Od niedawna jestem właścicielką maleńkiej gofrownicy i gofry stały się niemal daniem podstawowym w naszym domu :). Goframi z tego przepisu z pewnością będziecie zachwyceni, bo są po prostu wyśmienite! W smaku są neutralne, ciasto w środku gofrów jest sprężyste i delikatne, natomiast na zewnątrz bardzo chrupiące.
🥘 Składniki
- ½ litra mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szklanka oleju roślinnego
🔪 Instrukcje
- Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
- Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, żółtka, olej i mleko, zmiksować, następnie dodać pianę z białek, delikatnie i stopniowo wymieszać z masą przy pomocy szpatułki starać się zrobić to bardzo delikatnie aby jak najmniej uszkodzić pianę.
- Rozgrzać gofrownicę, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, nalać porcję ciasta, zamknąć, co do czasu pieczenia to będzie on różny, zależy to od Waszych gofrownic, ale może trwać to od 2 do około 5 minut.
- Gofry podajemy od razu, najlepiej z bitą śmietaną, owocami, dżemem ...
- Jeśli gofry pieczemy "na później" po upieczeniu układamy je na kratce i studzimy, tak wystudzone będą suche i chrupiące w późniejszym czasie można je odgrzać w gofrownicy lub zjeść na zimno.
🧇 Chrupiące gofry
Chrupiące gofry to w dużej mierze zasługa mocy jaką ma gofrownica. Jest jeszcze jedna tajemnica chrupiących gofrów. Gofry po upieczeniu należy przestudzić na kratce. Jeśli gofry po upieczeniu położymy na talerzu i to jeden na drugim, zmiękną i niestety stracą swoją chrupiącą skórkę. Zimne gofry najlepiej odgrzewać w tosterze lub gofrownicy. Gofry podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami, sosem karmelowym, czekoladowym ... dodatków można wymieniać całe mnóstwo, ale tę zabawę pozostawiam Wam, smacznego!
📖 Przepis
Gofry
🥘 Składniki
- ½ litra mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szklanka oleju roślinnego
🔪 Instrukcje
- Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
- Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, żółtka, olej i mleko, zmiksować, następnie dodać pianę z białek, delikatnie i stopniowo wymieszać z masą przy pomocy szpatułki starać się zrobić to bardzo delikatnie aby jak najmniej uszkodzić pianę.
- Rozgrzać gofrownicę, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, nalać porcję ciasta, zamknąć, co do czasu pieczenia to będzie on różny, zależy to od Waszych gofrownic, ale może trwać to od 2 do około 5 minut.
- Gofry podajemy od razu, najlepiej z bitą śmietaną, owocami, dżemem ...
- Jeśli gofry pieczemy "na później" po upieczeniu układamy je na kratce i studzimy, tak wystudzone będą suche i chrupiące w późniejszym czasie można je odgrzać w gofrownicy lub zjeść na zimno.
- Smacznego!
Sprawdzona Kuchnia napisał
i dla serca 😉
Jola Rotta napisał
gofry od serca:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
O tak!!! koniecznie 🙂
Piernikowa Chata napisał
muszę sobie gofrownicę kupić, koniecznie!