Będąc na diecie wegetariańskiej dobrze jest mieć kilka dobrych przepisów na smaczny i szybki obiad. Dziś mam właśnie taką propozycją dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej, ale i mięsożercy chwalą sobie kotleciki z kalafiora. Kalafior, brązowy ryż, zioła, płatki jaglane i ser feta to główne składniki potrzebne do przygotowania tego dania. Do wersji bezglutenowej dodajemy płatki jaglane, a do klasycznej można dodać bułkę tartą. Po usmażeniu kotleciki są bardzo delikatne i lekkie, smakują wyśmienicie z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty. Kotleciki można przygotować również w formie maleńkich pulpecików lub dużych burgerów i zjeść z bułką oraz dodatkami. Jest to bardzo łatwy i szybki do przygotowania przepis co spodoba się wszystkim zabieganym i zapracowanym.
📖 Przepis
Kotleciki z kalafiora
🥘 Składniki
- 1 mały kalafior
- 100 g sera feta
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (użyłam brązowego)
- 1 szklanka płatków jaglanych (lub bułki tartej, można również użyć mąki migdałowej)
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka chilli (lub papryki słodkiej)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
- suche składniki do obtoczenia kotecików (mąka ryżowa, migdałowa lub tarta bułka)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 2 łyżki sosu sojowego
🔪 Instrukcje
- Do dużego garnka nalać wodę, dodać sól i 2 łyżki cukru. Kalafiora podzielić na różyczki wrzucić do gotującej się wody, gotować przez około 5-7 minut, następnie odcedzić i wystudzić.
- Kalafior umieścić w malakserze i rozdrobnić go, dodać do niego ugotowany ryż jeszcze raz wszystko delikatnie zmiksować. Przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki wymienione w przepisie, wymieszać i odstawić na 10 minut. Gdyby masa była zbyt klejąca można dodać więcej płatków jaglanych lub tartej bułki.
- Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać równe porcje, formować kuleczki, następnie obtoczyć je w mące ryżowej lub migdałowej lub tartej bułce przygotowane kotleciki można pozostawić w formie okrągłych pulpecików lub delikatnie spłaszczyć.
- Kotleciki smażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy.
- Kotleciki podawać ciepłe z sosem i surówkami.
- Smacznego!
Justi napisał
Jaki sos najlepiej pasuje?
Anna napisał
Ja bardzo lubię sos pomidorowy typu Masala (do kotlecików robię go bez tofu). Moje dzieci lubią po prostu z ketchupem, ale świetnie smakują z sosem pieczarkowym. Smacznego 🙂
Lady Szpilka napisał
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Aż się głodna robię 😉
Anna napisał
To dobry objaw 😉 zapraszam do spróbowania 🙂
CzekoAda napisał
Mniaaam! Chętnie wypróbuję 🙂
Anna napisał
Zapraszam, są delikatne i bardzo smaczne 🙂