Dziś jagodzianki z borówkami. Poprzedni przepis na jagodzianki jest rewelacyjny, ale postanowiłam wypróbować inny, tak dla urozmaicenia:). Z braku jagód leśnych jagodzianki zrobiłam z borówkami amerykańskimi. W smaku różną się od tych z jagodami leśnymi, ale to nie jest wada. Jagodzianki z borówkami są tak samo pyszne, jak te z jagodami.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 1 średnie jajko
- 250 ml mleka
- ¼ szklanki oleju słonecznikowy lub rzepakowy
- ½ szklanki cukru
- ½ opakowanie cukru waniliowego =8 g
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
Składniki na nadzienie
- 350 g borówek amerykańskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 żółtko +łyżka mleka
- cukier perłowy do posypania bułek
- lub kruszonka
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko (powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, wyrabiałam około 7 minut w mikserze .
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.
- Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.
- Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.
- Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
- Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.
- Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.
- Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.
🎂 Ciasto
Ciasto jest bardzo elastyczne, co bardzo ułatwia pracę przy bułkach. To jest bardzo dobra wiadomość dla początkujących cukierników. Po upieczeniu bułki są mięciutkie i delikatne i co bardzo ważne na drugi dzień nie tracą swojej świeżości. Oczywiście warto przechować je w pojemniku aby nie obsychały.
📔 Inne przepisy
Super przepisem, który powinniście wypróbować jest przepis na jagodzianki, które można upiec w formie. To bardzo wygodna wariacja jagodzianek, przygotowuje się je podobnie do cynamonowych rollsów. Spróbujcie również innych przepisów z jagodami.
📖 Przepis
Jagodzianki z borówkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 1 średnie jajko
- 250 ml mleka
- ¼ szklanki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
- ½ szklanki cukru
- ½ opakowanie cukru waniliowego (=8 g)
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
Składniki na nadzienie
- 350 g borówek amerykańskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 żółtko (+łyżka mleka)
- cukier perłowy do posypania bułek
- lub kruszonka
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko ( powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane ), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto ( wyrabiałam około 7 minut w mikserze ).
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.
- Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.
- Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.
- Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
- Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.
- Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.
- Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Ewelina napisał
Bardzo smaczne jagodzianki, przepis idealny 😊
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 wspaniale, że jagodzianki smakują. Pozdrawiam serdecznie.