
  • sól
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (rozdrobniomny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem - ciecierzycę wsypać do miski, zalać zimną wodą, wody powinno być dwukrotnie więcej niż ciecierzycy.
  • Następnego dnia odcedzić ciecierzycę, najlepiej pozostawiając ją przez kilka minut na sicie.
  • Do odsączonej ciecierzycy dodać grubo posiekaną cebulę i czosnek. Przy pomocy blendera rozdrobnić całość na papkę, można zrobić to w maszynce do mięsa mieląc dwa razy. Do uzyskanej masy dodać siekaną kolendrę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy wraz z mąka, dokładnie wymieszać na koniec w razie potrzeby dodać łyżkę wody.
  • Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, masa powinna stężeć.
  • Do głębokiej patelni ( rondla ) wlać olej, olej powinien sięgać do około 5 - 7 cm wysokości patelni ( rondla ) rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Przy pomocy łyżki nabierać masę, powinna być wielkości orzecha włoskiego, formować okrągłe kotleciki najlepiej robić to zwilżając dłoń wodą, kotleciki powinny być dobrze ugniecione, aby nie rozpadały się podczas smażenia.
  • Uformowane kulki można spłaszczyć tworząc mini - burgery.
  • Kotleciki smażyć około 2 - 3 minuty z każdej strony, powinny być złoto - brązowe z zewnątrz.
  • Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.

Przygotowanie sosu tahini

  • Do miseczki odmierzyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić solą. Podawać gorące z dodatkiem hummusu, sałatki warzywnej i/lub sosu tahini.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do ciasta na falafelki można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz więcej zielonych ziół 🙂
falafel
falafel

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Komentarze

    4,84 from 6 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ewka2431 napisał

    22 stycznia, 2016 at 2:47 pm

    4 gwiazdki
    bardzo dobre danie serdecznie polecam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2016 at 6:08 pm

      O tak! Bardzo dobre 🙂 ja uwielbiam, pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    11 marca, 2015 at 10:38 am

    Ciecierzyca w falafelach, ciecierzyca w hummusie- jak to Gustlik mawiał"lepsze mięso z mięsem niż kartofel z kartoflem" 🙂

    A poważnie, to ładniutkie i wysyp na blogach widzę- ciecierzycę ludzie na nowo odkryli czy co?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2015 at 10:14 pm

      To bardzo dobrze, że zaczęto doceniać ciecierzycę bo tania, zdrowa i pyszna... na świecie powszechnie znana, ale u nas to chyba średnio 😉 bardziej doceniane są wspomniane kartofle 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.