Koreańskie gofry z łososiem, czyli obiad w wersji fit. Gofry są wspaniałe również na śniadanie albo popołudniowa przekąska. Placki czy też klasyczne naleśniki potrzebują sporej ilości tłuszczu do ich przygotowania, a gofry nie i to jest ich wielka zaleta! Gofry przygotowane są z mieszanki mąki pszennej i ryżowej co sprawa, że są bardzo chrupiące. To jest to, co lubimy w gofrach najbardziej! Do ciasta dodajemy kawałki wędzonego łososia, sporą ilość szczypiorku i czosnek. Zamiast szczypiorku można dodać świeży koperek, który wspaniale komponuje się z łososiem. Do gofrów proponuję podać sos przygotowany na bazie sosu sojowego, miodu i szczypty chilli. Gofry moczone w sosie smakują wybornie.
W wersji obiadowej dodatkowo podaję sos pieczarkowy doprawiony sosem sojowym i imbirem na bazie serka mascarpone. Do zestawu pozostaje tylko jeszcze surówka i obiad gotowy. Koreańskie gofry z łososiem to moja wariacja. W oryginalnym przepisie zamiast łososia dodawane są krewetki, mięso kraba, ośmiorniczki i kalmary. Oczywiście możecie spróbować również z wymienionymi dodatkami, jeśli tylko będziecie mieli dostęp do świeżych owoców morza. Zapraszam również na gofry ziemniaczane lub gofry z cukinii.
📖 Przepis
Gofry z łososiem
🥘 Składniki
Składniki na gofry
- 160 g mąki ryżowej
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka szczypiorku (drobno posiekany)
- 440 g wody
- 100 g sera cheddar (lub innego startego na tarce)
- sól
- pieprz
- 100 g wędzonego łososia (pokrojonego na małe kawałki)
Składniki na sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka szczypiorku (drobno posiekanego)
- suszone płatki chilli (do smaku, ja dałam sporo)
- 3 łyżki wody
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta na gofry
- Wszystkie składnik na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut
- Po tym czasie dodać rozdrobnionego łososia, wymieszać
Przygotowanie sosu
- Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce, doprawić do smaku, odstawić
- W międzyczasie rozgrzać gofrownice
- Jeśli Wasza gofrownica wymaga smarowania tłuszczem w celu zapobiegnięcia przywierania gofrów to posmarujcie ją odrobiną oleju roślinnego
- Kiedy gofrownica osiągnie pożądaną temperaturę wylejcie na na nią porcje ciasta i smażcie gofry do osiągnięcia złotego koloru
- Gotowe gofry podawać do razu lub układać na kratce do przestygnięcia, gofry można odgrzewać
- Smacznego!
Comments
No Comments