Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Gofry

Gofry

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 6 lut, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Od niedawna jestem właścicielką maleńkiej gofrownicy i gofry stały się niemal daniem podstawowym w naszym domu :). Goframi z tego przepisu z pewnością będziecie zachwyceni, bo są po prostu wyśmienite! W smaku są neutralne, ciasto w środku gofrów jest sprężyste i delikatne, natomiast na zewnątrz bardzo chrupiące.

gofry
Gofry
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🧇 Chrupiące gofry
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • ½ litra mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanka oleju roślinnego

🔪 Instrukcje

  • Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
  • Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, żółtka, olej i mleko, zmiksować, następnie dodać pianę z białek, delikatnie i stopniowo wymieszać z masą przy pomocy szpatułki starać się zrobić to bardzo delikatnie aby jak najmniej uszkodzić pianę.
  • Rozgrzać gofrownicę, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, nalać porcję ciasta, zamknąć, co do czasu pieczenia to będzie on różny, zależy to od Waszych gofrownic, ale może trwać to od 2 do około 5 minut.
  • Gofry podajemy od razu, najlepiej z bitą śmietaną, owocami, dżemem ...
  • Jeśli gofry pieczemy  "na później" po upieczeniu układamy je na kratce i studzimy, tak wystudzone będą suche i chrupiące w późniejszym czasie można je odgrzać w gofrownicy lub zjeść na zimno.

🧇 Chrupiące gofry

Chrupiące gofry to w dużej mierze zasługa mocy jaką ma gofrownica. Jest jeszcze jedna tajemnica chrupiących gofrów. Gofry po upieczeniu należy przestudzić na kratce. Jeśli gofry po upieczeniu położymy na talerzu i to jeden na drugim, zmiękną i niestety stracą swoją chrupiącą skórkę. Zimne gofry najlepiej odgrzewać w tosterze lub gofrownicy. Gofry podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami, sosem karmelowym, czekoladowym ... dodatków można wymieniać całe mnóstwo, ale tę zabawę pozostawiam Wam, smacznego!

📖 Przepis

gofry
Print Pin
5 z 1 głosu

Gofry

Pyszne gofrry w kształcie małego serduszka.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 30
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ½ litra mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanka oleju roślinnego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
  • Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, żółtka, olej i mleko, zmiksować, następnie dodać pianę z białek, delikatnie i stopniowo wymieszać z masą przy pomocy szpatułki starać się zrobić to bardzo delikatnie aby jak najmniej uszkodzić pianę.
  • Rozgrzać gofrownicę, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, nalać porcję ciasta, zamknąć, co do czasu pieczenia to będzie on różny, zależy to od Waszych gofrownic, ale może trwać to od 2 do około 5 minut.
  • Gofry podajemy od razu, najlepiej z bitą śmietaną, owocami, dżemem ...
  • Jeśli gofry pieczemy  "na później" po upieczeniu układamy je na kratce i studzimy, tak wystudzone będą suche i chrupiące w późniejszym czasie można je odgrzać w gofrownicy lub zjeść na zimno.
  • Smacznego!
gofry w kształcie serca
Gofry

Więcej Przepisy na gofry

  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • gofry z jagodami
    Gofry z jagodami
  • gofry z lososiem
    Gofry z łososiem
  • Gofry z cukinii
    Gofry z cukinii

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    08 lutego, 2014 at 12:32 am

    i dla serca 😉

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    08 lutego, 2014 at 12:30 am

    gofry od serca:)

    Odpowiedz
  3. Sprawdzona Kuchnia napisał

    06 lutego, 2014 at 9:32 pm

    O tak!!! koniecznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Piernikowa Chata napisał

    06 lutego, 2014 at 8:49 pm

    muszę sobie gofrownicę kupić, koniecznie!

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.