Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Galaretka

Aktualizacja: 6 sty, 2019 · Opublikowany: 7 paź, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Galaretka! Nic wielkiego, każdy potrafi zrobić, ale dziś podsuwam Wam pomysł na podanie jej w nietypowej formie. Jako foremki posłużą nam pomarańcze, a w zasadzie ich skórki. Zabawa jest prosta, należy połówki pomarańczy wydrążyć, wlać do nich gotową galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie każdą połówkę przekroić na trzy lub dwie łódeczki i gotowe. Tak podana galaretka będzie idealną słodką przekąską na przyjęcie dla dzieci,  podwieczorek, czy piknik. Przyznam, że im więcej kolorów galaretki tym atrakcyjniej to wygląda deser. Możecie pobawić się z barwnikami i dodawać je w różnych proporcjach tworząc barwną paletę. Jeśli macie czas i ochotę możecie stopniowo wypełniać połówki pomarańczy, czyli na dno wlać najjaśniejszy kolor galaretki, wstawić do lodówki, a kiedy stężeje wlać kolejny kolor i tak dalej do wypełnienia pomarańczy galaretką. Miąższ, który pozyskacie z pomarańczy, wykorzystajcie do przygotowania dżemu lub zróbcie sok 🙂 Dzieci szaleją za tak podaną galaretką w eko opakowaniu. Smacznego!

📖 Przepis

galaretka
Print Pin
5 z 1 głosu

Galaretka

Galaretka w eko opakowaniu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 pomarańcze
  • 2 galaretki w różnych kolorach
  • 800 lm wody
  • barwniki (naturalne - opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomarańcze dokładnie wyszorować, każdą przekroić na pół, małym nożykiem delikatnie wydrążyć miąższ, jeśli zostaną małe cząstki pomarańczy można przy pomocy małej łyżeczki wydobyć resztki.
  • Zagotować wodę, rozlać do 2 miseczek ( po 400 ml ), rozprowadzić galaretkę do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić.
  • Połówki wydrążonych pomarańczy wstawić do naczynia w którym będą stabilnie się trzymały. Do każdej połówki nalać galaretkę, jeśli będziecie bawić się kolorami należy rozlać galaretke do kilku mniejszych miseczek i dodać do nich odrobinę barwnika, dokładnie wymieszać.
  • Wypełnione pomarańcze galaretką wstawić do lodówki od całkowitego stężenia galaretki.
  • Kiedy galaretka jest już twarda, należy każdą połówkę pomarańczy z galaretką wyjąć na deskę do krojenia, położyć płaską częścią na desce i bardzo ostrym nożem każdą połówkę podzielić na cztery części, ułożyć na talerzu.
  • Smacznego!
galaretka
galaretka

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    10 października, 2013 at 3:41 pm

    No pomysł na skalę" Nobla"...dla dzieciaków,smaczna i ciekawa przekąska oraz super dekoracja!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2013 at 5:56 pm

      Dzieci szaleją, he he 🙂

      Odpowiedz
  2. amgdalena napisał

    07 października, 2013 at 8:53 pm

    To jest boskie!Tak pozytywnej i uśmiechniętej galaretki jeszcze nie widziałam ani nie jadłam. Aż się jesień robi cieplejssza, weselsza. Super.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2013 at 9:02 pm

      Jest jeszcze jeden szczegół, który dostajemy w prezencie, po dobie chłodzenia w lodówce galaretka nabiera pomarańczowego aromatu:) super, polecam, proste, a jak cieszy:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.