Granita to włoski deser lodowy przypominający sorbet, z kryształkami lodu. Południe Włoch słynie z zimnych deserów czyli dolci, wielkim powodzeniem cieszą się tam sorbety i lody. W Neapolu można zjeść najlepszą granitę kawową z odrobiną bitej śmietany, ale zanim wybierzecie się do Neapolu, spróbujcie przygotować ją sami w domu. Przepis jest dziecinnie prosty, trzeba tylko kilka razy zeskrobać zamarzającą kawę, a w ten sposób powstanie nasza granita. Wspaniała na upalne dni!
📖 Przepis
Granita kawowa
Lody z kawy? Tak pycha!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 420 ml mocnej kawy - espresso
- 70 g cukru
🔪 Instrukcje
- Zaparzyć kawę, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Kawę wylać do plastikowego lub metalowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. W pojemniku nie powinno być więcej kawy niż 3 cm aby granita szybko się zmroziła. Mieszać (skrobać) co dwie godziny widelcem, aby rozkruszyć ścinające się kryształki. Ja mieszałam dwa razy i była już gotowa. Tuż przed samym podaniem jeszcze raz przemieszać widelcem. Podać z bitą śmietaną, gałką lodów.
- Smacznego!
asieja napisał
od kawy zaczyna się każdy mój poranek
chciałabym kiedyś spróbować takiej granity
Anna napisał
Polecam, bardzo prosta w przygotowani, pyszna. Bardzo lubię z gałką lodów śmietankowych:)
whiness napisał
Ta granita prezentuje się bosko. Tylko dwa banalne składniki, a jednak... 🙂