Figi zapiekane z kozim serem. Bardzo wykwintna i wyszukana przekąska, a jednocześnie banalnie prosta i szybka do przygotowania. Połączenie świeżych fig, koziego sera i octu balsamicznego jest naprawdę fantastyczne. Zabierając się za przygotowanie dania, trzeba zaopatrzyć się w dojrzałe soczyste figi i dobrej jakości ser kozi. Kozi ser może być w formie rolady lub dobrego kremowego serka do smarowania. Pamiętajcie też o dobrej jakości occie balsamicznym, oczywiście najlepszy podobno jest ten z Modeny. Można użyć również zredukowanego czerwonego wina, a jak to przygotować? To proste wystarczy wlać do małego rondelka kubek wina i podgrzewać do chwili zredukowania płynu, sos powinien być lepki i gęsty. Koniecznie wypróbujcie!
📖 Przepis
Figi zapiekane z kozim serem
🥘 Składniki
- 8 sztuk świeżych fig
- 200 g serka koziego (ja użyłam miękkiego serka do smarowania)
- pieprz (do smaku)
- kilka listków świeżej szałwii
- kilka winogron
- ocet balsamiczny
- 8 kromek pieczywa
🔪 Instrukcje
- Figi umyć, przekroić na cztery części, ale nie przecinajcie do końca. Figi rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na środek każdej nałożyć porcję serka.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C, wstawić figi. Piec 10 minut.
- Winogrona umyć, przeciąć na pół, ułożyć wokół figi. Udekorować kilkoma listkami szałwii. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Całość polać octem balsamicznym.
- Smacznego!
Krzych napisał
Widze i ciesze sie, ze moj skromny pomysl Ci sie spodobal. Mnie w zamian za to ogromnie podoba sie sposob podania i aranzacji.
Apropos octu, to ostatnio do pierozkow z ciasta ryzowego zaoferowano mi "matured vinegar", pachnie troche jak porto i tez jest ciemny i gesty, dla fanow balsamico ciekawa odmiana. Szukac w sklepach z chinska zywnoscia.
Anna napisał
Nie przegapiam dobrych pomysłów:) Twój pomysł zapiekanej figi z serem bardzo mi się spodobał:) dziękuje:) Trochę mnie zaskoczyłeś tym octem ze sklepu chińskiego, często kupuję produkty w takich sklepach ale nigdy nie rozglądałam się tam za octem! Poszukam, dziękuje Pozdrawiam Ania