Dziś na moim talerzu pojawiły się włoskie kluski gnocchi. Gnocchi z dynią są moją jesienną propozycją na szybki wegetariański i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania ich będą potrzebne odpowiednie ziemniaki. Najlepiej żebyście, kupili odmianę mączystą o dużej zawartości skrobi. Idealnie ziemniaki na gnocchi powinny być ugotowane lub upieczone w mundurkach. Po lekkim przestudzeniu musicie szybko obrać je ze skórki, przecisnąć przez praskę, a następnie połączcie z pozostałymi składnikami. Poza ziemniakami będziemy potrzebować odrobinę puree z pieczonej dyni, świeże listki szałwii, parmezan i gałkę muszkatołową. Wszystkie te aromatyczne dodatki sprawią, że kluski będą bardzo smaczne i wyraziste w smaku.
Gnocchi z dynią podaję z klarowanym masłem i chrupiącymi listkami szałwii, osobiście uwielbiam odgrzewane na patelni, lekko przypieczone. Do klusek można, zamiast klarowanego masła podać lekki sos śmietanowo-serowy, pomidorowy lub dla mięsożerców sos pieczeniowy, ale to już sami zdecydujcie, z czym zjecie dzisiejsze gnocchi.
Gnocchi z dynią
🥘 Składniki
- 600 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, waga ziemniaków po obraniu
- 100 g dyni z pieczonej - purre
- 100 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 1 średnie jajko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki parmezanu tartego
- 10 listków szałwii świeżej
Dodatkowo
- 20 liści szałwii świeżych
- masło klarowane do przysmażenia szałwii
- parmezan tarty
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić obrać ze skórki i lekko przestudzić, następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, parmezan, drobno posiekane listki szałwii, mąkę oraz purre z dyni, zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki (ziemniaki w mundurkach można również upiec w piekarniku razem z dynią).
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
- Z przygotowanego ciasta odcinać niewielkie kawałki, uformować długi wałeczek, wałek pociąć na niewielkie kawałki około 2-3 cm. Kluseczki powinny leżeć na podsypanym mąką blacie w oczekiwaniu na przygotowanie pozostałej części kluseczek.
- Kluski wrzucić do gotującej się wody, gotować od chwili wypłynięcia na wierzch przez około 2 minuty, (na średnim ogniu) następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć gnocchi na talerze.
- Na patelni rozgrzać masło dodać listki szałwii, smażyć na średnim ogniu z dwóch stron po około 1 minucie, polać przygotowane gnocchi.
- Smacznego!
Sarna napisał
wyglądają pięknie, świetny kolor wyszedł 🙂
Anna napisał
Tak, kolor jest bardzo ładny, mocno słoneczny 🙂 Zasługa dyni Hokaido!