Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a podobno najlepsze można zjeść w Jerozolimie. Przepis dopracowano tam do perfekcji! Knajpek i smażalni można znaleźć w Jerozolimie bez liku, serwują one falafele z przeróżnymi dodatkami. Można zjeść je z sałatkami i różnego rodzaju sosami lub hummusem. Bardzo popularnym daniem z dodatkiem falafeli jest "mana falafel", czyli pita wypełniona falafelami, frytkami oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Dziś zaproponuję Wam falafele z hummusem, prostą sałatką i sosem tahini. Prosty i szybki pomysł na wegetariański bardzo smaczny obiad.
Oczywiście, trzeba wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, ale to nie problem, bo pamiętajcie, że falafelki robi się z surowych ziaren, a nie z gotowanych! Po przygotowaniu masy na falafelki należy schłodzić ją w lodówce, aby masa dobrze stężała. Dzięki temu kotleciki będą się lepiej formowały, a następnie smażyły. Masa powinna być dobrze doprawiona przyprawami to podstawa smacznego falafelka. Ilość przypraw w tym przepisie dostosowałam tak, aby mogły zjeść je dzieci, a smakują im ogromnie 🙂 Dla osób dorosłych można dodać odrobinę więcej pikantnych przypraw. Falafele koniecznie podajemy ciepłe!
📖 Przepis
Falafel
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka wody (w razie potrzeby)
Dodatkowo
- olej do smażenia
Składniki na sos tahini
- 70 g pasty tahini
- 50 g wody
- sól
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (rozdrobniomny)
🔪 Instrukcje
- Wieczorem - ciecierzycę wsypać do miski, zalać zimną wodą, wody powinno być dwukrotnie więcej niż ciecierzycy.
- Następnego dnia odcedzić ciecierzycę, najlepiej pozostawiając ją przez kilka minut na sicie.
- Do odsączonej ciecierzycy dodać grubo posiekaną cebulę i czosnek. Przy pomocy blendera rozdrobnić całość na papkę, można zrobić to w maszynce do mięsa mieląc dwa razy. Do uzyskanej masy dodać siekaną kolendrę, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy wraz z mąka, dokładnie wymieszać na koniec w razie potrzeby dodać łyżkę wody.
- Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, masa powinna stężeć.
- Do głębokiej patelni ( rondla ) wlać olej, olej powinien sięgać do około 5 - 7 cm wysokości patelni ( rondla ) rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Przy pomocy łyżki nabierać masę, powinna być wielkości orzecha włoskiego, formować okrągłe kotleciki najlepiej robić to zwilżając dłoń wodą, kotleciki powinny być dobrze ugniecione, aby nie rozpadały się podczas smażenia.
- Uformowane kulki można spłaszczyć tworząc mini - burgery.
- Kotleciki smażyć około 2 - 3 minuty z każdej strony, powinny być złoto - brązowe z zewnątrz.
- Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.
Przygotowanie sosu tahini
- Do miseczki odmierzyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić solą. Podawać gorące z dodatkiem hummusu, sałatki warzywnej i/lub sosu tahini.
- Smacznego!
ewka2431 napisał
bardzo dobre danie serdecznie polecam
Anna napisał
O tak! Bardzo dobre 🙂 ja uwielbiam, pozdrawiam
Krzych napisał
Ciecierzyca w falafelach, ciecierzyca w hummusie- jak to Gustlik mawiał"lepsze mięso z mięsem niż kartofel z kartoflem" 🙂
A poważnie, to ładniutkie i wysyp na blogach widzę- ciecierzycę ludzie na nowo odkryli czy co?
Anna napisał
To bardzo dobrze, że zaczęto doceniać ciecierzycę bo tania, zdrowa i pyszna... na świecie powszechnie znana, ale u nas to chyba średnio 😉 bardziej doceniane są wspomniane kartofle 😉