Knedle ze śliwkami przygotowane na bazie bardzo miękkiego ciasta z dodatkiem ziemniaków. Fantastycznie smakują podane z dodatkiem słodkiej śmietanki z odrobiną cynamonu. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą śmietanki, proponuję knedle podać z tartą bułką przysmażoną na masełku, ta wersja jest również pyszna! Te słodkie kuleczki są daniem, które przygotujecie bardzo szybko, jeśli macie tylko wcześniej ugotowane ziemniaki. Dlatego też najlepiej zaplanować sobie przygotowanie knedli dzień wcześniej i ugotować ziemniaki, które będą o wiele lepsze dnia następnego. W dniu przygotowywania knedli wystarczy wypestkować śliwki, zagnieść ciasto i właściwie obiad gotowy. Chwilka gotowanie i po kilku minutach gotowania można już delektować się ich smakiem! Moje dzieci uwielbiają to danie i nie tylko one 😉 Smacznego!
📖 Przepis
Knedle ze śliwkami
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 średnie jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
- Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przetarte ziemniaki włożyć do miski, wsypać mąkę, sól i jajka.
- Zagnieść ciasto, kiedy będzie gładkie i jednolite wyłożyć je na posypany mąką blat, podzielić na 2 części. Uformować z każdej części wałek o średnicy 4-5 cm, pokroić na kawałki o grubości 3 cm.
- Z każdego kawałka uformować okrągły placuszek i delikatnie oprószyć mąką. Na każdy placek położyć połowę śliwki. Ciasto zlepić, uformować w kulkę. Gotowe knedle układać na posypanym mąką blacie.
- Knedle wrzucać na wrzątek, gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
karmel-itka napisał
och, pyszności. uwielbiam!
ach, ten cynamon.