• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Knedle i kluski » Gnocchi z dynią

Gnocchi z dynią

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 paź, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś na moim talerzu pojawiły się włoskie kluski gnocchi. Gnocchi z dynią są moją jesienną propozycją na szybki wegetariański i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania ich będą potrzebne odpowiednie ziemniaki. Najlepiej żebyście, kupili odmianę mączystą o dużej zawartości skrobi. Idealnie ziemniaki na gnocchi powinny być ugotowane lub upieczone w mundurkach. Po lekkim przestudzeniu musicie szybko obrać  je ze skórki, przecisnąć przez praskę, a następnie połączcie z pozostałymi składnikami. Poza ziemniakami będziemy potrzebować odrobinę puree z pieczonej dyni, świeże listki szałwii, parmezan i gałkę muszkatołową. Wszystkie te aromatyczne dodatki sprawią, że kluski będą bardzo smaczne i wyraziste w smaku.

Gnocchi z dynią podaję z klarowanym masłem i chrupiącymi listkami szałwii, osobiście uwielbiam odgrzewane na patelni, lekko przypieczone. Do klusek można, zamiast klarowanego masła podać lekki sos śmietanowo-serowy, pomidorowy lub dla mięsożerców sos pieczeniowy, ale to już sami zdecydujcie, z czym zjecie dzisiejsze gnocchi.

gnocchi z dynia
Print Pin
5 z 3 głosów

Gnocchi z dynią

Wspaniałe miękkie, delikatne i pełne smaku gnocchi przygotowane z ziemniaków, dyni i szałwii.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g ziemniaków (ugotowanych i wystudzonych, waga ziemniaków po obraniu)
  • 100 g dyni (z pieczonej - purre)
  • 100 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 1 średnie jajko
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 3 łyżki parmezanu (tartego)
  • 10 listków szałwii (świeżej)

Dodatkowo

  • 20 liści szałwii (świeżych)
  • masło klarowane (do przysmażenia szałwii)
  • parmezan (tarty)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić obrać ze skórki i lekko przestudzić, następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, parmezan, drobno posiekane listki szałwii, mąkę oraz purre z dyni, zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki (ziemniaki w mundurkach można również upiec w piekarniku razem z dynią).
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
  • Z przygotowanego ciasta odcinać niewielkie kawałki, uformować długi wałeczek, wałek pociąć na niewielkie kawałki około 2-3 cm. Kluseczki powinny leżeć na podsypanym mąką blacie w oczekiwaniu na przygotowanie pozostałej części kluseczek.
  • Kluski wrzucić do gotującej się wody, gotować od chwili wypłynięcia na wierzch przez około 2 minuty, (na średnim ogniu) następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć gnocchi na talerze.
  • Na patelni rozgrzać masło dodać listki szałwii, smażyć na średnim ogniu z dwóch stron po około 1 minucie, polać przygotowane gnocchi.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto zagniatamy, kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe! Ugotowane i przestudzone gnocchi możemy przechowywać w lodówce oczywiście pod przykryciem, aby nie obsychały, przez kilka dni.
gnocchi z dynia
gnocchi z dynia
« Szarlotka błyskawiczna
Bezy wegańskie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sarna napisał

    10 października, 2016 at 12:35 pm

    wyglądają pięknie, świetny kolor wyszedł 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2016 at 12:48 pm

      Tak, kolor jest bardzo ładny, mocno słoneczny 🙂 Zasługa dyni Hokaido!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}