Granita to włoski deser lodowy przypominający sorbet, z kryształkami lodu. Południe Włoch słynie z zimnych deserów-dolci, wielkim powodzeniem cieszą się tam sorbety i gelati. W Neapolu można zjeść najlepszą granitę kawową z odrobiną bitej śmietany, ale zanim wybierzecie się do Neapolu, spróbujcie przygotować ją sami w domu. Przepis jest dziecinnie prosty, trzeba tylko kilka razy zeskrobać zamarzającą kawę, a w ten sposób powstanie nasza granita. Wspaniała na upalne dni!
Granita kawowa
Lody z kawy? Tak pycha!
Składniki
- 420 ml mocnej kawy - espresso
- 70 g cukru
Instrukcja
Zaparzyć kawę, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Kawę wylać do plastikowego lub metalowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. W pojemniku nie powinno być więcej kawy niż 3 cm aby granita szybko się zmroziła. Mieszać (skrobać) co dwie godziny widelcem, aby rozkruszyć ścinające się kryształki. Ja mieszałam dwa razy i była już gotowa. Tuż przed samym podaniem jeszcze raz przemieszać widelcem. Podać z bitą śmietaną, gałką lodów.
Smacznego!
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
od kawy zaczyna się każdy mój poranek
chciałabym kiedyś spróbować takiej granity
Polecam, bardzo prosta w przygotowani, pyszna. Bardzo lubię z gałką lodów śmietankowych:)
Ta granita prezentuje się bosko. Tylko dwa banalne składniki, a jednak… 🙂