Dzisiejszy przepis na hummus pochodzi z kuchni libańskiej. Myślę, że większość z Was wie, co to jest hummus, ale jeśli nie, to szybciutko opowiem. Jest to gęsta kremowa pasta, którą przygotowujemy ze zmiksowanej oczywiście wcześniej ugotowanej ciecierzycy. Dzisiejszy przepis jest bardzo skromny w swoim składzie w odróżnieniu od na przykład hummusu z orzechami.
🥘 Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli około do smaku
- pieprz do smaku
- 5 łyżeczek pasty tahini domowej
- sok z jednej małej cytryny
- kilka czarnych oliwek
- suszona papryka
- bardzo zimna woda w niewielkiej ilości sami ocenicie ile jej dodać pasta powinna być dość gęsta
🔪 Instrukcje
- Ciecierzycę odsączyć z wody, zmiksować blenderem na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny oraz dodatkiem zimnej wody, miksowanie będzie trwało dość długo jeśli chcielibyście uzyskać kremową, bardzo gładką konsystencję przypominającą np. serek mascarpone.
- Do zmiksowanej masy dodać sól, szczyptę pieprzu, pastę tahini, wszystko jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać. Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody.
- Przełożyć hummus do miseczki i przybrać pokrojonymi oliwkami, posypać suszoną papryką.
🌾 Składniki
W podstawowym przepisie głównym dodatkiem do hummusu jest tahini, czyli pasta przygotowana z prażonego sezamu. Muszę powiedzieć Wam, że najlepsza jest domowej roboty! Domowa pasta tahini jest dużo smaczniejsza i delikatniejsza od tej ze sklepu. Składa się tylko z jednego produktu, czyli z sezamu. Przepis na pastę znajdziecie kolejnym przepisie, warto przygotować słoiczek i przechowywać go w lodówce. Kolejnym dodatkiem jest sok z cytryny, czosnek i kilku aromatycznych przypraw.
🌯 Z czym podać
Pasta hummus to wspaniały dodatek do dań głównych ryb, mięs oraz warzyw. Do hummusu koniecznie podajcie dobre pieczywo lub chlebek naan, pitę, nachosy, czy chrupiącą bagietkę. Hummusu nie róbcie zbyt dużo, ponieważ nie można go zbyt długo przechowywać, po kilku dniach nawet w lodówce zacznie fermentować, Zapraszam do wypróbowania przepisu, jest to bardzo łatwa i szybka przekąska, sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Pracy przy paście jest niewiele, więc tym bardziej spróbujcie, smacznego!
📖 Przepis
Hummus
🥘 Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli (około do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 5 łyżeczek pasty tahini (domowej)
- sok z jednej małej cytryny
- kilka czarnych oliwek
- suszona papryka
- bardzo zimna woda w niewielkiej ilości sami ocenicie ile jej dodać (pasta powinna być dość gęsta)
🔪 Instrukcje
- Ciecierzycę odsączyć z wody, zmiksować blenderem na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny oraz dodatkiem zimnej wody, miksowanie będzie trwało dość długo jeśli chcielibyście uzyskać kremową, bardzo gładką konsystencję przypominającą np. serek mascarpone.
- Do zmiksowanej masy dodać sól, szczyptę pieprzu, pastę tahini, wszystko jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać. Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody.
- Przełożyć hummus do miseczki i przybrać pokrojonymi oliwkami, posypać suszoną papryką.
- Smacznego!
Kamila napisał
Kupiłam pastę Tahini z prażonych ziaren sezamu. Jest ona ciemniejsza i ma bardziej intensywny smak, czy powinnam użyć jej w mniejszej ilości niż pasty z naturalnych ziaren sezamu?
Anna napisał
Myślę, że tak, na początek dodaj połowę zalecanej ilości, po dokładnym wymieszaniu spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze odrobinkę:)
Ewa napisał
Pani Aniu, zapomniala Pani o czosnku. Libanczycy zawsze dodaja czosnek do hummus, jest niezbednny.
Pozdrawiam, Ewa
Anna napisał
Nie, nie zapomniałam 🙂 oczywiście jest w przepisie i ma Pani rację, bez niego nie byłoby hummusu, pozdrawiam 🙂
wykrywacz smaku napisał
oj lubimy hummusik lubimy 🙂
Anna napisał
Ten przepis w oryginalnej wersji Libańskiej jest naprawdę pyszny:)
Monika napisał
Lubię hummus i chętnie się przymierzę do wypróbowania przepisu 🙂 W związku z tym pytanie: gdzie można kupić tahini?
Anna napisał
Tahini, czyli pasta sezamowa z prażonego sezamu, orzeszków ziemnych i oleju, możesz kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością lub na takich stoiskach w dużych marketach. Można oczywiście zamówić również przez internet. Postaram się niebawem zamieścić przepis na taką pastę domowej roboty:) Powodzenia
kimek napisał
Uwielbiam hummus, polecam jeszcze trochę dobrej oliwy z oliwek do polania.
Anna napisał
Super pomysł 🙂