• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 20 gru, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Będąc na diecie wegetariańskiej dobrze jest mieć kilka dobrych przepisów na smaczny i szybki obiad. Dziś mam właśnie taką propozycją dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej, ale i mięsożercy chwalą sobie kotleciki z kalafiora. Kalafior, brązowy ryż, zioła, płatki jaglane i ser feta to główne składniki potrzebne do przygotowania tego dania. Do wersji bezglutenowej dodajemy płatki jaglane, a do klasycznej można dodać bułkę tartą. Po usmażeniu kotleciki są bardzo delikatne i lekkie, smakują wyśmienicie z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty. Kotleciki można przygotować również w formie maleńkich pulpecików lub dużych burgerów i zjeść z bułką oraz dodatkami. Jest to bardzo łatwy i szybki do przygotowania przepis co spodoba się wszystkim zabieganym i zapracowanym.

kotleciki z kalafiora
Print Pin
5 z 1 głosu

Kotleciki z kalafiora

Wegetariańskie i bezglutenowe danie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 8
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 mały kalafior
  • 100 g sera feta
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (użyłam brązowego)
  • 1 szklanka płatków jaglanych (lub bułki tartej, można również użyć mąki migdałowej)
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka chilli (lub papryki słodkiej)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia
  • suche składniki do obtoczenia kotecików (mąka ryżowa, migdałowa lub tarta bułka)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużego garnka nalać wodę, dodać sól i 2 łyżki cukru. Kalafiora podzielić na różyczki wrzucić do gotującej się wody, gotować przez około 5-7 minut, następnie odcedzić i wystudzić.
  • Kalafior umieścić w malakserze i rozdrobnić go, dodać do niego ugotowany ryż jeszcze raz wszystko delikatnie zmiksować. Przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki wymienione w przepisie, wymieszać i odstawić na 10 minut. Gdyby masa była zbyt klejąca można dodać więcej płatków jaglanych lub tartej bułki.
  • Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać równe porcje, formować kuleczki, następnie obtoczyć je w mące ryżowej lub migdałowej lub tartej bułce przygotowane kotleciki można pozostawić w formie okrągłych pulpecików lub delikatnie spłaszczyć.
  • Kotleciki smażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor, po usmażeniu wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy.
  • Kotleciki podawać ciepłe z sosem i surówkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Usmażone kotleciki po wystudzeniu można przechowywać w lodówce (w zamkniętym pojemniku) przez kilka dni.
kotleciki z kalafiora
« Śledzie w sosie musztardowym
Pierniczki chrupiące »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justi napisał

    16 stycznia, 2017 at 3:25 pm

    Jaki sos najlepiej pasuje?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 stycznia, 2017 at 3:35 pm

      Ja bardzo lubię sos pomidorowy typu Masala (do kotlecików robię go bez tofu). Moje dzieci lubią po prostu z ketchupem, ale świetnie smakują z sosem pieczarkowym. Smacznego 🙂

      Odpowiedz
  2. Lady Szpilka napisał

    23 grudnia, 2016 at 10:52 am

    5 stars
    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
    Aż się głodna robię 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 grudnia, 2016 at 10:57 am

      To dobry objaw 😉 zapraszam do spróbowania 🙂

      Odpowiedz
  3. CzekoAda napisał

    23 grudnia, 2016 at 9:53 am

    Mniaaam! Chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 grudnia, 2016 at 10:24 am

      Zapraszam, są delikatne i bardzo smaczne 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}