• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Knedle i kluski » Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Aktualizacja: 20 sie, 2020 · Opublikowany: 30 sie, 2012 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Knedle ze śliwkami przygotowane na bazie bardzo miękkiego ciasta z dodatkiem ziemniaków. Fantastycznie smakują podane z dodatkiem słodkiej śmietanki z odrobiną cynamonu. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą śmietanki, proponuję knedle podać z tartą bułką przysmażoną na masełku, ta wersja jest również pyszna! Te słodkie kuleczki są daniem, które przygotujecie bardzo szybko, jeśli macie tylko wcześniej  ugotowane ziemniaki. Dlatego też najlepiej zaplanować sobie przygotowanie knedli dzień wcześniej i ugotować ziemniaki, które będą o wiele lepsze dnia następnego. W dniu przygotowywania knedli wystarczy wypestkować  śliwki, zagnieść ciasto i właściwie obiad gotowy. Chwilka gotowanie i po kilku minutach gotowania można już delektować się ich smakiem! Moje dzieci uwielbiają to danie i nie tylko one 😉 Smacznego!

knedle ze śliwkami na talerzu podane ze śmietaną
knedle ze śliwkami
knedle ze sliwkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Knedle ze śliwkami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Danie główne
Porcji 5
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 7 minutes
Całkowity czas 47 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
  • Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przetarte ziemniaki włożyć do miski, wsypać mąkę, sól i jajka.
  • Zagnieść ciasto, kiedy będzie gładkie i jednolite wyłożyć je na posypany mąką blat, podzielić na 2 części. Uformować z każdej części wałek o średnicy 4-5 cm, pokroić na kawałki o grubości 3 cm.
  • Z każdego kawałka uformować okrągły placuszek i delikatnie oprószyć mąką. Na każdy placek położyć połowę śliwki. Ciasto zlepić, uformować w kulkę. Gotowe knedle układać na posypanym mąką blacie.
  • Knedle wrzucać na wrzątek, gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
surowe kulki knedli ułożone jeden za drugim
białof-ioletowy kwiat

« Granola domowa
Chleb z rozmarynem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. karmel-itka napisał

    30 sierpnia, 2012 at 12:48 am

    och, pyszności. uwielbiam!
    ach, ten cynamon.

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}