Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Flan z gruszkami

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 26 wrz, 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie pamiętajcie, proszę o tym, aby ciasto nie było zbyt grube!!! Jeśli okaże się, że Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie nadmiar. Nadmiar ciasta można włożyć do woreczka foliowego i zamrozić, będzie to baza do przygotowania na przykład  tartaletek. Wracając do dzisiejszego przepisu, krem przygotowany jest na bazie mleka i żółtek, jest on bardzo delikatny i kremowy. Można porównać go do cremu brulee z nutą wanilii, w którym zatopione są soczyste gruszki. Całość zaraz po upieczeniu polewamy sosem karmelowo-koniakowym, to dodaje wyjątkowego smaku. Moja propozycja flanu z gruszkami została wzbogacona o kilka fig, ale nie jest to konieczne spokojnie możecie je pominąć.

flan z gruszkami
Flan z gruszkami

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Flan z gruszkami

Super tarta z pysznym nadzieniem!
Autor Anna
Kuchnia Francuska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 średnie jajko

Składniki na krem

  • 250 ml mleka
  • 75 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Składniki na sos koniakowo - karmelowy

  • 25 g białego cukru
  • 30 ml mocnej herbaty
  • 50 ml koniaku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 średnie gruszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier i jajko umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, aby się schłodziło.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyjąć chłodzone ciasto, rozwałkować na grubość nie więcej niż 5 mm, wyłożyć nim formę tak, aby zachodziło na brzegi. Całą powierzchnię nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika, podpiec spód przez około 15 minut na złoty kolor. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
  • Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zestawić z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną gęstą masę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Garnuszek z mlekiem wstawić do większego garnka z gotującą się wodą, a następnie dodać ubite żółtka do mleka ciągle miksując, kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i miksować jeszcze przez chwilkę.
  • Gruszki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, wyjąć gniazda nasienne, grzbiety gruszek można ponacinać delikatnie nożem.
  • Na podpieczony spód wylać krem, gruszki ułożyć w kremie grzbietami do góry. Wstawić do piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 st C.
  • Na patelnię wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru, a kiedy nabierze herbacianego koloru i zrobi się płynny, dodać herbatę, gotować przez kilka minut, aby cukier dokładnie się rozpuścił, po kilku minutach sos powinien znacznie zgęstnieć, zestawić z ognia, dodać alkohol i miód, wymieszać.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika jeszcze gorące polać sosem karmelowym.
  • Smacznego!
flan z gruszkami
Flan z gruszkami
  • flan z gruszkami
Flan z gruszkami

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    26 września, 2013 at 3:50 pm

    Wygląda cudownie. Pełna perfekcja 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 11:40 pm

      Kasiu, koniecznie wypróbuj jest pyszny! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    26 września, 2013 at 12:43 pm

    Ilość naturalnego światła na Twoich fotografiach oraz ilość fig użytych w przepisach pozwala sądzić, iż mieszkasz w kraju, w którym primo: jest słonecznie, po drugie primo: figowca masz w ogródku 😉
    Właśnie "żółtka ucieram z cukrem pudrem na jasną gęstą masę".. Niech się domownicy cieszą, a co!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 1:07 pm

      Zdjęcia robiłam wczoraj około południa i słońca było sporo:) no, ale dziś z pewenością żadnego nie zrobię... zrobiło się czarno za oknem i leje!!! Mieszkam w Polsce kraju kapryśnym, jeśli chodzi o pogodę:) Więc niestety figowca w ogródku nie mam, a tak mi się marzy i drzewo pomarańczowe i cytrynowe, eh! Wczoraj zebrałam pomidory z krzaków ( to mam w ogródku ) i dziś maltretuję je, będzie ketchup domowy:)
      Domownicy z pewnością będą zachwyceni z wypieku! Życzę smacznego! ( mówię, to przełykając kęs flanu z gruszką 🙂 )......który popijam paracetamolem, dopadła mnie jakaś zaraza:(
      Pozdrawiam:)

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        26 września, 2013 at 1:49 pm

        To szybkiego powrotu do zdrowia życzę!
        A z ewentualnego nadmiaru pomidorów polecam ketchup podpatrzony u niejakiej Sary Britton(wkleiłbym link, ale łatwo ją znaleźć i bez tego)-niby blondynka, a pisze z sensem 😉
        Piecze te tomaty najpierw w piekarniku, u mnie wyszły słodkie, lekko jakby podwędzane, ketchup pachnie super!

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 września, 2013 at 11:39 pm

          Dziękuję i przetestuję ten przepis:)))

          Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    26 września, 2013 at 10:01 am

    deserowe arcydzieło!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 10:16 am

      Pyszności, krem rozpływa się w ustach, mniam...polecam i pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  4. Kuchnia u Krysi napisał

    26 września, 2013 at 8:01 am

    Ładnie i smacznie wygląda. Kusząco....

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 10:13 am

      Dziękuję:) Polecam, szczególnie na dzisiejszy dzień, po pierwszym kęsie od razu robi się lepiej:)))

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.