Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie pamiętajcie, proszę o tym, aby ciasto nie było zbyt grube!!! Jeśli okaże się, że Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie nadmiar. Nadmiar ciasta można włożyć do woreczka foliowego i zamrozić, będzie to baza do przygotowania na przykład tartaletek. Wracając do dzisiejszego przepisu, krem przygotowany jest na bazie mleka i żółtek, jest on bardzo delikatny i kremowy. Można porównać go do cremu brulee z nutą wanilii, w którym zatopione są soczyste gruszki. Całość zaraz po upieczeniu polewamy sosem karmelowo-koniakowym, to dodaje wyjątkowego smaku. Moja propozycja flanu z gruszkami została wzbogacona o kilka fig, ale nie jest to konieczne spokojnie możecie je pominąć.
📖 Przepis
Flan z gruszkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 średnie jajko
Składniki na krem
- 250 ml mleka
- 75 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Składniki na sos koniakowo - karmelowy
- 25 g białego cukru
- 30 ml mocnej herbaty
- 50 ml koniaku
- 2 łyżki miodu
- 3 średnie gruszki
🔪 Instrukcje
- Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier i jajko umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, aby się schłodziło.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyjąć chłodzone ciasto, rozwałkować na grubość nie więcej niż 5 mm, wyłożyć nim formę tak, aby zachodziło na brzegi. Całą powierzchnię nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika, podpiec spód przez około 15 minut na złoty kolor. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
- Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zestawić z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną gęstą masę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
- Garnuszek z mlekiem wstawić do większego garnka z gotującą się wodą, a następnie dodać ubite żółtka do mleka ciągle miksując, kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i miksować jeszcze przez chwilkę.
- Gruszki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, wyjąć gniazda nasienne, grzbiety gruszek można ponacinać delikatnie nożem.
- Na podpieczony spód wylać krem, gruszki ułożyć w kremie grzbietami do góry. Wstawić do piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 st C.
- Na patelnię wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru, a kiedy nabierze herbacianego koloru i zrobi się płynny, dodać herbatę, gotować przez kilka minut, aby cukier dokładnie się rozpuścił, po kilku minutach sos powinien znacznie zgęstnieć, zestawić z ognia, dodać alkohol i miód, wymieszać.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika jeszcze gorące polać sosem karmelowym.
- Smacznego!
Kasia napisał
Wygląda cudownie. Pełna perfekcja 🙂
Anna napisał
Kasiu, koniecznie wypróbuj jest pyszny! Pozdrawiam
Krzych napisał
Ilość naturalnego światła na Twoich fotografiach oraz ilość fig użytych w przepisach pozwala sądzić, iż mieszkasz w kraju, w którym primo: jest słonecznie, po drugie primo: figowca masz w ogródku 😉
Właśnie "żółtka ucieram z cukrem pudrem na jasną gęstą masę".. Niech się domownicy cieszą, a co!
Anna napisał
Zdjęcia robiłam wczoraj około południa i słońca było sporo:) no, ale dziś z pewenością żadnego nie zrobię... zrobiło się czarno za oknem i leje!!! Mieszkam w Polsce kraju kapryśnym, jeśli chodzi o pogodę:) Więc niestety figowca w ogródku nie mam, a tak mi się marzy i drzewo pomarańczowe i cytrynowe, eh! Wczoraj zebrałam pomidory z krzaków ( to mam w ogródku ) i dziś maltretuję je, będzie ketchup domowy:)
Domownicy z pewnością będą zachwyceni z wypieku! Życzę smacznego! ( mówię, to przełykając kęs flanu z gruszką 🙂 )......który popijam paracetamolem, dopadła mnie jakaś zaraza:(
Pozdrawiam:)
Krzych napisał
To szybkiego powrotu do zdrowia życzę!
A z ewentualnego nadmiaru pomidorów polecam ketchup podpatrzony u niejakiej Sary Britton(wkleiłbym link, ale łatwo ją znaleźć i bez tego)-niby blondynka, a pisze z sensem 😉
Piecze te tomaty najpierw w piekarniku, u mnie wyszły słodkie, lekko jakby podwędzane, ketchup pachnie super!
Anna napisał
Dziękuję i przetestuję ten przepis:)))
karmel-itka napisał
deserowe arcydzieło!
Anna napisał
Pyszności, krem rozpływa się w ustach, mniam...polecam i pozdrawiam gorąco!
Kuchnia u Krysi napisał
Ładnie i smacznie wygląda. Kusząco....
Anna napisał
Dziękuję:) Polecam, szczególnie na dzisiejszy dzień, po pierwszym kęsie od razu robi się lepiej:)))