Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Hummus

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 30 sty, 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Dzisiejszy przepis na hummus pochodzi z kuchni libańskiej. Myślę, że większość z Was wie, co to jest hummus, ale jeśli nie, to szybciutko opowiem. Jest to gęsta kremowa pasta, którą przygotowujemy ze zmiksowanej oczywiście wcześniej ugotowanej ciecierzycy. Dzisiejszy przepis jest bardzo skromny w swoim składzie w odróżnieniu od na przykład hummusu z orzechami.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌾 Składniki
  • 🌯 Z czym podać
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
hummus
Hummus

🥘 Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli około do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżeczek pasty tahini domowej
  • sok z jednej małej cytryny
  • kilka czarnych oliwek
  • suszona papryka
  • bardzo zimna woda w niewielkiej ilości sami ocenicie ile jej dodać pasta powinna być dość gęsta

🔪 Instrukcje

  • Ciecierzycę odsączyć z wody, zmiksować blenderem na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny oraz dodatkiem zimnej wody, miksowanie będzie trwało dość długo jeśli chcielibyście uzyskać kremową, bardzo gładką konsystencję przypominającą np. serek mascarpone.
  • Do zmiksowanej masy dodać sól, szczyptę pieprzu, pastę tahini, wszystko jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać. Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody.
  • Przełożyć  hummus do miseczki i przybrać pokrojonymi oliwkami, posypać suszoną papryką.

🌾 Składniki

W podstawowym przepisie głównym dodatkiem do hummusu jest tahini, czyli pasta przygotowana z prażonego sezamu. Muszę powiedzieć Wam, że najlepsza jest domowej roboty! Domowa pasta tahini jest dużo smaczniejsza i delikatniejsza od tej ze sklepu. Składa się tylko z jednego produktu, czyli z sezamu. Przepis na pastę znajdziecie kolejnym przepisie, warto przygotować słoiczek i przechowywać go w lodówce. Kolejnym dodatkiem jest sok z cytryny, czosnek i kilku aromatycznych przypraw.

🌯 Z czym podać

Pasta hummus to wspaniały dodatek do dań głównych ryb, mięs oraz warzyw. Do hummusu koniecznie podajcie dobre pieczywo lub chlebek naan, pitę, nachosy, czy chrupiącą bagietkę. Hummusu nie róbcie zbyt dużo, ponieważ nie można go zbyt długo przechowywać, po kilku dniach nawet w lodówce zacznie fermentować, Zapraszam do wypróbowania przepisu, jest to bardzo łatwa i szybka przekąska, sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Pracy przy paście jest niewiele, więc tym bardziej spróbujcie, smacznego!

📖 Przepis

hummus
Print Pin
5 z 1 głosu

Hummus

Najbardziej znana pasta na świecie i najlepsza.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatek
Porcji 4
Przygotowanie 7 minuty minuty
Całkowity czas 7 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli (około do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 5 łyżeczek pasty tahini (domowej)
  • sok z jednej małej cytryny
  • kilka czarnych oliwek
  • suszona papryka
  • bardzo zimna woda w niewielkiej ilości sami ocenicie ile jej dodać (pasta powinna być dość gęsta)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciecierzycę odsączyć z wody, zmiksować blenderem na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny oraz dodatkiem zimnej wody, miksowanie będzie trwało dość długo jeśli chcielibyście uzyskać kremową, bardzo gładką konsystencję przypominającą np. serek mascarpone.
  • Do zmiksowanej masy dodać sól, szczyptę pieprzu, pastę tahini, wszystko jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać. Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody.
  • Przełożyć  hummus do miseczki i przybrać pokrojonymi oliwkami, posypać suszoną papryką.
  • Smacznego!
hummus w miseczce z czarnymi oliwkami
Hummus

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kamila napisał

    27 września, 2013 at 2:23 pm

    Kupiłam pastę Tahini z prażonych ziaren sezamu. Jest ona ciemniejsza i ma bardziej intensywny smak, czy powinnam użyć jej w mniejszej ilości niż pasty z naturalnych ziaren sezamu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2013 at 2:26 pm

      Myślę, że tak, na początek dodaj połowę zalecanej ilości, po dokładnym wymieszaniu spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze odrobinkę:)

      Odpowiedz
      • Ewa napisał

        12 września, 2014 at 11:29 am

        Pani Aniu, zapomniala Pani o czosnku. Libanczycy zawsze dodaja czosnek do hummus, jest niezbednny.
        Pozdrawiam, Ewa

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          12 września, 2014 at 2:11 pm

          Nie, nie zapomniałam 🙂 oczywiście jest w przepisie i ma Pani rację, bez niego nie byłoby hummusu, pozdrawiam 🙂

          Odpowiedz
  2. wykrywacz smaku napisał

    04 lutego, 2013 at 2:38 pm

    oj lubimy hummusik lubimy 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2013 at 6:41 pm

      Ten przepis w oryginalnej wersji Libańskiej jest naprawdę pyszny:)

      Odpowiedz
  3. Monika napisał

    30 stycznia, 2013 at 9:10 am

    Lubię hummus i chętnie się przymierzę do wypróbowania przepisu 🙂 W związku z tym pytanie: gdzie można kupić tahini?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2013 at 7:02 pm

      Tahini, czyli pasta sezamowa z prażonego sezamu, orzeszków ziemnych i oleju, możesz kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością lub na takich stoiskach w dużych marketach. Można oczywiście zamówić również przez internet. Postaram się niebawem zamieścić przepis na taką pastę domowej roboty:) Powodzenia

      Odpowiedz
  4. kimek napisał

    30 stycznia, 2013 at 8:58 am

    Uwielbiam hummus, polecam jeszcze trochę dobrej oliwy z oliwek do polania.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2013 at 3:07 pm

      Super pomysł 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.