Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Jagodzianki z borówkami

Aktualizacja: 11 cze, 2020 · Opublikowany: 3 sie, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś jagodzianki z borówkami. Poprzedni przepis na jagodzianki jest rewelacyjny, ale postanowiłam wypróbować inny, tak dla urozmaicenia:). Z braku jagód leśnych jagodzianki zrobiłam z borówkami amerykańskimi. W smaku różną się od tych z jagodami leśnymi, ale to nie jest wada. Jagodzianki z borówkami są tak samo pyszne, jak te z jagodami.

jagodzianki z borowkami
Jagodzianki z borówkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Ciasto
  • 📔 Inne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 1 średnie jajko
  • 250 ml mleka
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowy lub rzepakowy
  • ½ szklanki cukru
  • ½ opakowanie cukru waniliowego =8 g
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 żółtko +łyżka mleka
  • cukier perłowy do posypania bułek
  • lub kruszonka

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko (powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, wyrabiałam około 7 minut w mikserze .
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.
  • Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.
  • Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.
  • Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.
  • Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.
  • Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

🎂 Ciasto

Ciasto jest bardzo elastyczne, co bardzo ułatwia pracę przy bułkach. To jest bardzo dobra wiadomość dla początkujących cukierników. Po upieczeniu bułki są mięciutkie i delikatne i co bardzo ważne na drugi dzień nie tracą swojej świeżości. Oczywiście warto przechować je w pojemniku aby nie obsychały.

📔 Inne przepisy

Super przepisem, który powinniście wypróbować jest przepis na jagodzianki, które można upiec w formie. To bardzo wygodna wariacja jagodzianek, przygotowuje się je podobnie do cynamonowych rollsów. Spróbujcie również innych przepisów z jagodami.

  • jagodzianki latwe
    Jagodzianki łatwe
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne
  • sernik z polewa jagodowa
    Sernik z polewą jagodową

📖 Przepis

jagodzianki z borowkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Jagodzianki z borówkami

Jagodzianki z nadzieniem z borówek amerykańskich, równie dobre jak z nadzieniem z jagód leśnych.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 16
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 1 średnie jajko
  • 250 ml mleka
  • ¼ szklanki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ opakowanie cukru waniliowego (=8 g)
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 żółtko (+łyżka mleka)
  • cukier perłowy do posypania bułek
  • lub kruszonka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko ( powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane ), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto ( wyrabiałam około 7 minut w mikserze ).
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.
  • Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.
  • Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.
  • Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.
  • Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.
  • Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
  • jagodzianki II
  • jagodzianki z borowkami
Przepis zaczerpnięty z tej strony

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewelina napisał

    02 sierpnia, 2020 at 7:03 pm

    Bardzo smaczne jagodzianki, przepis idealny 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2020 at 8:41 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 wspaniale, że jagodzianki smakują. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.