Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Knedle i kluski

Knedle ze śliwkami

Aktualizacja: 20 sie, 2020 · Opublikowany: 30 sie, 2012 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Knedle ze śliwkami przygotowane na bazie bardzo miękkiego ciasta z dodatkiem ziemniaków. Fantastycznie smakują podane z dodatkiem słodkiej śmietanki z odrobiną cynamonu. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą śmietanki, proponuję knedle podać z tartą bułką przysmażoną na masełku, ta wersja jest również pyszna! Te słodkie kuleczki są daniem, które przygotujecie bardzo szybko, jeśli macie tylko wcześniej  ugotowane ziemniaki. Dlatego też najlepiej zaplanować sobie przygotowanie knedli dzień wcześniej i ugotować ziemniaki, które będą o wiele lepsze dnia następnego. W dniu przygotowywania knedli wystarczy wypestkować  śliwki, zagnieść ciasto i właściwie obiad gotowy. Chwilka gotowanie i po kilku minutach gotowania można już delektować się ich smakiem! Moje dzieci uwielbiają to danie i nie tylko one 😉 Smacznego!

knedle ze śliwkami na talerzu podane ze śmietaną
knedle ze śliwkami

📖 Przepis

knedle ze sliwkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Knedle ze śliwkami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Danie główne
Porcji 5
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 7 minuty minuty
Całkowity czas 47 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
  • Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przetarte ziemniaki włożyć do miski, wsypać mąkę, sól i jajka.
  • Zagnieść ciasto, kiedy będzie gładkie i jednolite wyłożyć je na posypany mąką blat, podzielić na 2 części. Uformować z każdej części wałek o średnicy 4-5 cm, pokroić na kawałki o grubości 3 cm.
  • Z każdego kawałka uformować okrągły placuszek i delikatnie oprószyć mąką. Na każdy placek położyć połowę śliwki. Ciasto zlepić, uformować w kulkę. Gotowe knedle układać na posypanym mąką blacie.
  • Knedle wrzucać na wrzątek, gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
surowe kulki knedli ułożone jeden za drugim
białof-ioletowy kwiat

Więcej Przepisy na knedle i kluski

  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • knedle z brzoskwiniami
    Knedle z brzoskwiniami
  • knedle truskawkowe
    Knedle truskawkowe
  • gnocchi z dynia
    Gnocchi z dynią

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. karmel-itka napisał

    30 sierpnia, 2012 at 12:48 am

    och, pyszności. uwielbiam!
    ach, ten cynamon.

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.