Knedle truskawkowe podane z pysznym orzeźwiającym sosem truskawkowo-miętowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Knedle to szybkie i bardzo łatwe danie do przygotowania, w tym przepisie możemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego! Czas, jaki musicie sobie zarezerwować w kuchni to tylko pół godziny, co przy tak pięknej pogodzie ma znaczenie 🙂 Chyba nikomu nie muszę zachwalać knedli, knedle są lubiane przez dużych i małych i zjadane w ogromnych ilościach. Moich domowników nie muszę wołać dwa razy na obiad, kiedy na stole stoją pyszne pulchniutkie knedle truskawkowe. Do dzisiejszych knedli przygotowałam sos truskawkowo-miętowy, który jest również bardzo smaczny i łatwy, wystarczy zmiksować truskawki z miętą i dodatkiem cukru i obiad już gotowy. Serdecznie zapraszam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Knedle truskawkowe
🥘 Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 16 sztuk truskawek
Dodatkowo
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 garść świeżych liści mięty
🔪 Instrukcje
- Wcześniej ugotowane ziemniaki, mogą to być ziemniaki z poprzedniego dnia, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać mąkę (1 i ½ szklanki), jajko i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformować rulon, który następnie dzielimy na 16 kawałków. Podczas formowania lekko podsypujemy blat pozostałą mąką.
- Do dużego garnka wlać wodę, posolić i zagotować.
- Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek około 7 cm średnicy (oby nie był zbyt cienki) na środek położyć truskawkę, ciasto zawinąć do góry, dokładnie zlepić i utoczyć kulkę, dłoń lekko oprószyć mąką i obtoczyć knedel w mące, gotowy odłożyć na podsypany mąka blat. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Knedle wkładamy na wrzącą wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka. Kiedy woda ponownie zagotuje się zmniejszyć ognień i gotować jeszcze przez około 5 minut, do wypłynięcia i lekkiego powiększenia się wszystkich knedli. Uważajcie, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, to może spowodować, że knedle rozgotują się, rozkleją, a zamknięte w nich truskawki wypłyną. Po ugotowaniu knedle wyjmujemy łyżka cedzakową.
- Pozostałe truskawki, cukier oraz miętę, zmiksować na gładki mus.
- Knedle przed podaniem polać przygotowanym sosem.
- Smacznego!
Ewa napisał
Przepiękne zdjęcia. Sama robiłaś? A knedle z truskawkami wyglądają przepysznie. Aż mi się zachciało :). Jako dietetykowi nie wypada mi się wypowiadać na temat ich kaloryczności, ale przyznać muszę, że schrupałabym je bez wahania :).
Anna napisał
Dziękuję bardzo. Tak, zdjęcia i oczywiście knedle zrobiłam sama 🙂 Zapraszam do spróbowania, nawet w sezonie zimowym można je przygotować z mrożonych truskawek i poczuć powiew wiosny ;), a o kaloriach czasami można zapomnieć. Choć w przypadku knedli, to tak prawdę mówiąc, nie jest to zbyt kaloryczne danie, jak policzyłam to 5 knedli ma około 150 kcal, więc można się skusić 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Marek napisał
Bardzo fajnie
Anna napisał
A jakie smaczne ?
Scott napisał
Super
Daria napisał
swietny wpis
Anna napisał
Dzięki ?
Magda - dietetyczka napisał
Jak to apetycznie wygląda! Jeszcze ta dekoracja z kwiatu czarnego bzu. O ja! Cały Twój blog można by schrupać ? Też zaczynam robić zdjęcia na swojego blogu i ostatnio zorientowałam się ile przy tym pracy. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego co robisz. Rób dalej i trzymaj poziom!
Anna napisał
Dziękuję serdecznie ? To prawda pracy jest mnóstwo, ale jak satysfakcja! Życzę wytrwałości i powodzrnia ?