Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Granita kawowa

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 17 sie, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Granita to włoski deser lodowy przypominający sorbet, z kryształkami lodu. Południe Włoch słynie z zimnych deserów czyli dolci, wielkim powodzeniem cieszą się tam sorbety i lody. W Neapolu można zjeść najlepszą granitę kawową z odrobiną bitej śmietany, ale zanim wybierzecie się do Neapolu, spróbujcie przygotować ją sami w domu. Przepis jest dziecinnie prosty, trzeba tylko kilka razy zeskrobać zamarzającą kawę, a w ten sposób powstanie nasza granita. Wspaniała na upalne dni!

📖 Przepis

zmrożona granita podana w szklance
Print Pin
4 z 1 głosu

Granita kawowa

Lody z kawy? Tak pycha!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 420 ml mocnej kawy - espresso
  • 70 g cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zaparzyć kawę, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Kawę wylać do plastikowego lub metalowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. W pojemniku nie powinno być więcej kawy niż 3 cm aby granita szybko się zmroziła. Mieszać (skrobać) co dwie godziny widelcem, aby rozkruszyć ścinające się kryształki. Ja mieszałam dwa razy i była już gotowa. Tuż przed samym podaniem jeszcze raz przemieszać widelcem. Podać z bitą śmietaną, gałką lodów.
  • Smacznego!
zmrożona granita podana w szklance
granita kawowa

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe

Komentarze

    4 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. asieja napisał

    17 sierpnia, 2012 at 11:06 am

    od kawy zaczyna się każdy mój poranek
    chciałabym kiedyś spróbować takiej granity

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2012 at 10:25 pm

      Polecam, bardzo prosta w przygotowani, pyszna. Bardzo lubię z gałką lodów śmietankowych:)

      Odpowiedz
  2. whiness napisał

    17 sierpnia, 2012 at 6:30 am

    Ta granita prezentuje się bosko. Tylko dwa banalne składniki, a jednak... 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.